Unii oameni te inspiră, alții te obosesc - Doza de Sănătate
 

Unii oameni te inspiră, alții te obosesc

Încearcă să păstrezi în jurul tău persoane care te inspiră. Dacă te regăsești în preajma unor oameni care te obosesc, găsește o modalitate de a-ți reîncărca apoi „bateriile.”
Unii oameni te inspiră, alții te obosesc

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

Interacțiunile cu cei din jur – mai ales cele zilnice – exercită o influență considerabilă asupra minții noastre. Unii oameni te inspiră, în timp ce alții doar te obosesc.

În același timp, există și oameni care ne provoacă tot felul de emoții negative. Uneori, aceștia nici nu-și dau seama de faptul că îi obosesc pe cei din jur.

Această oboseală nu are legătură cu efortul fizic depus. Nu e ca și cum ai căra greutăți sau ai alerga la maraton. Vorbim despre o extenuare la nivel mental.

Atât neurologia, cât și psihologia ne învață un lucru foarte important. Creierul funcționează diferit la persoanele introvertite față de cele extrovertite. 

Creierul introvertit, de exemplu, are nevoie de momente de singurătate. În acest fel, individul în cauză poate să-și „încarce bateriile.” Este foarte greu pentru acești oameni să se expună unei perioade lungi de interacțiune socială. Se simt rău dacă stau în compania unei persoane foarte vorbărețe, iscoditoare, critice sau obsesive.

Fiecare om are propriul său nivel de sociabilitate. Totuși, unele persoane au o strălucire aparte și le aduc fericire celor din jur. 

Există însă și oameni care găsesc o problemă la fiecare soluție. Aceștia „întunecă” atmosfera chiar și atunci când ziua începuse bine.

În acest articol, vom vorbi puțin despre aceste tipuri diferite de persoane. Până la urmă, avem de-a face cu ele în fiecare zi!

Unii oameni te inspiră

Cu toții avem o persoană, în cadrul familiei sau în cercul de prieteni, care ne inspiră. Acești oameni sunt adevărate comori. De ce? Pentru că găsesc în fiecare zi o modalitate de a ne ridica moralul.

Persoanele care ne inspiră sunt puncte de referință în viețile noastre. Acestea ne sprijină și ne arată drumul cel bun atunci când nu îl găsim singuri. Înțelepciunea lor nu este dobândită din cărți, ci se datorează unei minți contemplative, intuitive și inteligente.

Să vedem ce alte caracteristici mai au aceștia.

Unii oameni te inspiră și țin cont de tine

Unii oameni te inspiră, alții te obosesc

Avem prieteni care ne privesc în ochi și știu ce gândim. Sunt oameni care știu să citească printre rânduri. Nu trebuie decât să se uite la noi pentru a-și da seama că avem nevoie de ajutor. Sprijinul și căldura lor ne îmbărbătează.

 • Aceste abilități își au originea în emisfera dreaptă a creierului. Această zonă este mai reflexivă, mai creativă și mai perceptivă decât partea stângă a creierului și face legătura cu universul emoțional.
 • O persoană care ne inspiră înțelege conceptul de reciprocitate. Aceasta știe cât este de important să dăruiești și să primești în aceeași măsură. În plus, ea conștientizează necesitatea de a lua decizii care favorizează ambele părți.
 • Mai mult decât atât, acești oameni nu apelează la aroganță pentru a arăta că știu mai multe decât ceilalți.

Persoanele care ne inspiră nu ne hărțuiesc, ci ne lasă în voia noastră. Ne oferă un model de urmat, dar ne respectă deciziile, gândurile și opiniile.

Unii oameni te inspiră, alții te obosesc

Așa cum am menționat mai sus, fiecare persoană are un anumit grad de toleranță în ceea ce privește interacțiunile sociale.

Pentru oamenii extrovertiți, indivizii vorbăreți, glumeți sau extrem de energici nu sunt atât de obositori. Însă cei al căror creier funcționează într-un mod mai relaxat trebuie să fie mai atenți. Introvertiții pot fi copleșiți de interacțiunile cu persoanele foarte dinamice.

Totuși, există un lucru pe care nimeni nu îl poate nega. Anumiți oameni nu sunt niciodată o companie plăcută. Aceștia adoptă comportamente care ne seacă de energie fizică și psihică.

Iată câteva caracteristici ale acestor indivizi:

 • Sunt negativiști.
 • Caută mereu probleme și sunt foarte critici. În plus, văd întotdeauna partea goală a paharului.
 • Pe lângă faptul că emană o energie negativă, acești oameni sunt convinși că toți ceilalți sunt împotriva lor și nu îi respectă pe cei din jur.
 • Nu dau dovadă de respectă, pentru că se gândesc numai la ei înșiși. Nu văd dincolo de propriul cerc strâmt și de propriile interese.
Unii oameni te inspiră și îți dau curaj

Nu este ușor să trăiești în preajma acestor persoane. Având mințile închise, ele nu sunt capabile de a-i înțelege pe ceilalți.

Poți întâlni astfel de oameni peste tot. Poate fi vorba de o rudă sau de un coleg de serviciu. Întrucât nu poți evita să ai de-a face cu ei, îți prezentăm mai jos câteva idei pentru a le face față.

Cum să procedezi în privința persoanelor care te obosesc

Nu încerca să fugi de ele. Până la urmă, aceste persoane pot fi chiar rudele tale, iar prezența lor te extenuează. În același timp, poate fi vorba de un prieten sau de partenerul de viață care te obosește prin modul în care ți se adresează.

 • Este important să impui o distanță între tine și acești oameni. Fii respectuos, dar ferm.
 • Este posibil să fie oameni ranchiunoși, să îi bârfească și să îi critice pe cei din jur. Dă-le de înțeles că nu te interesează să porți astfel de conversații.
 • Nu îi respinge și nu le vorbi de sus.
 • Distanțează-te de ei într-un mod respectuos. Arată-le că îi respecți și că îi înțelegi, dar că tu ai un mod diferit de a gândi și de a trăi. 
 • Dacă ești nevoit să interacționezi cu indivizi de acest fel, încearcă să le vorbești și să-i asculți cât mai puțin. Ai putea, de asemenea, să-ți imaginezi o scenă plăcută, relaxantă, pentru a reuși să te detașezi.

Ulterior, când aceștia nu se mai află în prezența ta, relaxează-te. Nu îi lăsa să îți ocupe gândurile. Evită să le acorzi importanță și concentrează-te pe o activitate pozitivă. Nu uita că pur și simplu unii oameni te inspiră, alții te obosesc.

Sursa fotografiilor: Marie Desbons


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Rueckert L, Naybar N. Gender differences in empathy: the role of the right hemisphere. Brain Cogn. 2008 Jul;67(2):162-7. doi: 10.1016/j.bandc.2008.01.002. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18295950.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.