Timiditatea la copii: 6 sfaturi pentru a-i ajuta să o depășească
 

Timiditatea la copii: 6 sfaturi pentru a-i ajuta să o depășească

Dacă timiditatea copilului tău îi provoacă durere sau pierde oportunități importante, nu o ignora!
Timiditatea la copii: 6 sfaturi pentru a-i ajuta să o depășească
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă copilul tău este timid, s-ar putea să fii îngrijorat de bunăstarea lui actuală și viitoare. Poate te temi că nu își va face prieteni, că va avea de suferit în mediile sociale pe care le va întâlni de-a lungul vieții sau că este ceva în neregulă cu el. De fapt, timiditatea la copii este firească într-o oarecare măsură. În plus, se poate interveni astfel încât să nu atingă cote care să limiteze sau să provoace disconfort minorului.

Este important să ții cont de acest lucru: timiditatea nu este o condamnare pe viață. Este adevărat că are o componentă ereditară considerabilă care se manifesta în temperamentul cu care se naște copilul. Cu toate acestea, educația, mediul și experiențele timpurii pot modula prezența acestei trăsături.

Ce este timiditatea la copii?

Timiditatea este tendința de a te retrage și de a te simți inconfortabil în situații sociale noi sau nefamiliare. De obicei, este legată de frica de judecata celorlalți și de tendința de a nu te exprima și de a rămâne în plan secund.

Persoana timidă se simte nesigură atunci când interacționează cu străinii. Evită să ia inițiativa, chiar și atunci când ar dori mai mult contact social.

Copiii timizi prezintă nesiguranță și o stimă de sine scăzută. Acest lucru îi determină să rateze oportunități importante. Din acest motiv, poate fi necesară intervenția adulților.

Este de menționat că un anumit grad de timiditate este normal și așteptat în anumite etape ale vieții. Dar, pe măsură ce copiii cresc, devin mai încrezători.

De asemenea, este adevărat că timiditatea ne ajută să fim mai precauți și mai reflexivi, evitând riscurile și luând decizii mai bune în anumite circumstanțe. Cu toate acestea, atunci când apare în exces, poate provoca mari suferințe și poate împiedica dezvoltarea școlară și socială. Duce chiar la tulburări precum fobia socială.

Timiditatea la copii: 6 sfaturi pentru a-i ajuta să o depășească

Dacă vezi că timiditatea copilului tău îi provoacă disconfort sau interferează cu viața de zi cu zi, iată câteva sfaturi pe care le poți aplica pentru a-l ajuta!

Timiditatea la copii duce la singurătate

1. Nu-i presa, nu-i critica și nu-i eticheta

Dacă nu ești o persoană timidă, poate fi dificil să înțelegi reacțiile copilului tău. Cu toate acestea, este important să nu le invalidezi și să nu-i minimizezi emoțiile.

Nu-l ridiculiza pentru că este timid și nu-l presa să se schimbe. În primul rând, trebuie să se simtă înțeles, acceptat și sprijinit. Va progresa în propriul ritm.

Evită să-l etichetezi ca fiind timid sau singur. Cuvintele au mai multă putere decât crezi și asta nu va face decât să-l facă să se perceapă în acest fel din ce în ce mai mult. Va crede și va intra în rolul său, devenind din ce în ce mai rezervat și mai fricos.

2. Învață-i și modelează-le abilitățile sociale

Uneori, timiditatea este produsul lipsei de abilități sociale, care îl face pe copil să nu știe să se înțeleagă cu ceilalți. Prin urmare, pune accent pe abilități precum inițierea și menținerea conversațiilor, complimentarea, formularea cererilor sau refuzul.

Anumitor copii le este mai greu să înțeleagă și să interiorizeze aceste lucruri, dar totul este o chestiune de practică. Văzându-te pe tine (ca figură principală de referință) interacționând cu ceilalți, copilul va fi capabil să-și asume anumite idei. Realizarea unei dinamici, cum ar fi jocurile de rol, poate ajuta în acest proces de învățare.

3. Oferă-le oportunități de socializare

Dacă un copil este timid, unii părinți tind să fie supraprotectori. Ei evită să-l expună la situații incomode. Cu toate acestea, cel mic are nevoie de practică și de oportunități pentru a câștiga încredere în sine.

Din acest motiv, este o idee bună să-i oferi ocazia să petreacă timp cu alți copii. Înscrierea la activități după școală, mersul în tabere sau atelierele de hobby-uri pot fi alternative bune.

Dacă cel mic este foarte speriat, puteți începe să faceți activități împreună cu alte familii sau să participați la cursuri pentru părinți și copii. Prezența ta îi va oferi siguranță. Pe măsură ce va vedea că este capabil să facă asta, va câștiga încrederea de a se bucura de noi oportunități pe cont propriu.

4. Întăriți-le stima și încrederea în sine

Timiditatea are o componentă de nesiguranță, lipsă de încredere în sine și teamă de judecata altora. Din acest motiv, este esențial să promovezi o stimă de sine sănătoasă și solidă, ajutându-ți copilul să-și identifice și să-și prețuiască virtuțile și să-și accepte punctele slabe

Stima de sine nu înseamnă doar a primi laude și a avea o părere foarte bună despre sine, ci și a putea vedea la ce nu suntem atât de buni. Învață-ți copilul să vadă greșelile ca fiind naturale și acceptabile, ca parte a procesului de învățare.

5. Promovează un dialog intern pozitiv

În conformitate cu cele de mai sus, trebuie să știi că oamenii timizi au un critic intern care anticipează tot ce poate merge prost, scoate în evidență greșelile din prezent și amintește de eșecurile trecute. Acest dialog interior te poate paraliza.

O idee grozavă este să-i înveți pe copii să vorbească singuri cu dragoste, respect și compasiune de sine, să fie cei mai buni prieteni și încurajatori ai lor. Scopul este ca gânduri precum următoarele să le vină în minte automat:

  • Te-ai descurcat foarte bine, sunt mândru de tine.
  • Ai făcut o greșeală, dar este în regulă, ești la fel de valoros.
  • Poți să faci asta, încearcă.

Aceste cuvinte trebuie să vină mai întâi de la părinți: ei sunt cei care modelează dialogul intern al copilului.

Timiditatea la copii trebuie descurajată de părinți

6. Promovează exprimarea și luarea deciziilor

Să ne amintim că timiditatea la copii îi face să rămână în plan secund pentru a nu atrage atenția și a nu fi judecați. Dacă dorim să contracarăm această tendință, putem promova situații în care copilul se exprimă liber și își afirmă opiniile într-un mediu sigur.

Conversații în familie, jocuri de societate, activități creative și artistice… sunt multe opțiuni. Important este să încurajăm copilul să participe și să-și facă auzită vocea.

Timiditatea la copii poate necesita ajutor profesional

În cele din urmă, dacă ai aplicat recomandările de mai sus și timiditatea copilului nu pare să se amelioreze, nu ezita să soliciți ajutor profesional. Experiențele sociale negative sau respingerea altora ne pot marca pentru totdeauna.

Este important să abordezi situația cât mai curând posibil. Un profesionist va putea ajuta copilul să dobândească instrumentele de care are nevoie pentru a-și depăși timiditatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kagan, J. (1997). Temperament and the reactions to unfamiliarity. Child development68(1), 139-143.
  • Ordóñez-Ortega, A., Espinosa-Fernández, L., García-López, L. J., & Muela-Martínez, J. A. (2013). Inhibición conductual y su relación con los trastornos de ansiedad infantil. terapia psicolÓgica31(3), 355-362.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.