Țigara electronică afectează sănătatea orală?
 

Țigara electronică afectează sănătatea orală?

Utilizarea țigărilor electronice poate avea efecte negative asupra sănătății bucale. Citiți mai departe și aflați cum vă afectează vapingul gura!
Țigara electronică afectează sănătatea orală?
Vanesa Evangelina Buffa

Verificat și aprobat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Mulți oameni care vapează se simt confortabil cu fumatul și chiar cred că este mai sănătos. În acest articol, vă vom spune cum afectează țigara electronică sănătatea orală.

Vapingul este adesea considerat o alternativă mai puțin dăunătoare la țigări. Dar utilizarea nicotinei și a altor substanțe toxice și efectele acestora asupra structurilor bucale nu sunt luate în considerare.

Ce sunt și cum funcționează țigările electronice?

Țigările electronice sunt dispozitive capabile sa încălzească un lichid și să genereze un aerosol. Acestea au un spațiu pentru lichid, un element care generează căldură și o baterie care le permite să funcționeze. Persoana fumează aburul generat, inspirând și expirând acel amestec de particule minuscule. Utilizarea acestui tip de produs se numește „vaping”.

Există o mare varietate de forme și dimensiuni pe piață. Există dispozitive cu aspect de țigări, pipe, pixuri, stick-uri USB și alte articole.

Lichidul folosit în țigările electronice conține adesea nicotină, glicerină, propilen glicol, arome și alte substanțe chimice și metale care promovează producerea de aerosoli. Se numește „lichid de țigară electronică” și vine în cartușe cu diferite arome, care pot fi reumplute.

Spre deosebire de țigările convenționale, nu există inhalare de gudron sau monoxid de carbon. Din acest motiv, mulți utilizatori consideră vapingul inofensiv. Dar aerosolii care sunt generați nu conțin doar vapori de apă. Când sunt încălzite, nicotina, glicerina și alte substanțe chimice sunt inhalate.

Aceste substanțe sunt dăunătoare sănătății și cancerigene și creează dependență. Din acest motiv, există din ce în ce mai multe studii și organizații de sănătate care nu recomandă utilizarea vapingului.

Efectele țigării electronice asupra sănătății bucale

Se constată o creștere semnificativă a utilizării țigărilor electronice în rândul populației, în special la tineri și adolescenți. Mesajele publicitare care le descriu ca alternativă mai sănătoasă la tutunul tradițional cresc interesul publicului pentru a experimenta vapingul.

Adevărul este că vapingul are efecte dăunătoare asupra sănătății. Afecțiunile sistemului respirator, nervos, digestiv, circulator, reproductiv și imunitar sunt asociate cu utilizarea țigărilor electronice. Iar riscurile nu sunt doar pentru consumator, ci și pentru oamenii din jurul lui.

Deși este unul dintre argumentele care duc la utilizarea vapingului, nu s-a dovedit a fi o măsură eficientă de a renunța la fumat. Dimpotrivă, există studii care susțin că vapingul crește riscul de dependență de nicotină și la nefumători.

Cum afectează țigara electronică sănătatea orală? Iată câteva dintre efectele negative ale acestui obicei asupra gurii:

Femeie cu țigară electronică

Probleme ale mucoasei bucale

Nicotina reduce fluxul de sânge în întregul corp, afectând irigarea membranelor mucoase ale gurii. Astfel, una dintre consecințele folosirii țigărilor electronice asupra sănătății bucale este retracția gingivală.

Lipsa de vitalitate a țesutului gingival din cauza scăderii nutrienților și oxigenului face ca gingiile să se retragă. Acest lucru expune rădăcina dintelui, provocând sensibilitate și favorizând instalarea cariilor. În cazurile netratate, apare progresul distrugerii țesuturilor de susținere și pierderea dinților.

Inflamația gingiilor este o altă boală a mucoasei asociată cu utilizarea vapingului. Substanțele chimice care ajung în gură sunt capabile să irite gura și gâtul. Aceste țesuturi pot deveni umflate, roșii și dureroase.

Această vindecare deficitară îngreunează unele tratamente dentare, crescând riscul de complicații. Utilizarea implanturilor pentru reabilitarea gurii cu dinți lipsă, de exemplu, nu este potrivită la acest tip de pacient. Acest lucru este relevant, având în vedere prevalența ridicată a pierderii dinților la persoanele care fumează.

Risc crescut de infecții

Una dintre modalitățile prin care țigara electronică afectează sănătatea orală este creșterea șanselor de a dezvolta cele mai răspândite boli infecțioase ale gurii, mai exact carii și parodontoză. Ambele afecțiuni, fără un tratament adecvat, pot duce la distrugerea sau pierderea elementelor dentare.

Vapingul reduce producția de salivă și favorizează formarea și acumularea plăcii bacteriene. În plus, conținutul dulce al lichidelor aromate susține metabolismul bacterian și producția de acid, la fel ca aportul de bomboane sau consumul de sucuri. Dacă adăugați la aceasta igiena dentară deficitară, șansele de a dezvolta carii cresc.

Această patologie distruge țesuturile dure ale dinților și progresează spre zona internă. Dacă nu este tratată la timp, poate duce la inflamații ale pulpei sau infecții. Iar dacă afectarea dintelui este foarte extinsă sau complicațiile sunt foarte severe, apare necesitatea extragerii acestuia.

Din cauza retracției gingivale asociate pacienților care fumează, cariile rădăcinilor sunt cele mai frecvente. Distrugerea are loc în zona radiculară a dintelui, fiind mai agresivă și provocând o mare sensibilitate.

Debutul bolii parodontale apare ca o consecință a progresiei inflamației și recesiunii gingivale netratate. Distrugerea profundă a țesutului și pierderea osului alveolar pot duce la mobilitate și chiar la pierderea dinților. Această patologie este asociată cu alte boli sistemice care afectează sănătatea generală.

Utilizarea țigărilor electronice poate favoriza și creșterea excesivă a ciupercilor în gură. Apariția candidozei bucale, cu pete albe pe limbă sau roșeață a mucoaselor, este o posibilitate la aceste persoane.

Gură uscată

Gura uscată este o altă problemă de sănătate orală asociată cu utilizarea țigărilor electronice. Prezența propilenglicolului printre componentele produsului ar putea favoriza xerostomia.

Gura uscată, pe lângă faptul că este enervantă, favorizează dezvoltarea cariilor, formarea plăcii bacteriene și apariția rănilor. În plus, provoacă halitoză sau respirație urât mirositoare.

Cancer bucal

Amestecul de substanțe toxice care intră în organism ar putea crește riscul de cancer oral. Încă nu există dovezi concise cu privire la relația dintre vaping și cancer, dar majoritatea studiilor concluzionează că utilizarea sa este dăunătoare și acțiunea sa este similară tutunului în dezvoltarea malignității în celule.

Țigara electronică pătează dinții?

Fumatul tradițional colorează dinții. În cazul țigărilor electronice, petele de pe dinți sunt mai puțin probabile. Acest lucru se datorează absenței gudronului în ardere. Acest risc mai mic de a păta dinții este un aspect folosit de agențiile de marketing și de publicitate.

În orice caz, colorarea galbenă a dinților este o problemă estetică și nu o problemă de sănătate. Lipsa colorării dinților la utilizarea acestor produse nu este un argument suficient pentru a valida folosirea acestora. Deteriorarea sănătății bucale este o problemă mult mai serioasă.

Țigara electronică afectează sănătatea orală

Țigara normală și electronică afectează sănătatea orală

După cum am spus, folosirea țigării electronice are multe efecte negative asupra sănătății orale. Și, deși a câștigat popularitate ca produs sănătos, nu este așa.

Renunțarea la fumat este o decizie benefică pentru orice persoană. Câștigurile sunt variate și multiple.

Optarea pentru țigara electronică ca metodă de eliminare a obiceiului de a fuma nu este o idee bună. Consecințele asupra sănătății rămân dăunătoare, ca să nu mai vorbim de faptul că dependența de nicotină ar putea continua.

Există și alternative mai puțin dăunătoare și susținute științific. Solicitarea ajutorului profesionist este o idee bună. În cazul în care obiceiul de a vapa este deja instalat, cel mai bun lucru pentru sănătatea orală este renunțarea la țigara electronică. Cu toate acestea, ca orice dependență, procesul poate fi dificil și lung.

Îngrijirea dinților este esențială pentru a contracara efectele nocive ale vapingului. O dietă sănătoasă, hidratarea frecventă și vizitele regulate la dentist fac, de asemenea, parte din îngrijirea bucală.

Căutarea alternativelor care ajută la renunțarea la fumat este cel mai bun mod de a-ți îngriji gura și de a avea un zâmbet sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jensen, R. P., Strongin, R. M., & Peyton, D. H. (2017). Solvent chemistry in the electronic cigarette reaction vessel. Scientific reports7(1), 1-11.
  • Soneji, S., Barrington-Trimis, J. L., Wills, T. A., Leventhal, A. M., Unger, J. B., Gibson, L. A., … & Sargent, J. D. (2017). Association between initial use of e-cigarettes and subsequent cigarette smoking among adolescents and young adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA pediatrics171(8), 788-797.
  • Garza, E. E. P., Parra, R. O., Lara, C. A. L., Domínguez, J. H. L., & Saldierna, C. D. R. C. (2018). Cantidad de dientes perdidos en sujetos fumadores, no fumadores y exfumadores. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(3), 143-146.
  • Sánchez-López, A. P., Delgado-Rubio, R., & Barranco-Obis, P. (2021). Relación entre la utilización de cigarrillo electrónico y la aparición de cáncer. Nuberos Científica, 18-22.
  • Parodi, C., Llambí, L., Barros, M., & Pippo, A. (2014). Cigarrillo Electrónico, un tema en controversia. Actas Odontológicas (Publicación discontinuada)11(1), 39-44.
  • Armendáriz-Castillo, I., Guerrero, S., Vera-Guapi, A., Cevallos-Vilatuña, T., García-Cárdenas, J. M., Guevara-Ramírez, P., … & Paz, C. (2020). Análisis del potencial genotóxico y carcinógeno asociado a los cigarrillos electrónicos. Revista Ecuatoriana de Medicina y Ciencias Biológicas41(1).
  • Sánchez, J. J. T., & Navarro, P. C. SISTEMAS ELECTRÓNICOS DE ADMINISTRACIÓN DE NICOTINA.
  • Accinelli, R. A., Lam, J., & Tafur, K. B. (2020). El cigarrillo electrónico: un problema de salud pública emergente. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica37, 122-128.
  • Laerte, D. S. D., Carmen Maria, R. U., & Lucia, G. N. (2018, October). CIGARRILLO ELECTRÓNICO.¿ UN PRODUCTO SEGURO?. In morfovirtual2018.
  • Usuga David, M. (2021). Efectos nocivos del cigarrillo electronico para la salud humana.
  • Camenga, D., Gutierrez, K. M., Kong, G., Cavallo, D., Simon, P., & Krishnan-Sarin, S. (2018). E-cigarette advertising exposure in e-cigarette naïve adolescents and subsequent e-cigarette use: a longitudinal cohort study. Addictive behaviors81, 78-83.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.