Umflătură la nivelul gâtului: cauze - Doza de Sănătate
 

Umflătură la nivelul gâtului: cauze

O umflătură la nivelul gâtului poate provoca simptome precum dificultăți la înghițire sau răgușeală. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații!
Umflătură la nivelul gâtului: cauze

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2020

Atunci când o persoană observă o umflătură la nivelul gâtului, își face griji în mod excesiv. La urma urmei, primul lucru care ne vine în minte este cancerul. Cu toate acestea, există numeroase alte cauze ce pot determina apariția acestui simptom. Nu toate umflăturile la nivelul gâtului sunt maligne. De exemplu, acestea pot fi provocate de o infecție, un chist sau o tumoră benignă.

Cauza principală a apariției unei umflături la nivelul gâtului este inflamarea ganglionilor. Aceștia sunt structuri rotunde care fac parte din sistemul imunitar, distribuite în întregul corp. Ganglionii ajută organismul să recunoască și să combată infecțiile și tind să se umfle adesea. Aceasta este o situație frecventă și temporară.

În acest articol, îți vom explica tot ceea ce trebuie să știi despre umflăturile la nivelul gâtului.

Umflătură la nivelul gâtului: cauze

Așa cum am menționat mai sus, cea mai frecventă cauză a apariției umflăturilor la nivelul gâtului este reprezentată de inflamarea ganglionilor limfatici. În general, acest lucru poate apărea din diferite motive:

  • O infecție în apropiere, de exemplu, o infecție în gât sau o răceală. Acest lucru este foarte frecvent, mai ales în cazul copiilor. Mononucleoza, abcesele dentare și amigdalita sunt, de asemenea, demne de menționat.
  • O infecție a ganglionilor limfatici, denumită și limfadenită.
  • Bolile sistemice, cum ar fi virusul imunodeficienței umane (HIV) și tuberculoza.

Mai mult decât atât, anumite afecțiuni ale sistemului imunitar pot provoca o umflătură la nivelul gâtului, deoarece cauzează inflamarea ganglionilor limfatici, la fel ca și infecțiile. Cea mai cunoscută boală este artrita reumatoidă, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesutul sănătos. Această boală afectează în principal articulațiile.

În mod similar, anumite medicamente pot determina mărirea dimensiunii ganglionilor limfatici. O umflătură la nivelul gâtului poate fi cauzată și de un chist, care este un sac plin cu lichid. Chisturile sunt foarte ușor de identificat, deoarece multe dintre ele sunt prezente încă de la naștere. O altă posibilă cauză este o problemă a glandelor salivare.

O cauză mai gravă a apariției nodulilor la nivelul gâtului este cancerul. Tumorile maligne sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Deși poate fi vorba despre un ganglion limfatic inflamat, umflătura poate fi și o tumoare provenită dintr-o structură vecină. De fapt, poate fi chiar o metastază a unei tumori îndepărtate.

Simptome și semnale de alarmă date de nodulii la nivelul gâtului

Dacă ai o umflătură la nivelul gâtului, trebuie să mergi la medic pentru un control. Este foarte important să treci prin testele necesare pentru obținerea unui diagnostic corect. Cu toate acestea, pe lângă testele medicale, există mai multe semne care îți pot oferi indicații cu privire la natura acestor noduli.

O umflătură moale și dureroasă indică, în general, prezența unei infecții. Aceasta tinde să dispară după un timp. În plus, limfadenita provoacă sensibilitatea ganglionilor limfatici.

Dacă umflătura este dură, imobilă și nu doare, ar putea fi o tumoare. Tumorile pot provoca și alte simptome, cum ar fi afonia (răgușeala) sau dificultățile de înghițire. Dacă ai o umflătură la nivelul gâtului care nu dispare și provoacă simptomele prezentate mai sus, mergi urgent la medic.

Umflătură la nivelul gâtului

Teste pentru stabilirea diagnosticului

Există numeroase teste care pot duce la stabilirea unui diagnostic medical corect. Cu toate acestea, dacă pacientul este tânăr, cel mai probabil cauza apariției umflăturii la nivelul gâtului nu este o tumoare. De asemenea, aceste teste nu sunt necesare dacă există semnele unei infecții în apropiere. Medicul specialist va evalua consistența nodulului din gât și prezența sau absența durerii.

Medicii solicită, de regulă, efectuarea unei hemoleucograme complete. De asemenea, pot solicita și radiografii toracice. Dacă există semne de avertizare sau factori de risc pentru cancer, pot fi efectuate teste mai precise. Acestea includ biopsia, în care o parte din nodul este extrasă pentru examinare.

În plus, medicii pot solicita teste imagistice, cum ar fi tomografiile și RMN-ul. Ultrasunetele sunt utile și ele în anumite cazuri.

Concluzie

O umflătură la nivelul gâtului este cauzată, în general, de un ganglion limfatic care a crescut în dimensiune. Cea mai frecventă cauză este o infecție existentă în apropiere, care dispare de obicei de la sine.

Totuși, trebuie să acorzi atenție și altor simptome. Dacă nodulul din gât nu este dureros și nu se mișcă, ar putea fi o tumoare. Mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect și tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.