Tipuri de eutanasie pe care ar trebui să le cunoașteți
 

Tipuri de eutanasie pe care ar trebui să le cunoașteți

Eutanasia este realizată din compasiune și pentru eliberarea de chin și durere. Ce tipuri de eutanasie există?
Tipuri de eutanasie pe care ar trebui să le cunoașteți
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 29 noiembrie, 2022

Cuvântul eutanasie derivă din grecescul eu, care înseamnă „bun” și thanatos, care înseamnă „moarte”. Unirea termenilor înseamnă „moarte bună”. Există mai multe tipuri de eutanasie în funcție de context și de circumstanțe.

Eutanasia este pusă în practică de personalul sanitar. Așa cum susțin experții, scopul său este de a accelera decesul unui pacient pentru a evita suferința.

Eutanasia se numește omucidere pioasă dacă moartea este un mijloc de a priva pacientul de durere, deformare fizică sau bătrânețe dureroasă. Cu toate acestea, dacă moartea apare pentru a scuti familia sau societatea de povară, se numește eutanasie eugenică, economică sau socială.

Tipuri de eutanasie

Bătrân în scaun cu rotile

Potrivit specialiştilor, eutanasia se deosebeşte de sinuciderea asistată medical. În ciuda acestui fapt, granița este foarte difuză; din punct de vedere juridic nu există nicio diferență. Eutanasia este legală în foarte puține țări: Spania, Belgia, Luxemburg, Noua Zeelandă și Canada.

În țări precum Germania, Elveția și Statele Unite, sinuciderea asistată medical este procedura legală. Este o formă indirectă sau pasivă de sinucidere.

Există două tipuri de eutanasie în funcție de mijloacele folosite:

  • Eutanasie activă: acțiune deliberată care vizează uciderea. De obicei, un agent este introdus în organism.
  • Eutanasie pasivă: moartea este cauzată prin omiterea tratamentului necesar susținerii vieții.

Eutanasia poate fi clasificată ca voluntară și involuntară. Eutanasia involuntară este aplicată de un tutore responsabil de pacient. Chiar dacă este cu acordul victimei, eutanasia este întotdeauna cauzată de alte persoane. Din acest motiv, este o omucidere cu anumite caracteristici.

Moartea provocată în mod intenționat se numește sinucidere. Sinuciderea asistată este atunci când medicul este cel care furnizează pacientului un medicament letal, dar pacientul este cel care și-l administrează singur.

Ce nu este eutanasie?

Administrarea medicamentelor pentru ameliorarea durerii sau a altor simptome la un pacient în stadiul terminal nu este eutanasie, deși acest lucru îi scurtează indirect și inevitabil viața. Pacientul trebuie să poată acționa liber în conformitate cu ultima sa dorință. În plus, dacă medicamentele provoacă somnolență sau pierderea stării de conștiență, este necesar acordul pacientului.

Retragerea mijloacelor extraordinare sau disproporționale de a prelungi în mod artificial viața unui pacient în fază terminală nu reprezintă eutanasie. În acest caz, nu există posibilitatea existenței unei vieți naturale. Comitetul de etică al spitalului decide ce mijloace sunt proporționale și disproporționale în cazul fiecărui pacient. De asemenea, comitetul va lua în considerare circumstanțe specifice.

Experții folosesc adesea termenul de moarte asistată pentru a se referi la sinuciderea asistată de un medic și la eutanasia activă voluntară. Terminologia creează adesea confuzie, iar distincția reală este făcută de cadrul legal al fiecărei țări.

Eutanasia azi

Există o serie de mijloace considerate obișnuite sau proporționale. Hidratarea și alimentația sunt considerate îngrijire elementară. Unii numesc moartea programată „ortotanasie” (fără a scurta viața și fără a o prelungi inutil prin mijloace extraordinare sau disproporționate).

Această prelungire a vieții prin mijloace disproporționate este cunoscută sub denumirea de „cruzime terapeutică” sau „distanazie” și poate fi ilegală, așa cum este indicat în Codul de etică. „Diagnosticul morții” este un punct important. Din moment ce diagnosticul de moarte clinică este stabilit, nu există nicio problemă în aplicarea eutanasiei.

Organele pot fi îndepărtate din cadavru pentru transplant. Acest lucru se poate face după îndeplinirea cerințelor legale relevante. Oprirea ireversibilă a funcțiilor encefalice și/sau cardiorespiratorii este suficientă pentru a confirma decesul unei persoane.

Tipuri de pacienți

Bătrână singură privind pe geam
Cei care suferă de boli cronice pot opta pentru eutanasie în anumite țări.

Pacienții pe care medicii îi pot lua în considerare pentru eutanasie sunt cei aflați într-un stadiu terminal. Termenul „incurabil” se referă la incapacitatea de a ameliora sau de a trata boala. Un bolnav în stadiul terminal este cel care se așteaptă să moară. Decesul se va întâmpla relativ curând, în mai puțin de șase luni, potrivit mai multor autori.

Efortul medical terapeutic este abandonat. Medicii se concentrează asupra ameliorării simptomelor, inclusiv asupra sprijinului atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia.

Bolnavii terminali sunt principalii candidați la eutanasie. Pacienții vindecabili în stare critică nu intră în această categorie.

Un alt concept este starea vegetativă persistentă (PVS). Pacienții aflați în această stare aparțin categoriei incurabile. Deși nu sunt neapărat terminali, sunt pacienți cu pierdere permanentă a conștienței, aflați în comă ireversibilă.

Eutanasia, o realitate

În ciuda discuțiilor constante despre eutanasie, în multe țări ale lumii aceasta este legală în anumite circumstanțe. Este o realitate inevitabilă, așa că este importantă cunoașterea acestei practici. De asemenea, există numeroase întrebări morale și etice în spatele acestor tipuri de eutanasie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Annadurai K, Danasekaran R, Mani G. ‘Euthanasia: right to die with dignity’. J Family Med Prim Care. 2014 Oct-Dec;3(4):477-8.
  • Dugdale LS, Lerner BH, Callahan D. Pros and Cons of Physician Aid in Dying. Yale J Biol Med. 2019 Dec 20;92(4):747-750.
  • Felix ZC, da Costa SF, Alves AM, de Andrade CG, Duarte MC, de Brito FM. Eutanásia, distanásia e ortotanásia: revisão integrativa da literatura [Euthanasia, dysthanasia and orthothanasia: an integrative review of the literature]. Cien Saude Colet. 2013 Sep;18(9):2733-46. Portuguese.
  • Fontalis A, Prousali E, Kulkarni K. Euthanasia and assisted dying: what is the current position and what are the key arguments informing the debate? J R Soc Med. 2018 Nov;111(11):407-413.
  • Hui D, Nooruddin Z, Didwaniya N, Dev R, De La Cruz M, Kim SH, Kwon JH, Hutchins R, Liem C, Bruera E. Concepts and definitions for “actively dying,” “end of life,” “terminally ill,” “terminal care,” and “transition of care”: a systematic review. J Pain Symptom Manage. 2014 Jan;47(1):77-89.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.