Cancerul tiroidian la femei: simptome posibile - Doza de Sănătate
 

Cancerul tiroidian la femei: simptome posibile

Tiroida este o glandă în formă de fluture. Deși nu este foarte mare, ea poate avea un impact major asupra organismului uman. Cancerul tiroidian poate afecta atât bărbații, cât și femeile, deși este mai frecvent în rândul celor din urmă.
Cancerul tiroidian la femei: simptome posibile

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2018

Tulburările tiroidiene afectează un segment semnificativ al populației. Majoritatea persoanelor care suferă de aceste probleme sunt femei. Tiroida este o glandă foarte importantă ce poate dezechilibra metabolismul și produce boli precum cancerul tiroidian. Este esențial să cunoști simptomele provocate de cancerul tiroidian la femei, pentru a-l putea depista la timp.

Câteva informații utile despre glanda tiroidă

Tiroida reglează mai multe funcții ale organismului. Această glandă este responsabilă de producerea unor hormoni (cum ar fi tiroxina și triiodotironina) ce sunt implicați în aproape toate procesele organismului. Din acest motiv, orice dereglări ale tiroidei pot cauza schimbări la nivelul întregului organism.

Atunci când tiroida este hiperactivă, bolnavul va suferi de o afecțiune numită hipertiroidism. Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt:

 • Agitație
 • Bufeuri
 • Poftă de mâncare excesivă
 • Pierdere în greutate

Dacă tiroida este mai puțin activă, bolnavul va suferi de hipotiroidism. Printre simptomele acestei boli se numără:

 • Depresia
 • Oboseala
 • Câștigul în greutate
 • Durerile musculare
 • Căderea părului
 • Pierderea memoriei
 • Constipația
 • Intoleranța la frig
 • Pierderea auzului
Cancerul tiroidian la femei tinere

În general, hipotiroidismul afectează femeile cu vârsta peste 40 de ani. Tratamentul implică adoptarea unei diete ce include alimente bogate în iod, în special fructe de mare.

Cancerul tiroidian la femei – cauze și simptome

Cancerul tiroidian la femei nu este o afecțiune foarte răspândită. Această boală presupune dezvoltarea unei tumori la nivelul gâtului. În majoritatea cazurilor, obținerea unei tratament corespunzător duce la vindecarea bolnavului. Însă este esențial ca acesta să primească un diagnostic corect.

Riscul femeilor de a dezvolta cancer tiroidian crește atunci când acestea ajung la menopauză sau au trecut deja prin acest proces. Cele mai evidente simptome produse de cancerul tiroidian la femei sunt:

 • Un nodul la nivelul gâtului (asemănător cu mărul lui Adam)
 • Dureri frecvente ale urechilor
 • Ganglioni limfatici inflamați la nivelul gâtului
 • Dureri persistente în gât
 • Dificultăți de înghițire (odinofagia)
 • Dificultăți de respirație
 • Astm
 • Răgușeală
 • Vorbire neclară
 • Tuse neasociată cu alte probleme de sănătate

Care sunt principalii factori care produc cancerul tiroidian la femei?

Cancerul tiroidian la femei diagnosticat de medic
 • Expunerea la radiații în perioada copilăriei (șansa de a dezvolta tumori crește proporțional cu nivelul de radiații la care bolnavul a fost expus)
 • Un nivel ridicat al hormonului TSH, în special în cazul persoanelor care au gușă
 • Moștenirea genetică (ai un risc crescut dacă ai un membru al familiei care a suferit de această boală)
 • Boala lui Hashimoto (tiroida autoimună)
 • Vârsta peste 40 de ani

Cancerul tiroidian poate fi de cinci feluri:

Carcinom papilar

Acesta este cel mai răspândit tip de cancer tiroidian, acoperind 70% din cazurile înregistrate. Femeile care au fost expuse la radiații în regiunea cervicală au un risc crescut de a dezvolta carcinom papilar.

Acest tip de tumoră este clar definită și poate prezenta calcifieri. În fazele avansate, carcinomul papilar se poate întinde și pe ganglionii cervicali. Inflamația ganglionilor este lentă și lipsită de durere.

Carcinom folicular

Carcinomul folicular se află pe poziția a doua ca frecvență în rândul tipurilor de cancer tiroidian. Acesta se poate declanșa la persoanele care au gușă, în special dacă acestea au depășit vârsta de 50 de ani. Deși tumoarea poate ajunge la mărimea tiroidei propriu-zise, este deseori greu de detectat.

Cancerul tiroidian la femei se poate răspândi prin intermediul sistemului circulator sau limfatic, afectând plămânii și oasele. Nodulii nu produc durere și sunt duri la atingere.

Carcinom anaplazic

Cancerul tiroidian la femei provoacă tumori

Dintre pacienții afectați de cancerul tiroidian, doar 10% suferă de carcinom anaplazic. În general, acest tip de cancer afectează persoanele cu vârsta peste 65 de ani care în trecut au avut gușă sau au suferit de carcinom papilar sau folicular.

Carcinomul anaplazic constă într-o masă tumorală ce invadează întreaga glandă tiroidă și se poate răspândi prin intermediul sistemului limfatic. Tumoarea produce durere, crește foarte repede și este dură la atingere.

Carcinom medular

Acest tip de cancer tiroidian are o origine diferită față de celelalte tipuri și poate fi depistat cu ușurință în timpul unui examen histopatologic obișnuit. Se poate declanșa la orice vârstă și afectează cel mai frecvent femeile. Riscul de a dezvolta carcinom medular crește după vârsta de 50 de ani.

Carcinomul medular se poate împrăștia timpuriu prin intermediul sistemului circulator și al celui limfatic. În anumite cazuri, această boală poate avea drept cauză moștenirea genetică.

Limfom tiroidian

Limfomul tiroidian se declanșează la nivelul celulelor numite limfocite, ce sunt o componentă a sistemului imunitar. Acest tip de cancer tiroidian se dezvoltă foarte lent și afectează de obicei femeile mai în vârstă, care au un istoric de tulburări tiroidiene,precum boala lui Hashimoto.

Teste pentru a detecta cancerul tiroidian

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele descrise anterior, te sfătuim să consulți medicul endocrinolog. Acesta te va supune unor investigații pentru a determina dacă într-adevăr suferi de cancer tiroidian. Cele mai populare metode de diagnosticare sunt:

Ecografia

Cancerul tiroidian la femei depistat prin ecografie

În timpul unei ecografii, medicul examinează întreaga regiune a gâtului (ce include tiroida) pentru a descoperi dacă există vreun nodul sau ganglion inflamat. Dacă aceste elemente sunt depistate, medicul va putea determina dacă sunt solide sau pline cu lichid. Chisturile tiroidiene nu sunt neapărat canceroase, în general fiind benigne.

Biopsia

O biopsie prin puncție aspirativă reprezintă extragerea unei mostre mici de țesut de pe nodul sau chist, ce este apoi examinată într-un laborator de patologie.

Medicul va ghida acul cu ajutorul ecografiei, iar pacientului i se va administra un analgezic topic pentru ca regiunea vizată să fie amorțită. Biopsiile sunt efectuate numai dacă sunt detectați noduli.

Tomografia computerizată

Numită și scanare TC, această metodă de investigație examinează nu numai gâtul, ci și pieptul, scopul său fiind surprinderea cancerului și în alte regiuni ale corpului, în special în plămâni. Tomografia computerizată este utilă pentru a depista dacă cancerul tiroidian s-a răspândit și la nivelul țesuturilor moi.

Relația dintre cancerul tiroidian, femei și reproducere

Cancerul tiroidian la femei examinat de medic

Numeroase studii au demonstrat că femeile care au născut în ultimii cinci ani prezintă un risc crescut de a dezvolta carcinom papilar. Motivul este faptul că glanda tiroidă produce în timpul sarcinii anumiți hormoni ce pot avea un impact major asupra sănătății viitoare. Riscul de a suferi de cancer tiroidian crește și mai mult dacă rămâi însărcinată de mai multe ori într-un timp scurt.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.