Transplantarea cactușilor: ghid pas cu pas
 

Transplantarea cactușilor: ghid pas cu pas

Cactușii nu se demodează niciodată. De fapt, sunt una dintre plantele ornamentale pe care le iubim cel mai mult. Cum se schimbă ghivecele cactușilor fără incidente?
Transplantarea cactușilor: ghid pas cu pas

Ultima actualizare: 10 iunie, 2023

Familia Cactaceae cuprinde plante care se folosesc de multă vreme în interior. Le folosim pe rafturi sau pe birou și le iubim deoarece se îngrijesc ușor. Totuși, transplantarea cactușilor este o problemă pentru multe persoane.

Ceea ce este uimitor la cactuși este aspectul spinos, descris de Universitatea din Minnesota ca fiind format din ace microscopice sau mari. Acestea protejează plantele de prădători și soare. În acest sens, Serviciul Parcurilor Naționale din Statele Unite susține că spinii sunt responsabili de dirijarea vântului și umbrirea tulpinii.

Acele sunt cele care îngreunează manevrarea cactușilor. Cum puteți să luați cactușii fără a vă înțepa? Veți afla mai jos!

Cactușii: o plantă spinoasă, dar frumoasă

Cactușii sunt plante foarte rezistente și frumoase. Întreținerea lor este simplă. Cactușii supraviețuiesc în aer liber și în interior. Sunt exemplare tipice regiunilor aride și semi-aride, așa cum se explică într-un articol publicat de Research and Phytotherapy. Cactușii se cultivă în scop:

Formele cactușilor variază de la turtite la cilindrice. În general, mugurii sunt hermafrodiți. Deși este bine să fie plantați direct în pământ, dacă preferați să îi aveți în ghivece, trebuie doar să-i manipulați cu atenție pentru a evita incidentele.

Riscuri la transplantarea cactușilor

Deși cactușii nu au nevoie de transplantare constantă, atunci când o faceți, procesul trebuie executat în mod corect. În caz contrar, puteți deteriora plantele și vă puteți răni.

Schimbarea ghiveciului este necesară dacă rădăcinile ies prin orificiile de drenaj. Acest lucru se întâmplă la 2 – 4 ani, în funcție de rata de creștere.

Manevrarea cactușilor cu mâinile goale este aproape imposibilă. Rana este destul de dureroasă și poate genera inflamație, așa cum a raportat publicația Actas Dermo-Sifilográficas. În plus, rădăcinile sunt predispuse la deteriorare dacă nu folosiți instrumentele adecvate.

Transplantarea cactușilor: ghid pas cu pas

Pentru a evita incidentele la transplantarea cactușilor, urmați toți pașii de mai jos!

1. Pregătiți instrumentele

Este clar că nu trebuie să manevrați cactușii cu mâinile goale. Aveți nevoie de instrumente de grădinărit. Alegeți mănuși groase care acoperă antebrațul și o pensetă dacă plantele sunt mici. Alte instrumente utile sunt următoarele:

  • Ziar
  • Pânză groasă
  • Substrat
  • Ghiveci

2. Afânați pământul

Folosind un instrument plat, afânați ușor solul. Asigurați-vă că acoperiți întreaga zonă, fără a uita de margini.

3. Scoateți cactusul

Acoperiți cactușii cu mai multe foi de ziar sau cu o cârpă groasă pentru a nu vă înțepa. Încetul cu încetul, ridicați plantele, astfel încât să nu deteriorați rădăcinile.

4. Scuturați balotul și verificați rădăcinile

Scuturați tot balotul de pământ, pentru a nu muta acel substrat în noul ghiveci. Profitați de acest pas pentru a inspecta rădăcinile, curățându-le cu o perie mai mică sau mai mare, în funcție de dimensiunile acestora.

Verificați dacă există ciuperci sau orice semn de boală pe rizomi. Eliminați rădăcinile moarte și pulverizați fungicid dacă este necesar.

5. Puneți cactușii în noile ghivece

Recipientele de lut sunt cele mai recomandate pentru această clasă de plante, deoarece ajută la absorbția umidității excesive. Ghiveciul trebuie să fie mai mare decât cel vechi și să aibă orificii de drenaj.

Introduceți plantele și adăugați treptat pământul nou. Țineți plantele cu mănuși sau cu o cârpă. Când ghiveciul este plin și cactușii sunt drepți, puteți să le dați drumul.

6. Nu udați

Când terminați, nu udați cactușii. Oferiți-le posibilitatea de a se adapta la noul mediu.

După o săptămână, începeți udarea.

Stabiliți care este cel mai bun moment pentru transplantarea cactușilor

Începutul sau mijlocul primăverii este etapa recomandată pentru transplantarea cactușilor. În această fază, începe creșterea activă. Prin urmare, plantele își vor folosi energia pentru a se adapta la noul mediu și a se recupera după transplantare.

Nu uitați să vă acoperiți mâinile cu mănuși groase și să folosiți pensete speciale când cactusul este mic. Acesta este singurul mod de a preveni înțeparea și de a scuti planta de stresul pe care îl implică manipularea necorespunzătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.