Care este legătura dintre stres și hipertiroidism? - Doza de Sănătate
 

Care este legătura dintre stres și hipertiroidism?

Stresul trebuie ținut sub control în cazul oricărei afecțiuni. Însă când vine vorba de glanda tiroidă, acest aspect este extrem de important, deoarece stresul poate agrava situația, provocând hipertiroidism. În acest articol, îți arătăm ce trebuie să faci pentru a ține ambele probleme sub control. 
Care este legătura dintre stres și hipertiroidism?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Este important să știm cu toții care este legătura dintre stres și hipertiroidism. Disfuncțiile tiroidiene sunt destul de frecvente.Însă puține persoane conștientizează faptul că anumiți factori, cum ar fi stresul, afectează producția de hormoni tiroidieni.

În articolul de astăzi îți prezentăm pe larg legătura dintre stres și hipertiroidism.

Legătura dintre stres și hipertiroidism

Legătura dintre stres și hipertiroidism ține de glandele suprarenale. Pentru a înțelege despre ce este vorba, este important să aflăm în ce constă mai exact mecanismul stresului.

Stresul și sistemul imunitar

Chiar dacă pare greu de crezut, stresul cronic poate modifica funcționarea glandei tiroide. Se consideră că suferi de stres cronic atunci când te confrunți cu episoade de stres care durează de la trei luni până la un an. Vorbim aici despre stări de nervozitate și agitație, care provoacă o stare de rău la nivel psihic.

  • În aceste situații, stresul stimulează hipotalamusul și hipofiza. 
  • La rândul lor, aceste două părți ale creierului stimulează glandele suprarenale.
  • Drept urmare, sistemul imunitar este slăbit și chiar se modifică. 
  • Astfel, apar citokine și procese inflamatoare. Acest lucru înseamnă că propriul nostru sistem imunitar ne atacă organismul, deoarece percepe o amenințare. Neștiind de unde vine aceasta, el reacționează în cel mai dăunător mod, prin atacarea corpului pe care ar trebui să îl apere.

Stresul și hipertiroidismul

Un lucru care se întâmplă frecvent este faptul că însăși glanda tiroidă atacă sistemul imunitar.

  • În acest caz, este vorba despre o afecțiune specifică numită tiroidita Hashimoto sau hipotiroidismul autoimun.
  • Totodată, la anumite persoane, stresul încetinește glanda tiroidă. 
  • Desigur, acest lucru nu este valabil în toate cazurile, drept pentru care merită să explicăm situația mai în detaliu.

În timp ce unele persoane slăbesc din cauza stresului, altele se îngrașă. Creșterea în greutate se produce în urma încetinirii funcționării tiroidei și scăderii producției unor hormoni tiroidieni, cum ar fi triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). 

Legătura dintre stres și hipertiroidism: cum putem combate ambele probleme?

Legătura dintre stres și hipertiroidism și soluții care țin de relaxare

Schimbările survenite în funcționarea glandei tiroide sunt asociate mai multor factori. Unul dintre ei este, așa cum am aflat, stresul. Acestea fiind spuse, cum putem preveni hipertiroidismul asociat stresului? 

Ei, bine, poți găsi câteva strategii utile în cele ce urmează:

Alimentație

Pe lângă adoptarea unei diete echilibrate, este important să nu sari peste mese. Dacă nu mănânci la micul dejun sau la prânz, de exemplu, metabolismul se poate modifica.

Totodată, trebuie să reduci consumul de cofeină, zahăr, băuturi alcoolice, sucuri acidulate, ciocolată, etc. Aceste alimente tind să accentueze stresul.

În plus, specialiștii recomandă adăugarea în alimentație a următoarelor vitamine și minerale:

  • Seleniu
  • Sodiu
  • Zinc
  • Fier
  • Cupru
  • Vitaminele A, B, C și E

Somn între 7 și 9 ore

Importanța unui somn odihnitor în legătura dintre stres și hipertiroidism

Așa cum bine știm, stresul afectează calitatea odihnei. În plus, somnul insuficient din timpul nopții ne afectează sănătatea și metabolismul. Pentru a evita aceste neplăceri și multe altele, fă anumite schimbări benefice:

  • Creează-ți un program regulat de masă și de somn: mănâncă și mergi la culcare în fiecare zi la aceleași ore.
  • Ia ultima masă cel puțin cu două ore înainte de culcare.
  • După-amiaza, este important să conștientizezi un lucru esențial: trebuie să încetinești ritmul. La început, poți să te întinzi puțin în pat, dar la nivel mintal trebuie să încetinești activitatea.
  • Cu două ore înainte de culcare, trebuie să lași deoparte calculatorul și telefonul mobil.

Gestionarea emoțiilor

Cu toții știm că gestionarea emoțiilor nu este ușoară. Însă este important să ne creăm un set de priorități. Iată câteva metode prin care să reușești acest lucru:

  • Nu lăsa pe mâine ceea ce te deranjează sau te îngrijorează azi. 
  • Nu ignora legătura dintre stres și hipertiroidism. Rezolvă problemele minore înainte ca acestea să capete proporții uriașe.
  • Concentrează-te asupra prezentului. În loc să te gândești la ce s-ar putea întâmpla mâine, aplică o strategie mai simplă: Ce pot face pentru a rezolva această problemă azi?
  • Încearcă să te eliberezi de tensiunea emoțională: vorbește cu oamenii de încredere din jurul tău despre ceea ce ai pe suflet. Ține un jurnal, fă exerciții și detensionează-te în fiecare zi.

Tehnica mindfulness 

Mindfulness este o tehnică de meditație și o modalitate de a întări conexiunea dintre minte și trup.

  • Este recomandat să practici mindfulness cel puțin o oră pe zi. Nu uita că această practică se extinde și în zona alimentației sau a altor segmente ale vieții.
  • Mindfulness înseamnă pur și simplu să fii ancorat în prezent și să te bucuri de tot ceea ce faci. Totodată, această tehnică de meditație constă în a te asculta pe tine însuți și a trăi viața într-un ritm mai lent și într-un mod mai responsabil.

Având în vedere legătura dintre stres și hipertiroidism, este important să aplici toate tehnicile de mai sus pentru a evita complicațiile și a-ți îngriji mai bine organismul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AD Kanner , JC Coyne , C. Schaefer , RS Lazarus. Medición del estrés y salud: emociones, tiroides y problemas psicosociales. Journal Behavior. Medicina. 4 ( 1981)
  • A. Matos-Santos , EL Nobre , JG Costa , P.J. Nogueira , A. Macedo , A. Galvão-Teles , J.J. de Castro. Relación entre el impacto de los acontecimientos vitales estresantes y el inicio de la enfermedad de Graves y el bocio nodular tóxico. Revista  de Endocrinología. 55 ( 2001 ) pp. 15 – 19

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.