Tratamentul aftei la copii - Doza de Sănătate
 

Tratamentul aftei la copii

Aftele sunt recurente la copii. Nu sunt grave, dar pot provoca dureri și disconfort. Există un tratament pentru afte la copii? Cu siguranță! Citește mai departe pentru a afla care sunt opțiunile farmacologice și naturale!
Tratamentul aftei la copii

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Apariția aftelor la copii poate fi îngrijorătoare la început. Aceste leziuni sunt benigne și tind să dispară de la sine într-un timp scurt, conform unui articol publicat de Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie. Ai vrea să știi care este tratamentul aftei la copii?

După cum probabil știi deja, gura este susceptibilă la o varietate de afecțiuni. Aftele sunt una dintre cele mai frecvente. De fapt, estimările indică faptul că acestea afectează până la 85% din oameni. Așadar, cum le tratezi la copii? Continuă să citești pentru a afla!

Aftele la copii

Apariția aftelor are de-a face cu mai mulți factori, dar, în cazul copiilor, este atribuită obiceiului de a pune lucrurile în gură. Leziunile sunt inflamatorii și provoacă durere.

Aftele apar ca o mică umflătură a mucoasei bucale, de culoare albă, care poate evolua către un ulcer oval sau circular. Și, deși sunt puțin adânci și au margini curate, fundul lor poate fi necrozat și cu diametru variabil.

În general, la copii, aftele apar pe mucoasa obrajilor. Cu toate acestea, ele tind să apară și pe buze, limbă și gingii. Această afecțiune este mai frecventă la femei decât la bărbați dintr-un motiv necunoscut.

În plus, aftele pot apărea în mod recurent în timp. În acest caz, vorbim despre o patologie numită „stomatită aftoasă recurentă”. Se manifestă prin leziuni simple sau multiple de diferite dimensiuni.

Fetiță care are nevoie de tratamentul aftei la copii
Aftele nu sunt de obicei grave, dar provoacă durere și disconfort; așadar, trebuie să le tratezi.

Tratamentul aftei la copii

Leziunea poate fi izolată sau parte a „stomatitei aftoase recurente”, însă ea va dispărea singură în aproximativ 7 zile. Cu toate acestea, leziunile pot fi dureroase și uneori pot împiedica consumul de alimente.

Acesta este motivul pentru care oamenii se întreabă adesea dacă pot face ceva pentru a accelera procesul de recuperare. Există două opțiuni terapeutice în acest sens: una farmacologică și una care constă în remedii naturale. Ambele opțiuni sunt utile pentru a ameliora simptomatologia și pentru a evita posibilele complicații.

Tratamentul farmacologic

Aftele sunt o afecțiune atât de frecventă, încât nu este de mirare că există o gamă variată de medicamente care ajută la accelerarea vindecării. Majoritatea sunt destinate utilizării topice – vizează zona afectată. Iată câteva dintre opțiunile disponibile în prezent:

  • Antisepticele precum gelul cu clorhexidină sau apele de gură atacă microorganismele cauzatoare de leziuni.
  • Antiinflamatoarele și corticoizii topici sporesc acțiunea antisepticelor.
  • Antibioticele pot fi necesare dacă infecția orală a apărut din cauza bacteriilor.

Tratamentul sistemic cu steroizi orali este o idee bună în cazurile severe. Acesta trebuie administrat sub supraveghere medicală și numai atunci când afta este recurentă sau agresivă.

Tratamentul natural al aftei la copii

Anumite remedii naturale pot servi ca adjuvant pentru tratarea aftelor la copii. Deși nu sunt prima opțiune de tratament, ele pot fi utile în reducerea inflamației și combaterea infecțiilor existente. În mod ideal, acestea ar trebui să aibă proprietăți antiinflamatoare și antiseptice.

Unul dintre cele mai utilizate remedii este clătirea gurii cu apă caldă cu sare sau bicarbonat de sodiu. Procesul trebuie repetat de 2 până la 3 ori pe zi, până când apare o ameliorare semnificativă. Amestecul trebuie să conțină puțină sare sau bicarbonat de sodiu amestecat cu o jumătate de pahar de apă caldă. Acesta nu trebuie ingerat!

Aloe vera este un alt ingredient utilizat în mod obișnuit în acest scop. Gelul conținut de frunzele plantei are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene care favorizează ameliorarea bolii. Este nevoie de o singură picătură de gel de aloe vera frecată direct pe aftă.

Tratamentul aftei la copii cu aloe vera
Literatura populară sugerează aplicarea de aloe vera și susține că aceasta promovează vindecarea aftelor la copii.

Cum poate fi prevenită apariția aftelor la copii?

Este important să menționăm faptul că aftele și „stomatita aftoasă recurentă” nu au o cauză specifică în majoritatea situațiilor. Aceste leziuni pot apărea din cauza unei predispoziții genetice sau a uneia dintre următoarele situații:

  • Infecție virală sau bacteriană
  • Stres
  • Deficit de vitamine
  • Traumatisme după tratamente ortodontice
  • Modificări hormonale

Prevenirea aftelor la copii ar trebui să se concentreze pe ameliorarea problemelor menționate mai sus. Important este ca micuții să aibă o igienă orală adecvată. Asigură-te că se spală pe dinți de 3 ori pe zi și că folosesc apă de gură cel puțin o dată pe zi.

Consultă medicul dentist dacă bănuiești că aftele au apărut din cauza tratamentului ortodontic, chiar dacă simptomele dispar de la sine. De asemenea, copiii trebuie să ia suplimente de vitamine și să consume alimente care conțin vitamina B. Unele dintre aceste alimente sunt:

  • Legume cu frunze verzi
  • Fructe
  • Lactate
  • Nuci și semințe
  • Ouă
  • Carne slabă
  • Cereale integrale

Concluzii

Aftele nu sunt grave, dar pot fi destul de enervante, mai ales la copii, deoarece aceștia trebuie să-și limiteze mesele zilnice, care pot duce la agravarea disconfortului resimțit.

Tratamentele disponibile se concentrează pe reducerea inflamației, eliminarea durerii și stimularea vindecării adecvate. În plus, poți preveni aceste leziuni printr-o igienă orală adecvată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
  • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
  • Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
  • Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
  • Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
  • Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
  • Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
  • Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
  • MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.