Tristețea de Crăciun: Nu ratați aceste 6 sfaturi importante
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Crăciunul este un moment al familiei, al sărbătorilor și al momentelor care provoacă un sentiment de fericire; Cu toate acestea, în timp ce unii se bucură, alții se confruntă cu tristețea de Crăciun, care este chiar comparată cu depresia.
Din motive sociale, acest sezon al anului este legat de petreceri, cadouri și multe alte detalii care ar trebui să genereze bucurie. Problema este că, dintr-un motiv sau altul, unii oameni dezvoltă o serie de emoții negative care pot genera o situație delicată.
Cei care tind să aibă aceste căderi de dispoziție ar trebui să analizeze posibila cauză a nefericirii lor. De asemenea, este recomandat să mergeți mai departe și să încercați să găsiți o posibilă soluție. Pentru aceasta, vom împărtăși factorii care influențează tristețea de Crăciun și o serie de recomandări pentru a face față acesteia.
Vă recomandăm: 3 preparate tradiționale de Crăciun pe glob
Cauze ce generează tristețea de Crăciun
Înainte de a ști cum să o ameliorezi, este bine să identifici posibila sa origine. Să trecem în revistă câteva dintre cele mai frecvente motive:
- Vă amintiți de vremurile magice ale copilăriei.
- Nu aveți suficient timp pentru a sta cu familia.
- Aveți prea mult de muncă.
- Nu puteți vizita familia sau prietenii.
- Aveți în preajma oameni negativi.
- Ați suferit pierderea unei persoane dragi.
- Vă simțiți singuri.
Dacă ați identificat oricare dintre aceste motive, vă invităm să citiți următoarele 6 sfaturi!
1. Pierderea cuiva drag…
Este esențial să vă acordați timp pentru a jeli. Nu este ușor să accepți faptul că cineva nu mai este prezent. Amintirea Crăciunului cu acea persoană din anii precedenți provoacă adesea melancolie și depresie.
Este bine să căutați sprijin din partea altor membri ai familiei și să încercați să transformați acele amintiri într-un motiv de fericire. Nu este o obligație să sărbătoriți, dar este bine să vă amintiți momentele pozitive cu persoana respectivă și să încercați să fiți înconjurați de cei care sunt încă prezenți.
2. Departe de familie…
În zilele noastre, este foarte ușor să scurtați distanța datorită tehnologiei. Atunci când nu este posibil să mergeți acasă, merită să profitați de acele instrumente tehnologice care vă permit să fiți în contact cu cineva în orice moment.
De exemplu, apelurile video, aplicațiile de mesagerie și social media fac posibilă apropierea. De asemenea, dacă nu puteți sărbători Crăciunul, vor exista deja alte date când veți putea fi împreună.
3. Probleme cu banii…
Problemele financiare sunt foarte frecvente și sunt unul dintre principalele motive pentru depresie. A nu avea bani pentru cadouri poate provoca frustrări și alte emoții negative care pot fi transmise mai departe.
Pentru a nu lăsa acest factor să vă afecteze, ideal este să găsiți un plan alternativ, cum ar fi ieșitul să vedeți decorațiunile de Crăciun, plimbatul prin parcurile orașului sau vizionarea unui film. În aceste momente, trebuie să ne amintim că nu totul este despre bani și că fericirea stă în micile detalii.
4. Ușurare emoțională…
Una dintre cele mai bune terapii este să faci ceva special pentru cineva care are nevoie. Oferă un cadou, împarte o cină sau oferă un detaliu, oricât de mic ar fi. Toate aceste mici gesturi provoacă un sentiment de ușurare și liniște la nivel spiritual.
5. Singurătate…
Cel mai bun antidot pentru combaterea singurătății este compania cuiva. Apelarea unui prieten apropiat sau ieșirea pentru a-ți face noi prieteni poate ușura acest gol pentru a face ca aceste zile să fie un pic mai distractive.
Citiți mai mult: Ce să faci dacă urăști Crăciunul: sfaturi utile
6. Probleme familiale…
Este timpul să punem capăt mândriei. Dacă alții nu au inițiativă pentru reconciliere, o puteți face voi.
A avea dificultăți în relațiile de familie provoacă tristețe, mai ales în zile precum Crăciunul, când legăturile ar trebui să fie mai strânse ca niciodată.
Dacă nu este o problemă complexă, ar trebui să se ajungă la un fel de acord, astfel încât conflictul să nu afecteze petrecerile și sărbătorile. Toleranța și respectul trebuie să prevaleze chiar dacă există unele diferențe sau probleme.
Poate că aceste sfaturi nu sunt suficiente pentru a atenua complet tristețea de Crăciun. Dar pot ajuta. Principalul lucru este să încercați să adoptați o atitudine pozitivă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mayo Clinic Staff. (2014, September 12). Seasonal affective disorder (SAD)
mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/basics/definition/con-20021047 - Mayo Clinic Staff. (2014, October 3). Stress, depression and the holidays: Tips for coping
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20047544 -
Roecklein, K. A., & Rohan, K. J. (2005, January). Seasonal affective disorder: An overview and update. Psychiatry, 2(1), 20-26 Retrieved from
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004726/ - Beat the holiday blues — and know when they’re something major. (n.d.)
ucdmc.ucdavis.edu/welcome/features/20081217_holiday_blues
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.