Care sunt efectele lunii asupra oamenilor? - Doza de Sănătate
 

Care sunt efectele lunii asupra oamenilor?

Efectele lunii asupra oamenilor sunt multiple. Descoperă mai multe informații utile în rândurile care urmează!
Care sunt efectele lunii asupra oamenilor?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Luna este satelitul natural al Pământului. Aceasta ne oferă o priveliște minunată și este „protagonista” multor povești interesante. Nu este de mirare că multe persoane se întreabă care sunt, de fapt, efectele lunii asupra oamenilor. Cum anume ne afectează, ne inspiră și ne stimulează imaginația acest corp ceresc? Se spune că luna influențează mareea, dar și comportamentul uman. Astfel, dispoziția și deciziile noastre se pot schimba în funcție de fazele lunii. Totodată, se pare că luna afectează somnul, în special atunci când este plină. În timpul acestei faze, adormim mai greu sau dormim mai prost.

Credințe populare despre efectele lunii asupra oamenilor

Credința că luna influențează comportamentul uman este veche de mii de ani. Se consideră că energia lunii este atât de puternică, încât ne poate modifica viețile. În plus, încă din timpuri străvechi, oamenii au fost de părere că luna are un efect asupra valurilor, recoltelor, animalelor și emoțiilor umane.

Până în prezent, nu există date științifice care să valideze toate aceste convingeri. Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să creadă, în continuare, în puterea lunii și să își organizeze activitățile în funcție de fazele sale.

Fazele lunii și efectele acestora

Efectele lunii asupra oamenilor în funcție de fazele acesteia

Lună nouă

Luna nouă durează aproximativ 3 zile. Se spune că această fază este cea mai indicată pentru detoxificarea organismului. Se consideră că acesta este momentul ideal pentru a începe lucruri noi. Luna nouă este cea mai bună perioadă pentru a-ți crea obiceiuri noi, renunțând la cele care nu îți fac plăcere sau nu îți aduc niciun beneficiu. În plus, această fază a lunii te invită la liniște și introspecție.

Primul pătrar

Efectele lunii asupra oamenilor la primul pătrar
Primul pătrar este o perioadă a prosperității, a sănătății și a vitalității. 

Se consideră că primul pătrar oferă oamenilor energie pozitivă și că ne influențează acțiunile în același fel. Mulți spun, de asemenea, că această perioadă este cea mai indicată pentru a-ți tăia părul, deoarece va crește mai repede și va fi mai rezistent și mai strălucitor.

Lună plină

În această fază, luna este perfect rotundă și radiază lumină solară. Efectele lunii asupra oamenilor sunt foarte puternice când este plină. Se pare că multe persoane suferă acum schimbări de dispoziție ușoare sau chiar bruște. Luna plină este asociată cu euforia și excesele, dar și cu belșugul și împlinirile. Se spune că în această perioadă toți oamenii devin „lunatici”, deoarece energia lunii este mai puternică decât de obicei.

Ultimul pătrar

Efectele lunii asupra oamenilor la ultimul pătrar
problemele și stările psihice negative se diminuează în timpul ultimului pătrar. 

4 mituri cunoscute privind efectele lunii asupra oamenilor

1. Luna influențează fertilitatea

Se spune că, pe lună plină, femeile au șanse mai mari să rămână însărcinate, mai ales dacă dorm sub lumina ei. În plus, luna, în general, este asociată cu fertilitatea.

2. Pasiune intensă când este lună plină

Efectele lunii asupra oamenilor în ceea ce privește relațiile amoroase
Luna plină intensifică pasiunea și senzualitatea dintre parteneri.

3. Cununia în timpul primului pătrar

Conform credințelor populare, dacă doi oameni se căsătoresc în timpul primului pătrar, acest lucru va fi benefic relației lor. Altfel spus, căsnicia va fi prosperă și de durată. Motivul îl reprezintă faptul că primul pătrar este o fază a „creșterii”, având o influență pozitivă asupra tuturor laturilor vieții.

4. Luna „sângerie”

Efectele lunii asupra oamenilor când este sângerie
„plină de „sânge”luna emană o energie periculoasă pentru oameni,S-ar putea să te intereseze...
Cum să recunoști și să elimini 6 tipuri de energie negativă
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cum să recunoști și să elimini 6 tipuri de energie negativă

Este firesc să fim afectați de energie negativă în anumite situații. Însă nu trebuie să lăsăm negativitatea să ne altereze calitatea vieții.  • Foster R, Roenneberg T. Human Responses to the Geophysical Daily, Annual and Lunar Cycles. Current Biology. 2008; 18(17): R784-R794.
  • Turányi C, Rónai K, Zoller R, et al. Association between lunar phase and sleep characteristics. Sleep Med. 2014; 15(11): 1411-16.
  • Chakraborty U, Ghosh T. A study on the physical fitness index, heart rate and blood pressure in different phases of lunar month on male human subjects. Int J Biometeorol. 2013; 57(5): 769-774.
  • Yousfi N, Arbi Mejri M, Kasmi S, et al. Does the moon cycle affect the physical endurance, balance, reaction-time, mood state and well-being in trained athletes? J Sports Med Phys Fitness. 2020; 60(1):125-131.
  • McLay R, Daylo A, Hammer P. No effect of lunar cycle on psychiatric admissions or emergency evaluations. Mil Med. 2006; 171(12): 1239-42.