Cauzele pioreei: o boală a gingiilor - Doza de Sănătate
 

Cauzele pioreei: o boală a gingiilor

Pioreea este o boală a gingiilor asociată cu igiena orală deficitară. Intervenția timpurie este importantă, deoarece afecțiunea poate provoca complicații. În acest articol, vei afla cum se poate trata pioreea.
Cauzele pioreei: o boală a gingiilor
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bolile gingivale sunt relativ frecvente. Din cauza expunerii sale constante la bacterii, acest țesut moale poate suferi de probleme inflamatorii și infecțioase. Pioreea este una dintre cele mai cunoscute boli gingivale, mai ales din cauza complicațiilor pe care le provoacă. Care sunt cauzele pioreei? În ce constă boala și ce implică tratamentul?

Pioreea este o complicație a bolii parodontale cronice. Aceasta apare atunci când oasele și ligamentele care susțin dinții se infectează din cauza proliferării bacteriilor.

Conform informațiilor publicate de Societatea Spaniolă de Parodontologie și Osteointegrare, această boală afectează 25% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. Mai mult, incidența sa crește după vârsta de 65 de ani.

În acest articol, vom analiza în detaliu simptomele, cauzele și tratamentul pioreei.

Ce este pioreea?

Pioreea este o boală a gingiei parodontale care este rezultatul acumulării de placă dentară, care la rândul său este urmarea unei igiene orale deficitare. Afecțiunea se manifestă prin inflamații și sângerări ale gingiilor.

În același timp, pioreea afectează și țesuturile de susținere a dintelui, producând retracție gingivală și apariția spațiilor interdentare. Pioreea se caracterizează printr-o infecție severă a ligamentelor sau a țesuturilor din apropierea dintelui și este o patologie periculoasă. De obicei, nu provoacă simptome până când nu produce deja complicații grave pentru sănătatea orală.

Persoană cu pioree
Pioreea apare din cauza acumulării de placă bacteriană pe dinți. De multe ori, are legătură cu igiena orală deficitară.

Cauzele pioreei

Principala cauză a pioreei este creșterea și dezvoltarea a bacteriilor în țesutul oral. Acest lucru își are originile în igiena orală deficitară, utilizarea precară a periuței de dinți, expunerea constantă la stres și fumat. Chiar și factorii genetici și anomaliile anatomice îi influențează evoluția.

Cu toate acestea, este important să reții faptul că pioreea este consecința gingivitei care nu a fost tratată la timp. Această inflamație a gingiilor, deși nedureroasă la început, este principala cauză a sângerării gingiilor în timpul periajului.

Alți factori care au legătură cu manifestarea bolii sunt următorii:

 • Medicamente care provoacă uscăciunea gurii sau modificări ale gingiilor
 • Deficitul de vitamine B și C
 • Utilizarea de droguri recreative, cum ar fi fumatul sau vaping-ul de marijuana
 • Modificări hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau al menopauzei
 • Boli ale sistemului imunitar
 • Alte boli cronice, cum ar fi diabetul și osteoporoza

Simptome pioreei

Unul dintre cele mai intrigante lucruri despre pioree este absența simptomelor în anumite cazuri. Deși majoritatea persoanelor afectate au avut o manifestare anterioară a gingivitei, acest lucru nu se întâmplă mereu.

Unii oameni nu prezintă disconfort până când nu apare o complicație gravă. De asemenea, alții confundă sângerarea cu rănile cauzate de periuța de dinți.

În orice caz, este important să fii în alertă și să urmărești anumite semne caracteristice ale acestei afecțiuni. Cele mai frecvente includ următoarele:

 • Sângerarea gingiilor
 • Inflamația și înroșirea gingiilor
 • Dificultăți sau disconfort la mestecarea alimentelor
 • Respirație urât mirositoare (halitoză)
 • Senzația că dinții sunt mobili
 • Apariția spațiilor interdentare
 • Retragerea gingiilor
 • Sensibilitatea dentară la schimbările de temperatură
 • Dinți care nu se suprapun la mestecat

Prezența acestei simptomatologii indică faptul că țesuturile gingivale se deteriorează. În cazuri grave, atunci când nu există o intervenție adecvată, pioreea poate duce la pierderea dinților. Din acest motiv, este esențial să consulți un specialist în parodontologie și să obții un tratament adecvat.

Ce implică tratamentul pioreei?

Specialistul va alege tratamentul potrivit împotriva pioreei, luând în considerare nivelul de severitate. În general, pioreea este ușoară, moderată sau severă. Un profesionist în domeniul sănătății bucale poate să determine gradul de afectare și opțiunile terapeutice.

Având în vedere complicațiile pe care le implică, este important să reții faptul că nu există remedii la domiciliu care să poată atenua această afecțiune. Oprirea deteriorării țesuturilor afectate necesită îmbunătățirea obiceiurilor de igienă și urmarea tratamentului prescris de medic.

Igienă

Fără îndoială, prima măsură în prevenirea și tratamentul pioreei este asigurarea unei igiene dentare adecvate.

Aceasta implică periajul corect al dinților de mai multe ori pe zi, pe lângă utilizarea aței dentare și a altor produse de curățare complementare. Opțiuni precum utilizarea zilnică a apelor de gură sau a gelului de gură cu acid hialuronic pentru gingii ajutăla protejarea suplimentară a gurii. Ambele produse au componente care ajută la oprirea dezvoltării excesive a bacteriilor și a formării plăcii dentare. De asemenea, acestea întăresc țesuturile rănite și contribuie la refacerea lor.

Bărbat care tratează cauzele pioreei
Utilizarea apelor de gură sau a gelurilor cu acid hialuronic pentru gingii poate contribui la tratarea pioreei.

Tratamentul parodontal de bază

În majoritatea cazurilor, persoanele cu afecțiuni ale gingiilor se simt mai bine după ce primesc tratament parodontal de bază. Acest lucru ar trebui să completeze igiena orală, deoarece implică proceduri care ajută la eliminarea bacteriilor acumulate pe suprafața dinților și în zonele din apropiere. Ce presupune tratamentul?

 • În primul rând, zonele afectate sunt curățate și are loc obturația de canal.
 • Apoi, medicul recomandă administrarea de antibiotice pentru a completa intervenția. Tipul antibioticului depinde de tipul de bacterii de pe dinți.

Chirurgie parodontală

Dacă pioreea este prea avansată, tratamentul de bază nu este suficient. În acest caz, parodontologul va sugera o intervenție cunoscută sub numele de chirurgie parodontală. Aceasta constă în accesarea buzunarelor parodontale profunde, acolo unde se află agenții patogeni.

Dacă infecția a provocat deja distrugerea semnificativă a țesuturilor și a oaselor, va fi necesară aplicarea altor tehnici, cum ar fi regenerarea ghidată a țesuturilor.

Pioreea tinde să reapară

După tratamentul pioreei, pacientul va avea nevoie de controale periodice. Dacă nu primește o îngrijire adecvată, boala poate reapărea după un anumit interval de timp.

Prin urmare, pe lângă asigurarea unei igiene orale optime prin utilizarea produselor recomandate, este esențial să contactezi periodic parodontologul. Specialistul îți va recomanda obiceiuri de igienă corecte și va interveni la nivelul gingiilor dacă este necesar.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre cauzele, simptomele și tratamentul pioreei!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
 • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
 • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
 • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
 • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.