Tipuri de burtă și cum poți scăpa de ele - Doza de Sănătate
 

Tipuri de burtă și cum poți scăpa de ele

Pentru fiecare dintre aceste tipuri de burtă, trebuie să adopți anumite metode de eliminare. În articolul de azi, îți oferim mai multe informații despre acest subiect.
Tipuri de burtă și cum poți scăpa de ele

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Când vine vorba de burtă, cu toții știm că aceasta poate fi de mai multe tipuri. Există, de pildă, acea burtă care apare ca urmare a mâncatului excesiv, cea care apare din cauza balonării sau a retenției de apă și cea care se formează în urma nașterii unui copil.

Ce spune burta ta despre tine?

Multe femei își doresc să aibă un abdomen plat. Unele urmează diete stricte, iar altele merg frecvent la sală pentru a-și atinge obiectivul.

Însă anumite femei nu reușesc niciodată să scape de acest surplus. De ce? Pentru că acestea nu adoptă metoda potrivită de a elimina grăsimea abdominală în funcție de tipul lor de burtă.

Odată ce descoperi (și accepți) forma burții tale, vei putea alege varianta cea mai bună pentru a scăpa de ea și vei obține rezultatele dorite.

Pentru a elimina grăsimea abdominală nu este necesar să faci o mie de abdomene pe zi și să te înfometezi. Există alte tehnici mai eficiente și mai simple la care poți apela.

Cele patru tipuri de burtă sunt următoarele:

1. Burtă umflată

Această burtă este mai plată dimineața decât la orele după-amiezii. Abdomenul continuă să se umfle pe parcursul zilei, fie ca urmare a acumulării de gaze, fie din cauza indigestiei.

Acest tip de burtă poate afecta atât femeile supraponderale, cât și pe cele slabe. Cauzele formării sale pot fi intoleranțele alimentare, anumite alergii sau „intestinul leneș” care apare din pricina unei alimentații precare.

Poți avea burtă din cauza balonării

Dacă stomacul tău este obișnuit să consume mereu aceleași alimente (de exemplu, mănânci același lucru de mai multe ori pe săptămână), nu vei observa că dezvolți o intoleranță la acestea.

Cele mai frecvente intoleranțe alimentare sunt cele la lactoză, drojdie, alcool și grâu sau gluten. Pentru a descoperi dacă suferi de o intoleranță, încetează să mai consumi alimente din aceste categorii pentru a observa care este cauza balonării.

După ce ai aflat ce alimente îți provoacă neplăceri, următorul pas constă în eliminarea acestora din dietă. În plus, dacă ai intestinul leneș, va trebui să îl scoți din zona sa de confort pentru a trata intoleranțele.

Astfel, va trebui să servești un mic dejun diferit și mai consistent sau să nu mai consumi alimentele și băuturile cu care ești obișnuită, cum ar fi o ceașcă de cafea între masa de dimineață și cea de prânz.

Ține cont și de următoarele recomandări:

  • Nu mânca noaptea târziu.
  • Bea multă apă pe parcursul zilei.
  • Consumă probiotice sănătoase pentru a-ți reface flora intestinală.

2. Tipuri de burtă – postnatală

Dacă ai născut recent (în ultimii doi ani chiar), este posibil să rămâi cu o burtă ușor umflată în partea de jos.

În urma sarcinii, uterul se lasă în jos și devine mai greu. Trebuie să aștepți cel puțin șase săptămâni pentru ca abdomenul tău să-și revină la normal. Uneori durează chiar mai mult de atât.

Femeile pot rămâne cu burtă după naștere

Asta nu înseamnă că trebuie să te apuci să faci exerciții la o zi după naștere. De fapt, medicii le recomandă femeilor să aștepte trei luni până la reluarea activităților sportive.

În plus, nu trebuie să te gândești în mod obsesiv la kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii. În această perioadă, nu trebuie să te preocupe decât sănătatea ta și a bebelușului tău.

După ce te-ai mai liniștit și vrei să te ocupi de corpul tău, îți recomandăm să consumi suplimente cu ulei de pește. Acestea ajută la arderea grăsimilor și reduc producția de hormoni care stimulează apetitul.

O altă opțiune este să consumi acizi grași, care se găsesc în avocado, somon și semințe de chia. Acești acizi oferă corpului numeroși nutrienți, combat oboseala și contribuie la absorbția vitaminelor.

Pentru a mări rezistența mușchilor, trebuie să faci exerciții pelviene, nu abdomene. Acestea din urmă antrenează mușchi care sunt deja în formă. Cele mai bune exerciții pelviene sunt exercițiile Kegel.

După naștere, mușchii pelvieni se separă și au nevoie de un timp pentru a se reface.

3. Tipuri de burtă – proeminentă în partea de jos

Acesta este tipul de burtă tipic femeilor cu profesii foarte solicitante sau mămicilor extrem de ocupate. O altă categorie este reprezentată de femeile care urmează o dietă și merg la sală, dar repetă mereu aceleași exerciții și consumă aceleași feluri de mâncare.

Celelalte părți ale corpului arată bine, dar protuberanța din partea de jos a abdomenului strică silueta.

Grăsimea de pe burtă poate avea diverse cauze

Obiceiurile dăunătoare asociate cu acest tip de burtă sunt abdomenele practicate în exces sau executarea regulată a acelorași exerciții, cum ar fi spinning-ul. Acestea ard grăsimile de pe șolduri, picioare sau brațe, dar nu și de pe abdomen.

În plus, alimentația adecvată este esențială pentru a elimina burta proeminentă în partea de jos. În acest fel, poți preveni balonarea și constipația.

  • Mănâncă mai multe legume cu frunze verzi, cereale integrale și fructe.
  • Înlocuiește abdomenele cu flotări sau exerciții de rezistență.
  • Optează pentru un antrenament în circuit care să includă exerciții de forță și aerobic. De exemplu, poți face genuflexiuni sau sărituri cu coarda.

4. Tipuri de burtă – cauzată de stres

Dacă stai la calculator și iei gustări la birou ore în șir, îți pui în pericol sănătatea. Unul dintre cele mai mari dezavantaje este acumularea grăsimii abdominale.

Acest tip de burtă se caracterizează printr-o umflătură proeminentă în zona dintre diafragmă și buric. Cauza formării sale nu este numai alimentația precară, ci și producția unui hormon numit cortizol.

Poți avea burtă din cauza stresului

Dacă obișnuiești să consumi multă cofeină și să mănânci multe produse de tip fast food și nu iei masa la ore fixe, ești mai predispusă la dezvoltarea acestui tip de burtă.

O măsură de prevenire foarte eficientă este odihna. Aceasta ajută organismul să-și regleze toate procesele, drept pentru care anxietatea este redusă, iar pofta excesivă de mâncare scade.

În plus, este necesar să limitezi și consumul de cafea la doar două cești pe zi. Este indicat, de asemenea, să faci exerciții mai relaxante decât aerobicul, cum ar fi yoga, tai chi sau plimbările prin parc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Imamura F., O’Connor L., Ye Z., Mursu J., et al., Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta analysis, and estimation of population attributable fraction. Br J Sports Med, 2016. 50 (8): 496-504.
  • Polsky S., Akturk HK., Alcohol consumption, diabetes risk, and cardiovascular disease within diabetes. Curr Diab Rep, 2017. 17 (12): 136.
  • Burrup R., Tucker LA., Cheminant JD., Bailey BW., Strength training and body composition in middle age women. J Sports Med Phys Fitness, 2018. 58 (1-2): 82-91.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.