Cum se utilizează apa de gură - un scurt ghid - Doza de Sănătate
 

Cum se utilizează apa de gură - un scurt ghid

Poți folosi apa de gură în fiecare zi ca măsură preventivă, dar și pentru a trata diverse probleme dentare. Există mai multe tipuri de apă de gură cu aplicații diferite.
Cum se utilizează apa de gură - un scurt ghid
Vanesa Evangelina Buffa

Verificat și aprobat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tu știi cum se utilizează apa de gură în mod corect? Acest produs de igienă orală completează periajul dinților, însă nu îl poate înlocui. Combinând apa de gură cu utilizarea aței dentare, îți vei menține cavitatea bucală sănătoasă.

Pentru a alege o apă de gură care să îți satisfacă nevoile, cere opinia unui specialist. Acesta îți va indica un produs potrivit nevoilor tale și îți va explica cum se utilizează apa de gură.

Cu sau fără alcool?

Când vine vorba de a alege apa de gură, este important să iei în considerare conținutul de alcool. Dacă produsul conține acest ingredient, nu îl înghiți și nu îl folosi în exces. Apele de gură cu alcool pot afecta negativ mucoasa bucală. Pe piață există însă și opțiuni fără alcool.

Anumite ape de gură conțin clorură de cetilpiridiniu, o substanță sigură și eficientă. Aceasta previne acumularea microbilor.

Persoana care știe cum se utilizează apa de gură

Cum se utilizează apa de gură

Apele de gură se împart în două mari categorii: cosmetice și terapeutice. Cele terapeutice sunt indicate pentru a trata probleme cum ar fi inflamarea gingiilor, sensibilitatea dinților sau aftele bucale. În schimb, apele de gură cosmetice oferă un efect de albire.

În general, este indicat să folosești apă de gură la o jumătate de oră după ce ți-ai periat dinții, deoarece componentele celui de-al doilea produs pot afecta eficiența primului. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai populare tipuri de apă de gură.

Apele de gură împotriva halitozei (respirația urât mirositoare)

Dacă suferi de halitoză, este foarte important să identifici cauza. Această problemă tinde să fie o consecință a acțiunii bacteriilor asupra resturilor alimentare care se acumulează în gură. Apele de gură utile împotriva halitozei conțin ingrediente precum apa oxigenată, zincul, clorhexidina sau triclosanul.

Specialiștii recomandă clătirea cu 15 ml de apă de gură nediluată pentru 30 de secunde, de cel puțin două ori pe zi. Pentru rezultate superioare, încearcă să nu te clătești cu apă obișnuită și să nu consumi lichide imediat după utilizare.

Apele de gură împotriva afecțiunilor gingivale

Aceste probleme survin atunci când placa bacteriană se acumulează la nivelul gingiilor, provocând inflamații și sângerări. Afecțiunile gingivale pot duce la pierderea densității osoase sau chiar la pierderea dinților.

Pentru a trata problemele care survin la nivelul gingiilor, dentiștii recomandă utilizarea apelor de gură fără alcool. Acestea includ iod povidonă, fenoli sau uleiuri esențiale pe lista de ingrediente. Și apele de gură cu sare sunt adecvate în asemenea cazuri.

În ceea ce privește parodontita, dentiștii recomandă din nou clorxehidina, un antiseptic cu spectru larg eficient împotriva plăcii bacteriene.

Femeie cu gingii inflamate
Apa de gură poate fi indicată în tratarea gingivitei.

Apele de gură împotriva cariilor dentare

Cariile reprezintă una din cele mai frecvente probleme de sănătate orală. Putem însă să le evităm cu o igienă adecvată și cu tratamente pe bază de fluor. Fluorizarea ajută la menținerea intactă a suprafeței dentare și o împiedică să devină poroasă, blocând pătrunderea bacteriilor în dinți.

Cu alte cuvinte, apele de gură cu fluor sunt utile în prevenirea cariilor, deoarece fortifică smalțul dentar.

Apele de gură împotriva xerostomiei (gura uscată)

Dacă ai gura uscată din cauza lipsei de salivă, îți crește riscul de infecții bacteriene. Rolul salivei este să protejeze cavitatea bucală. Pentru a remedia problema, specialiștii recomandă utilizarea unei ape de gură adecvate.

Pe lângă a reîmprospăta cavitatea bucală, acest produs va acționa ca măsură preventivă. Cele mai bune ape de gură pentru persoanele cu gura uscată sunt cele cu vitamina E și fluor.

Apele de gură pentru aparatele dentare

Dacă porți aparat dentar, va trebui să folosești apă de gură, periajul fiind insuficient în acest caz. Apa de gură poate curăța zone inaccesibile periuțelor de dinți, asigurând o îngrijire orală completă.

Clătește-ți cavitatea bucală cu 15 ml de apă de gură pentru 30 de secunde, de cel puțin două ori pe zi sau după ce te speli pe dinți.

Concluzii

Apa de gură te ajută să scapi de resturile alimentare pe care periajul obișnuit nu le poate elimina. Așadar, pe lângă reîmprospătarea respirației, acest produs asigură o sănătate orală adecvată. Fiecare tip de apă de gură terapeutică vine cu instrucțiuni clare, iar medicul dentist te poate ajuta să o alegi pe cea potrivită pentru tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.