Uleiul de scorțișoară: beneficii și mod de preparare
Uleiul de scorțișoară se prepară dintr-o mirodenie cunoscută în întreaga lume și apreciată pentru utilizările sale medicinale, gastronomice și cosmetice.
Scorțișoara se extrage dintr-un arbore numit Cinnamomum verum și se folosește ca ingredient în băuturi și deserturi. În același timp, ea poate fi utilizată și ca remediu natural.
După cum știm deja, această mirodenie se remarcă prin proprietățile sale aromatice. Tocmai de aceea este adăugată în compoziția parfumurilor, a odorizantelor de cameră și a produselor de curățenie.
În plus, scorțișoara este bogată în substanțe antibacteriene și antioxidanți, drept pentru care ajută la tratarea multor boli, având utilizări la nivel extern și intern.
Scorțișoara este foarte ieftină și poate fi încorporată cu ușurință în dietă. De fapt, poate fi combinată foarte ușor cu alte ingrediente.
Deși multe persoane adaugă acest condiment în infuzii și shake-uri, mai există și alte metode prin care îi putem valorifica proprietățile benefice. Una dintre acestea este prepararea unui ulei terapeutic care combate afecțiunile dermatologice, problemele sistemului imunitar și multe alte neplăceri.
În articolul de azi, te învățăm cum să prepari un ulei medicinal de scorțișoară. Citește în continuare pentru a afla cât de util este acest remediu natural.
Cum se prepară uleiul de scorțișoară
Uleiul de scorțișoară este foarte ușor de preparat și poți să îl folosești chiar dacă nu suferi de o afecțiune anume. Întrucât ingredientele sale rezistă mult timp, poți să îl prepari și să îl depozitezi în dulăpiorul cu medicamente.
Te-ar putea interesa și:
Chiar dacă poți găsi acest produs și în anumite magazine naturiste, dacă alegi să îl prepari acasă, ai garanția calității ingredientelor folosite la un preț mai mic.
Ingrediente
- 12 bețișoare de scorțișoară
- 1 cană de ulei de măsline extravirgin (200 ml)
- 1 borcan de sticlă cu închidere ermetică
Mod de preparare
- Adaugă bețișoarele de scorțișoară în borcanul de sticlă, apoi toarnă și uleiul de măsline.
- Ai grijă ca bețișoarele să fie bine acoperite de ulei, închide borcanul și pune-l într-un loc călduros.
- Lasă produsul la macerat timp de două trei săptămâni.
- Agită recipientul în fiecare zi, pentru ca extractul de scorțișoară să se amestece bine cu uleiul.
- După ce a trecut intervalul de timp recomandat, strecoară amestecul cu o strecurătoare sau un tifon.
- La final, toarnă produsul într-o sticlă închisă la culoare și depoziteaz-o într-un loc răcoros.
Este foarte simplu!
Care sunt beneficiile uleiului terapeutic de scorțișoară?
Uleiul de scorțișoară este bogat în substanțe antibacteriene și antifungice care combat în mod eficient un spectru larg de agenți patogeni care ne afectează sănătatea.
În plus, această combinație de ingrediente reduce inflamațiile, luptă împotriva radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar.
Iată care sunt beneficiile sale principale:
1. Uleiul de scorțișoară previne răcelile
Aplicarea locală și consumul de ulei de scorțișoară reprezintă modalități simple de a preveni și de a ameliora simptomele neplăcute ale gripei și ale răcelii.
În plus, compușii săi desfundă căile respiratorii, ameliorează congestia și facilitează eliminarea virusurilor și a bacteriilor care stau la baza acestor neplăceri.
2. Combate diabetul
S-a dovedit că scorțișoara este una dintre cele mai bune mirodenii pentru reglarea glicemiei. Dacă adaugi în dietă două sau trei picături din acest ulei, poți obține beneficii minunate în tratarea diabetului.
3. Ameliorează artrita
Pacienții cu artrită sau boli ale oaselor pot simți o îmbunătățire dacă aplică direct acest produs. Uleiul de scorțișoară stimulează circulația și reduce inflamațiile, ameliorând durerea și dificultățile de mișcare provocate de aceste afecțiuni.
4. Combate infecțiile pielii
Uleiul de scorțișoară se absoarbe ușor în pori. Fiind un produs antibacterian, acesta combate infecțiile dermatologice. Este un remediu excelent pentru persoanele care suferă de psoriazis, micoza piciorului sau alte boli care afectează pielea.
5. Combate oboseala
Masajele cu ulei de scorțișoară ameliorează simptomele oboselii fizice și psihice. Compușii acestui remediu îmbunătățesc circulația sanguină, contribuie la oxigenarea creierului și optimizează folosirea energiei.
Te-ar putea interesa și:
6. Combate infecțiile vaginale
Puțin ulei de scorțișoară diluat în apa de la duș poate ajuta la reglarea nivelului pH-ului vaginal, contribuind la combaterea infecțiilor.
În plus, dacă folosești acest produs în cantități mici, el scade prezența bacteriilor și a Candidei. Uleiul de scorțișoară combate și alte simptome precum mâncărimi, secreții anormale și miros urât.
Ai preparat vreodată acasă ulei de scorțișoară? Acum că știi cum se prepară acest remediu extraordinar, nu ezita să urmezi pașii descriși mai sus și să-l ai mereu la îndemână.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Landero Valenzuela, Nadia, Lara Viveros, Francisco Marcelo, Aguado Rodríguez, Graciano Javier, Hoyos Petra, Andrade, Encarnación Apolonio, Dalia, & Pérez Rivera, Yazmín. (2016). Aceite escencial de Cynnamomum zeylanicum: alternativa de control para Penicillium expansum sobre pera en poscosecha. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 7(5), 1017-1028. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-09342016000501017&lng=es&tlng=es.
- Lee, S. C., Wang, S. Y., Li, C. C., & Liu, C. T. (2018). Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde and linalool from the leaf essential oil of Cinnamomum osmophloeum Kanehira in endotoxin-induced mice. Journal of food and drug analysis, 26(1), 211-220.
- Montero-Recalde, Mayra, Revelo I, Jessica, Avilés-Esquivel, Diana, Valle V, Edgar, & Guevara-Freire, Deysi. (2017). Efecto Antimicrobiano del Aceite Esencial de Canela (Cinnamomum zeylanicum) sobre Cepas de Salmonella. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(4), 987-993. https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v28i4.13890
- Polin Raygoza, Laura Alicia, Muro Reyes, Alberto, & Díaz García, Luis Humberto. (2014). Aceites esenciales modificadores de perfiles de fermentación ruminal y mitigación de metano en rumiantes: Revisión. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 5(1), 25-47. Recuperado en 10 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-11242014000100003&lng=es&tlng=es.