Durerea în piept la tușit: cauze - Doza de Sănătate
 

Durerea în piept la tușit: cauze

Durerea în piept la tușit este un simptom foarte frecvent la persoanele care suferă de anumite afecțiuni ale sistemului respirator. În acest articol, îți vom prezenta posibilele cauze ale acestei probleme des întâlnite.
Durerea în piept la tușit: cauze
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerea în piept la tușit poate fi un motiv de îngrijorare. Oamenii o asociază adesea cu plămânii sau inima și cred că este un semn al unei probleme majore de sănătate.

Durerea în piept la tușit: cauze

Durerea în piept la tușit la femei

Durerea în piept la tușit este foarte frecventă la persoanele care suferă de anumite afecțiuni ale sistemului respirator. Mai jos, îți explicăm posibilele cauze ale apariției acesteia.

Gripa

Gripa este una dintre cele mai des întâlnite infecții virale la nivel mondial. De obicei se manifestă brusc, cu simptome severe aproape din primul moment. Principalele simptome ale gripei sunt:

Simptomele gripei tind să fie mai grave și mai de lungă durată decât cele ale unei răceli. Este normal să apară dureri în piept în caz de gripă, care se pot agrava dacă pacientul se confruntă și cu tuse.

Răceala comună

Răceala este o afecțiune respiratorie infecțioasă virală. Este mai des întâlnită la copii decât la adulți, iar simptomele sale sunt mai puternice în primele trei zile.

Pe lângă starea generală de rău, durerile de gât și mucusul abundent, tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelii. Dacă apare în mod repetat, tusea poate cauza dureri în piept.

Simptomele răcelii se manifestă progresiv după a treia zi de expunere la virus și durează aproximativ o săptămână. Principalele simptome ale unei răceli sunt:

 • Congestie nazală
 • Strănutat frecvent
 • Gât iritat
 • Tuse

Faptul că afectează sistemul respirator este ceea ce face ca răceala să fie una dintre principalele cauze ce provoacă durerea în piept la tușit.

Bronșita acută

Bronșita este inflamația bronhiilor. Atunci când apare infecția sau inflamația bronhiilor, capacitatea de a respira scade. Simptomele pe care bronșita le provoacă sunt:

 • Respirație șuierătoare
 • Mucus abundent
 • Tuse
 • Durere în piept și de spate

Principala cauză a bronșitei acute este, de obicei, prezența unei infecții virale. Bronșita este adesea rezultatul unei răceli tratate prost. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de o infecție bacteriană.

Astmul și durerea în piept la tușit

Astmul este o afecțiune cronică care determină îngustarea căilor respiratorii ca urmare a apariției inflamației. Astmul afectează căile respiratorii, inflamându-le și îngustându-le.

Dacă nu este diagnosticat și tratat în mod corespunzător, apar frecvent simptome precum scurtarea respirației, respirația șuierătoare și durerea în piept la tușit. Iată câteva dintre semnalele de alarmă ce indică prezența astmului:

 • Respirație precipitată
 • Tuse productivă
 • Sforăit
 • Durere în piept atunci când bolnavul tușește

Pneumotoraxul

Pneumotoraxul, cunoscut și sub denumirea de colaps pulmonar, apare atunci când plămânul este perforat, iar aerul iese din el.

Consecința directă a pneumotoraxului este faptul că spațiul din jurul plămânilor se umple cu aer. Acest lucru nu le permite să se extindă, provocând simptome evidente, cum ar fi dureri în piept și lipsa respirației.

Presiunea pe care aerul o exercită asupra plămânilor duce la dureri toracice care se agravează la tușit.

Problemele musculo-scheletice

Atunci când cineva suferă o accidentare la nivelul mușchilor sau al oaselor toracice sau din apropiere, durerea se va intensifica la tuse.

Fracturile sau fisurile la nivelul coastelor, al cutiei toracice, al sternului sau al coloanei vertebrale provoacă dureri toracice severe la tușit, dureri care se pot manifesta și la respirație, la statul în picioare sau la efectuarea anumitor mișcări.

Costocondrita

Femeie care tușește pe stradă

Toate coastele, cu excepția ultimelor două, sunt conectate la stern prin țesut cartilaginos. Când acest cartilaj se inflamează, apare o afecțiune cunoscută sub denumirea de costocondrită sau sindrom costosternal.

Consecința principală a costocondritei este o durere toracică ascuțită care se agravează atunci când tușești sau faci anumite mișcări. Costocondrita este una dintre principalele cauze ale acestei dureri. Cauzele sale principale sunt:

 • Accidentări la nivelul cutiei toracice
 • Ridicarea de greutăți
 • Infecții ale căilor respiratorii
 • Extinderea exagerată a cutiei toracice atunci când tușești
 • Anumite tipuri de artrită

Concluzie

Așa cum ai putut observa, durerea în piept la tușit poate fi cauzată de diferite procese și afecțiuni infecțioase. Prin urmare, dacă ești convins/ă că durerea toracică cu care te confrunți nu a apărut ca urmare a unei simple răceli, cel mai bine este să consulți un medic specialist, care îți va pune un diagnostic corect după o examinare atentă a cazului.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jones TL, Neville DM, Chauhan AJ. Diagnosis and treatment of severe asthma: a phenotype-based approach. Clin Med (Lond). 2018 Apr 1;18(Suppl 2):s36-s40.
 • Kinkade S, Long NA. Acute Bronchitis. Am Fam Physician. 2016 Oct 1;94(7):560-565.
 • Passioti M, Maggina P, Megremis S, Papadopoulos NG. The common cold: potential for future prevention or cure. Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Feb;14(2):413.
 • Mott T, Jones G, Roman K. Costochondritis: Rapid Evidence Review. Am Fam Physician. 2021 Jul 1;104(1):73-78.
 • Huan NC, Sidhu C, Thomas R. Pneumothorax: Classification and Etiology. Clin Chest Med. 2021 Dec;42(4):711-727.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.