Tiroidita Hashimoto – 6 informații de bază - Doza de Sănătate
 

Tiroidita Hashimoto – 6 informații de bază

Deși nu există niciun leac pentru tiroidita Hashimoto, diagnosticarea timpurie și un tratament adecvat te pot ajuta să ții boala sub control și să previi complicațiile. Citește în continuare și ia aminte!
Tiroidita Hashimoto – 6 informații de bază
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În anul 1912, medicul japonez Hakaru Hashimoto a descoperit o nouă boală imunologică, care a fost numită tiroidita Hashimoto. Conform cercetărilor sale, această tulburare presupune ca sistemul imunitar să ataca glanda tiroidă.

În articolul de azi îți prezentăm câteva informații de bază despre tiroidita Hashimoto.

1. Ce este tiroidita Hashimoto?

Când Hashimoto și-a efectuat cercetările, el a descoperit că, în anumite situații, sistemul imunitar poate ataca țesuturile corpului în loc să le protejeze. În cazul tiroiditei Hashimoto, organul afectat este glanda tiroidă.

Așadar, principalul efect al acestei boli este reducerea producției hormonilor de care organismul are nevoie pentru a îndeplini diverse funcții.

2. Ce factori o cauzează?

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună

Cauzele tiroiditei Hashimoto nu sunt încă înțelese în totalitate, dar oamenii de știință au reușit să identifice anumite aspecte asociate declanșării bolii. Dacă cei 4 factori de risc de mai jos ți se aplică, consultă un specialist pentru a afla dacă ești sau nu sănătos.

Moștenirea genetică

În primul rând, tiroidita Hashimoto este frecventă în rândul persoanelor cu rude care au suferit de această boală sau de afecțiuni asemănătoare. Este esențial să discuți cu familia ta și să te supui examinărilor necesare pentru a te asigura că nu există nicio problemă gravă.

Iodul în exces

Cercetările lui Hashimoto au demonstrat că un nivel excesiv de iod în sânge poate declanșa tiroidita Hashimoto. Consumul excesiv de iod trebuie evitat în general, dar acordă o atenție specială acestui factor dacă ai un istoric familial de tulburări tiroidiene.

Schimbările hormonale inexplicabile

Tiroidita Hashimoto cauzează dereglări hormonale

Deoarece tiroidita Hashimoto afectează tiroida, nivelul hormonilor din organismul pacientului se poate modifica. În general, majoritatea femeilor care suferă de tiroidita Hashimoto sunt diagnosticate la 1-5 ani după ce au născut. Însă boala se poate declanșa și înainte de sarcină.

Expunerea la radiații

Tiroida Hashimoto se declanșează frecvent la persoanele expuse la radiații. Studiile efectuate asupra victimelor dezastrelor din Hiroshima, Nagasaki și Cernobîl au confirmat acest fapt. Pacienții care se supun radiațiilor pentru a învinge leucemia și alte tipuri de cancer prezintă un risc crescut de a suferi de această boală.

3. Care sunt simptomele tiroiditei Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto cauzează simptome care survin lent, drept pentru care ne este deseori greu să le surprindem. Principalele schimbări pe care nu trebuie să le ignorăm sunt:

  • Oboseală extremă sau epuizare zilnică constantă
  • Sensibilitate la frig
  • Constipație cronică, care se declanșează brusc
  • Umflarea feței
  • Sforăit constant
  • Piele palidă și uscată
  • Rigidizare a mușchilor din regiunea șoldurilor și a umerilor
  • Slăbire a extremităților inferioare
  • Câștig în greutate din cauza retenției de apă
  • Rigidizare a articulațiilor de la nivelul mâinilor, al picioarelor și al genunchilor
  • Depresie constantă
  • Menstruații abundente

4. Cum se detectează tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto poate fi diagnosticată cu ajutorul următoarelor analize:

  • Testarea hormonului T3: Această analiză verifică glanda pituitară și hormonul triiodotironină.
  • Testarea hormonului stimulator tiroidian (TSH): TSH-ul este un hormon care stimulează tiroida, astfel încât să producă și să elibereze alți hormoni în sânge. Această analiză verifică dacă nivelul TSH-ului este dezechilibrat.
  • Testarea hormonului T4: Este foarte important ca nivelul de T4 să fie echilibrat. Medicamente precum contraceptivele îl pot ridica, pe când barbituricele îl reduc. Excluzând acești factori, nivelul de T4 ar trebuie să se afle în limite normale.

5. Ce consecințe are tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto afectează organe ca ovarele

Evident, cel mai important aspect referitor la această tulburare tiroidiană este natura sa autoimună. Așa cum am menționat anterior, tiroidita Hashimoto presupune ca organismul să atace propriile țesuturi.

Astfel, țesuturile afectate nu mai sunt capabile să își execute funcțiile normale. În timp, se pot declanșa și alte boli autoimune, cum ar fi:

  • Diabet de tip 1
  • Lupus eritematos
  • Probleme ovariene
  • Probleme cardiace
  • Artrită reumatoidă
  • Mixedem
  • Gușă
  • Boala Addison

Vrei să afli mai multe? Citește: Bolile autoimune: 5 informații importante

6. Cum se previne tiroidita Hashimoto?

Din păcate, nu există nicio modalitate de a preveni tiroidita Hashimoto. Poți însă să ții cont de factorii de risc și să recunoști simptomele la timp. Dacă ai un istoric familial sau dacă medicul tău constată că există anumiți factori de risc care ți se aplică, fă-ți analize în fiecare an pentru a te asigura că ești sănătos.

În mare, trebuie să încerci să îți reduci riscul de a suferi de tiroidita Hashimoto. Un stil de viață sănătos, o dietă adecvată, activitatea fizică și odihna îți pot fi de mare ajutor în acest scop.

Reține însă că tiroidita Hashimoto cauzează simptome pe care specialiștii le pot recunoaște imediat. Așadar, nu este greu să surprinzi boala la timp. Analizele sunt foarte precise, iar diagnosticarea timpurie te va ajuta să stopezi evoluția bolii și să eviți complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agate, L.; Mariotti, S.; Elisei, R.; Mossa, P., et al. (2008). “Thyroid autoantibodies and thyroid function in subjects exposed to Chernobyl fallout during childhood: evidence for a transient radiation-induced elevation of serum thyroid antibodies without an increase in thyroid autoimmune disease”, J Clin Endocrinol Metab, 93 (7): 2729-36.
  • Candel Gonzalez, F. J.; Matesanz David, M., y Candel Monserrate, I. (2001). “Insuficiencia corticosuprarrenal primaria: Enfermedad de Addison”, An. Med. Interna, 18 (9): 48-54.
  • Sawin, C. T. (2002). “The heritage of Dr. Hakaru Hashimoto (1881-1934)”, Endocr J., 49 (4): 399-403.
  • Vilanova, S. (1988). Chernóbil: el fin del mito nuclear. El impacto informativo y biológico del mayor accidente de la industria electro-nuclear. Madrid: Anthropos.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.