Logo image
Logo image

Tina Turner a murit: lupta ei împotriva problemelor de sănătate

4 minute
Artista care a cucerit lumea cu vocea și dansurile sale a murit la vârsta de 83 de ani. Timp de zeci de ani, s-a luptat cu diverse boli, iar în 2017 a suferit un transplant de rinichi.
Tina Turner a murit: lupta ei împotriva problemelor de sănătate
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 26 mai, 2023

Pe 24 mai 2023, cântăreața Tina Turner a murit. Deși nu au fost dezvăluite cauzele concrete ale decesului, declarația familiei sale spune că „a plecat în pace după o lungă boală”. Tina Turner s-a luptat cu diverse probleme de sănătate de-a lungul vieții, inclusiv hipertensiune arterială, insuficiență renală și cancer de colon.

Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani

Familia Tinei Turner a făcut public decesul în ziua de 24 mai. Regina Rock and Roll-ului a decedat la casa ei din Küsnacht, nordul Elveției, țară a cărei cetățean a devenit în 2013. Deși detaliile morții nu au fost dezvăluite, cântăreața a suferit de mai multe boli.

În 1978, Turner a fost diagnosticată cu hipertensiune arterială, o afecțiune care nu a fost tratată corespunzător, așa cum a dezvăluit ea însăși zeci de ani mai târziu. Potrivit unui studiu din Jurnalul Asociației Medicale Americane, această „boală tăcută” afectează aproximativ 116 milioane de adulți din Statele Unite. Numărul se ridică la peste 1 miliard de adulți în întreaga lume.

Aceeași publicație susține că hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare: de exemplu, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Un articol din revista Nature Reviews explică faptul că mai puțin de jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială sunt conștiente de starea lor. Altele, deși știu acest lucru, nu primesc un tratament adecvat, în ciuda faptului că hipertensiunea poate reduce povara globală a mortalității.

Citiți și: Cancerul la colon detectat cu analize de sânge

Cu ce probleme de sănătate s-a confruntat Tina Turner?

Spre sfârșitul anilor ’70, Tina Turner era deja o vedetă internațională. Succesul ei s-a datorat trupei pe care a format-o alături de Ike Turner, primul ei soț, și primelor sale melodii solo. În același timp, a fost diagnosticată cu hipertensiune arterială. În cadrul interviurilor ulterioare, artista a susținut că nu a primit informațiile necesare despre gravitatea bolii.

Actriței i s-au prescris medicamente, pe care a preferat să nu le ia, crezând că este o „afecțiune normală” care nu necesită control. Sănătatea ei s-a înrăutățit drastic în 2009, când a suferit un accident vascular cerebral și a dezvăluit public că rinichii ei și-au pierdut 35% din funcție. Situația s-a repetat 4 ani mai târziu, iar atunci cântăreața a fost nevoită să înceapă un proces de dializă pentru a trata insuficiența renală.

Potrivit unui studiu publicat de Pan American Journal of Public Health, numărul oamenilor care mor anual din cauza bolilor cardiovasculare este mai mare decât numărul deceselor din orice altă cauză. Aceeași publicație indică faptul că, în 2012, aproximativ 17,5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare. În plus, până în 2030, se preconizează că bolile de inimă vor provoca 22 de milioane de decese pe an.

Transplantul care i-a salvat viața

În 2016, Tina Turner a fost diagnosticată cu cancer de colon, o afecțiune a cărei complexitate a fost crescută și mai mult de insuficiența renală. În anul următor, Erwin Bach, cel de-al doilea soț al ei, s-a oferit să-i doneze un rinichi, deoarece funcția renală a organelor ei scăzuse până la 5%.

Transplantul a fost efectuat în 2017 și, în ciuda recuperării complexe, Tina Turner și-a revenit. Până în anul 2020, odată cu apariția pandemiei globale, cântăreața a susținut că nu se confruntă cu nicio altă provocare legată de sănătate.

Citiți mai mult: Julián Figueroa moare la vârsta de 27 de ani: infarctul la tineri

Ziua Mondială a Rinichilor

La mijlocul lunii martie a acestui an, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichilor, Tina Turner a făcut o postare pe Instagram pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile renale. Ea a afirmat că și-a pus viața în pericol atunci când a ignorat simptomele și consecințele acestor afecțiuni.

În plus, a mărturisit că rinichii săi au fost victimele tensiunii arteriale netratate. De multe ori, această boală nu are simptome evidente, iar diagnosticul este ignorat. Când se manifestă ca o urgență sau o urgență, pot apărea următoarele simptome:

  • Greață sau vărsături
  • Sângerare nazală
  • Dureri de cap severe
  • Senzație de confuzie
  • Modificări ale vederii

Potrivit unui studiu publicat de Pan American Journal of Public Health, hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc reversibil pentru bolile cardiovasculare. Publicația sugerează că 17% dintre decesele cauzate de aceste boli sunt atribuite hipertensiunii arteriale.

Adio, Tina Turner, după o luptă curajoasă împotriva problemelor de sănătate!

La 83 de ani, lumea deplânge plecarea unei legende muzicale. Pe lângă moștenirea artistică, priceperea scenică și stilul ei unic, Tina a lăsat în urmă un exemplu în lupta împotriva bolilor grave. Regina Rock and Roll-ului s-a străduit să sublinieze importanța tratării afecțiunilor renale care i-au dat de furcă ani de zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Campbell, N. R. C., Paccot, M., Whelton, P. K., Angell, S. Y., Jaffe, M. G., Cohn, J., Espinosa, A., Irazola, V., Brettler, J. W., Roccella, E. J., Maldonado, J. I., Rosende, A., Ordunez, P. (2021). Directrices de la Organización Mundial de la Salud del 2021 sobre el tratamiento farmacológico de la hipertensión: implicaciones de política para la Región de las Américas. Rev Panam Salud Publica, 46:e54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9097923/.
  • Carey, R. M., Moran, A. E., & Whelton, P. K. (2022). Treatment of Hypertension: A ReviewJAMA, 328(18), 1849–1861. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2022.19590.
  • Lotfollahzadeh, S., Recio-Boiles, A., Cagir, B. (2022). Colon Cancer. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262132/.
  • MedlinePlus (2022). Diálisis – peritoneal. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007434.htm.
  • Oparil, S., Acelajado, M. C., Bakris, G. L., Berlowitz, D. R., Cífková, R., Dominiczak, A. F., Grassi, G., Jordan, J., Poulter, N. R., Rodgers, A., & Whelton, P. K. (2018). Hypertension. Nature reviews. Disease primers, 4, 18014. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14.
  • Sosa, Á., Baranchuk, A., López-Santi, R., Wyss, F., Piskorz, D., Puente, A., Ponte-Negretti, C. I., Muñera-Echeverri, A., & Piñeiro, D. J. (2022). El control de la hipertensión arterial, una asignatura pendiente. Revista Panamericana de Salud Publica, 46, e147. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.