Ce este ulcerul bucal? Simptome și tratament - Doza de Sănătate
 

Ce este ulcerul bucal? Simptome și tratament

Ulcerele la nivelul gurii apar la persoanele cu vârsta sub 60 de ani și nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, nu trebuie ignorate dacă provoacă simptome foarte intense, au caracteristici ciudate sau sunt recurente.
Ce este ulcerul bucal? Simptome și tratament

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este ulcerul bucal? Ulcerul bucal este o leziune care apare pe buze sau la baza gingiilor. De asemenea, acesta poate apărea pe interiorul obrajilor, pe cerul gurii și în zona amigdalelor.

Ulcerele bucale sunt adesea dureroase, așadar activități precum spălarea dinților, mâncatul, băutul sau vorbitul pot provoca un anumit disconfort. Aspectul ulcerelor bucale este, de obicei, de leziune ovală albicioasă cu o zonă roșie în jurul său.

Specialiștii estimează faptul că ulcerul bucal afectează aproximativ 25% din populație. Este mai frecvent la femei, adolescenți și la persoane cu un istoric familial al acestei afecțiuni. Ulcerul bucal nu este contagios și rareori reprezintă un risc pentru sănătatea persoanei în cauză.

Ce este și cum se clasifică ulcerul bucal?

Ulcerele bucale pot fi clasificate în diferite moduri. Dacă apar doar ocazional, sunt acute. Atunci când sunt recurente, sunt considerate cronice. Conform manifestărilor clinice, acestea pot fi de trei tipuri: majore, minore sau herpetiforme. Iată mai multe informații despre fiecare tip:

Majore

Ulcerele bucale majore au mai mult de 10 milimetri în diametru și pot apărea singure sau în grup. Aceste ulcere pătrund mai adânc în țesut și rămân acolo mai mult de o săptămână, unele chiar și câteva luni. Acestea pot lăsa o cicatrice atunci când dispar. De obicei, sunt localizate pe buze, cerul gurii, limbă, faringe și interiorul obrajilor.

Minore

Ulcerele bucale minore au un diametru mai mic de 10 milimetri și sunt forma cea mai comună. Sunt puțin adânci și sunt situate pe marginile limbii sau pe mucoasa internă a buzelor sau a obrajilor. Acestea provoacă dureri intense care iradiază în zonele adiacente, dar cel mai adesea dispar singure în mai puțin de o săptămână. Apar de mai multe ori la intervale egale de timp.

Herpetiforme

Aceste tipuri de ulcere bucale formează răni similare cu cele cauzate de herpes. Ulcerele bucale herpetiforme nu sunt contagioase, deși tind să reapară. Ele apar în grupuri mici și nu sunt niciodată mai mari de 3 milimetri. Uneori ajung să se unească pentru a forma leziuni mai mari.

Specialist care explică ce este ulcerul bucal
Ulcerele bucale pot fi minore, majore sau herpetiforme.

De ce apar ulcerele sau rănile bucale?

Există multe motive pentru care apar ulcere bucale. În majoritatea cazurilor, acestea sunt cauzate de următorii factori declanșatori:

  • Frecare din cauza dinților nealiniați sau rupți sau mușcarea țesuturilor. Frecarea inadecvată a protezelor sau a suporturilor ar putea fi, de asemenea, un factor de risc.
  • Leziuni cauzate de periaj puternic sau produse de igienă dentară sau orală care conțin laurilsulfat de sodiu.
  • Alimente foarte fierbinți care provoacă arsuri sau arsuri cauzate de fumat.
  • Reacție la anumite medicamente și modificări hormonale cauzate de menstruație la femei.
  • Stresul emoțional și lipsa somnului.

Uneori, ulcerele bucale sunt cauzate de un deficit de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier. Ele pot fi, de asemenea, un răspuns alergic la bacteriile din cavitatea bucală.

Există cazuri mai severe în care aceste leziuni sunt o manifestare a unor probleme grave de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, diabetul zaharat, HIV/SIDA, boala Crohn, boala celiacă, bolile autoimune sau cancerul bucal.

Tratamente pentru ulcerele bucale

Acum că am stabilit ce este ulcerul bucal, vom discuta despre posibilele tratamente ale acestuia.

Majoritatea ulcerelor sau aftelor bucale sunt inofensive și nu necesită tratament. De obicei, acestea intră în remisie în termen de 7-14 zile. În principiu, trebuie să se stabilească dacă anumite produse, alimente sau medicamente le-au cauzat. Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să înlocuiești aceste elemente cu alte produse care nu pot cauza probleme.

Dacă ulcerele sunt rezultatul unei leziuni sau cauza nu este cunoscută, tratamentul constă în adoptarea unor modificări în rutină și utilizarea de remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor:

  • Clătește-ți gura cu apă caldă, ușor sărată, de trei ori pe zi timp de patru minute. De asemenea, fă gargară și cu apă rece.
  • Bea multe lichide și evită alimentele fierbinți, condimentate, citrice sau foarte sărate. Desigur, evită tutunul.
  • Poți lua analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul.
  • Practicarea sportului sau alungarea stresului sunt opțiuni care distrag atenția de la disconfort.
  • Folosește o periuță de dinți cu peri moi și mergi medicul dentist dacă dinții tăi sunt în stare proastă.

În cazul în care simptomele sunt foarte severe, remediile clasice nu funcționează sau problema devine recurentă, îți sugerăm să apelezi la medic. Este posibil să ai nevoie de tratamente mai complexe sau de schimbarea anumitor obiceiuri din rutina zilnică.

Posibile complicații

Principala complicație este faptul că problema poate reapărea des sau se poate ajunge la suprainfectarea ulcerelor. Pentru a preveni acest lucru, medicul îți poate prescrie antiseptice orale topice care conțin clorhidrat de clorhexidină, hexetidină, iod povidonă, clorură de benzalconiu sau borat de sodiu.

Medicul trebuie să-ți explice modul în care aceste substanțe trebuie administrate. În unele cazuri, medicii pot prescrie chiar și antibiotice, mai ales dacă ulcerele sunt mari sau recurente.

Bărbat care se spală pe dinți
Igiena orală este un mare aliat atunci când vine vorba de prevenirea ulcerelor bucale.

Prevenire și recomandări pentru evitarea ulcerelor bucale

Cea mai bună modalitate de prevenire a ulcerelor bucale este menținerea unor obiceiuri de igienă adecvate. Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin trei ori pe zi și să folosești ață dentară și apă de gură care nu irită. De asemenea, ar trebui să mergi la medicul dentist cel puțin o dată pe an.

O dietă sănătoasă și echilibrată ajută la prevenirea acestei afecțiuni. Dacă ulcerul bucal este recurent, cel mai bine este să eviți alimentele care pot irita gura, cum ar fi acizii, condimentele sau preparatele foarte picante. Este important să cunoști eventualele alergii.

Activitatea fizică regulată și practicarea tehnicilor de relaxare sunt măsuri eficiente pentru controlul stresului. Deși ulcerele bucale nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, în unele cazuri necesită îngrijire medicală. Acestea sunt câteva cazuri la care trebuie să fii atent/ă:

  • Ulcerele bucale încep să se răspândească și să devină treptat mai mari.
  • Provoacă prea multă durere sau disconfort.
  • Durează mai mult de trei săptămâni.
  • Par ciudate sau formează o pată în gură.

De asemenea, îți recomandăm să vizitezi un specialist atunci când durerea este foarte intensă sau experimentezi simptome suplimentare, cum ar fi febra. Uneori, aceste mici măsuri sunt cruciale pentru a evita problemele majore în viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
  • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
  • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
  • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
  • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
  • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
  • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
  • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.