8 remedii pentru vaginita bacteriană - Doza de Sănătate
 

8 remedii pentru vaginita bacteriană

Următoarele remedii naturiste pot ameliora senzația de mâncărime și arsură cauzată de vaginita bacteriană. Dacă simptomele persistă, consultă un medic.
8 remedii pentru vaginita bacteriană

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Tu câte remedii pentru vaginita bacteriană cunoști? Vaginita bacteriană este o inflamație a organelor reproducătoare feminine, însoțită de secreții albe urât mirositoare. Această boală se declanșează în urma proliferării unui grup de bacterii care dezechilibrează pH-ul regiunii intime.

Numărul pacientelor cu vaginită bacteriană este mult mai mare decât bănuim. De fapt, cel mai probabil majoritatea femeilor s-au confruntat cu această problemă la un moment dat.

Principalele simptome ale vaginitei bacteriene sunt:

 • Roșeață
 • Inflamații
 • Durere
 • O senzație de arsură

În anumite cazuri, simptomele sunt blânde sau chiar absente. Din fericire, avem la dispoziție numeroase remedii  pentru vaginita bacteriană. Pe lângă a apela la asemenea tratamente, practică o igienă intimă optimă.

1. Chimionul, unul dintre cele mai bune remedii pentru vaginita bacteriană

Această mirodenie este un produs antifungic potent, pe care îl putem folosi pentru a ameliora sau chiar preveni simptomele vaginitei bacteriene.

 • Nu trebuie decât să diluezi o cantitate mică de chimion într-un pahar de lapte cald.
 • Bea remediul rezultat o dată pe zi, până când obții rezultatele dorite.

2. Apa rece

Remedii pentru vaginita bacteriană prin igienă corectă

Deși poate fi oarecum incomod, udă o cârpă cu apă rece și aplic-o pe regiunea afectată. Acest truc va reduce roșeața și inflamațiile, deoarece temperaturile scăzute obligă vasele de sânge să se contracte ușor.

Aplicarea de apă rece reprezintă unul dintre cele mai simple remedii naturiste pentru vaginita bacteriană. Desigur, va trebui să completezi acest truc cu un alt tratament.

3. Neem

Această plantă are proprietăți antibacteriene excelente. Dacă suferi de probleme cutanate, este indicat să folosești neem sub formă de pudră. Pentru a trata vaginita bacteriană, aplică pudra de neem pe regiunea vizată puțin câte puțin, astfel încât să ucizi bacteriile nocive.

4. Usturoiul

Usturoiul este unul din cele mai bune remedii pentru vaginita bacteriană

Cățeii de usturoi decojiți și capsulele cu această plantă pot ameliora simptomele vaginitei bacteriene și trata boala propriu-zisă. Ca să obții rezultatele dorite, consumă usturoi o dată sau de două ori pe zi. O altă variantă este să îl aplici ca tratament topic.

5. Ceaiul de mușețel

Această infuzie este foarte utilă pentru a reduce senzația de mâncărime.

 • Înmoaie un pliculeț cu ceai de mușețel în apă caldă, apoi scoate-l din cană și lasă-l să se răcească în frigider.
 • Mai târziu, aplică pliculețul direct pe regiunea iritată.

Este esențial să ții pliculețul cu ceai în frigider și să îl protejezi împotriva substanțelor care l-ar putea contamina. O idee bună este să îl pui într-o pungă de plastic sau într-un recipient steril.

6. Iaurtul natural

Multe remedii pentru vaginita bacteriană conțin iaurt natural

O altă modalitate interesantă de a trata vaginita bacteriană este să înmoi un tampon de vată în iaurt simplu și să îl aplici direct pe regiunea iritată. Dacă iritația este foarte intensă, înmoaie un absorbant intern în iaurt și apoi inserează-l în vagin.

Iaurtul natural îți va fi de mare ajutor deoarece bacteriile din componența sa țin sub control microorganismele care declanșează vaginita. Totodată, nu uita să incluzi iaurt în dieta ta zilnică ca măsură preventivă.

7. Sucurile de legume, printre cele mai eficiente remedii pentru vaginita bacteriană

Un smoothie cu pătrunjel, ghimbir, usturoi și legume cu frunze verzi poate ameliora simptome ca durerea și senzația de arsură cauzate de acest tip de infecție. Pentru a contracara vaginita bacteriană, este indicat să bei acest smoothie de două ori pe zi.

8. Uleiul de cedru

Poți include ulei de cedru în diverse remedii pentru vaginita bacteriană

Acest ultim remediu nu presupune decât să adaugi o lingură de sare și mai multe picături de ulei de cedru într-o cadă plină cu apă caldă. Uleiul de cedru are proprietăți antiseptice, calmante și antifungice. Cu ajutorul său, poți ține sub control simptomele vaginitei și elimina bacteriile care o cauzează.

Câteva sfaturi finale pentru a învinge vaginita bacteriană

Pentru a combate factorii care declanșează vaginita bacteriană, ia următoarele măsuri:

 • Menține o igienă intimă adecvată
 • Poartă lenjerie intimă curată
 • Spală-te cu apă caldă
 • Spală în mod regulat prosoapele, așternuturile, fețele de pernă și alte articole asemănătoare pe care le folosești zilnic

Din păcate, chiar dacă adopți toate aceste măsuri preventive, tot este posibil să suferi de vaginită bacteriană la un moment dat. Dar nu îți face griji, deoarece această boală nu este greu de tratat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Rosenfeld, J. A. (2009). Vaginitis. In Handbook of Women’s Health, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511642111.013
 • Kairys N, Garg M. Bacterial Vaginosis. [Updated 2019 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459216/
 • Dover SE, Aroutcheva AA, Faro S, Chikindas ML. NATURAL ANTIMICROBIALS AND THEIR ROLE IN VAGINAL HEALTH: A SHORT REVIEW. Int J Probiotics Prebiotics. 2008;3(4):219–230.
 • Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S. Immunomodulation by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:321‐341. doi:10.1007/978-0-387-46401-5_14
 • Mohammadzadeh F, Dolatian M, Jorjani M, Alavi Majd H, Borumandnia N. Comparing the therapeutic effects of garlic tablet and oral metronidazole on bacterial vaginosis: a randomized controlled clinical trial. Iran Red Crescent Med J. 2014;16(7):e19118. doi:10.5812/ircmj.19118
 • Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010;26(6):935–940. doi:10.3892/ijmm_00000545
 • Darvishi M, Jahdi F, Hamzegardeshi Z, Goodarzi S, Vahedi M. The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis. Glob J Health Sci. 2015;7(6):108–116. Published 2015 Apr 3. doi:10.5539/gjhs.v7n6p108
 • Abdelmonem, A. M., Rasheed, S. M., & Mohamed, A. S. (2012). Bee-honey and yogurt: A novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy. Archives of Gynecology and Obstetrics286(1), 109–114. https://doi.org/10.1007/s00404-012-2242-5
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.