Este adevărat că luna îți afectează viața? - Doza de Sănătate
 

Este adevărat că luna îți afectează viața?

Se spune că luna exercită o influență deosebită asupra oamenilor, atât la nivel fizic, cât și psihic, începând din copilărie și până la sfârșitul vieții. Află mai multe din acest articol. 
Este adevărat că luna îți afectează viața?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Te-ai întrebat vreodată dacă luna îți afectează viața? Ai observat vreodată că fazele lunii ți-au modificat considerabil personalitatea și starea de spirit?

Se spune că satelitul natural al pământului exercită o influență atât în plan fizic, cât și psihic, încă din copilărie și pe tot parcursul vieții. Află mai multe despre acest subiect din articolul de mai jos.

Luna este mai mult decât unicul satelit al planetei noastre. Este un mare mister din mai multe puncte de vedere. Reprezintă o parte a existenței noastre, motiv pentru care este bine să știm câteva lucruri despre ea pentru a ne putea bucura de beneficiile pe care le oferă.

Un studiu efectuat în cadrul Universității Basel din Elveția a arătat că luna are o influență extraordinară asupra somnului, în fucție de diferitele faze ale sale.

În zilele în care se apropie luna plină, activitatea cerebrală asociată somnului profund scade cu 30%, motiv pentru care ne vine mai greu să adormim și dormim pentru mai puțin timp.

Luna îți afectează viața în funcție de fazele sale

Luna îți afectează viața în funcție de fazele sale

În funcție de poziția sa, luna îți afectează viața în diverse moduri:

Luna nouă

Luna nouă este faza în care Luna se află între Pământ și Soare și începe un nou ciclu. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru a-ți fixa niște obiective noi. Nu ne referim numai la proiecte de viitor, ci și la dorința de a te lăsa de fumat, de a începe o dietă nouă, de a renunța la alcool etc.

Din punct de vedere psihologic, mintea noastră este mult mai capabilă de auto-control, este mai senină și mai pregătită pentru a se confrunta cu „deficitele” provocate de schimbările în obiceiurile zilnice.

Luna nouă este și o fază prielnică meditației și detoxificării organismului, o perioadă în care este recomandat să cureți plantele sau pomii bolnavi sau să îți tai părul dacă vrei să crească mai repede. Din acest motiv însă, luna nouă nu este un interval indicat pentru a te epila.

În schimb, acesta este un moment potrivit pentru a explora părțile ascunse ale subconștientului tău. Această fază durează între 2 și 3 zile.

Primul pătrar

Luna îți afectează viața și în timpul primul pătrar. Atunci când luna strălucește cel mai tare, corpul tău va începe să „absoarbă” totul mai repede și în proporții mai mari.

În această fază, organismul asimilează orice substanță sau reacționează la orice eveniment în mod diferit. Astfel, este un moment bun pentru a începe un tratament cu vitamine.

Ai grijă, deoarece este și o perioadă în care riscul de a crește în greutate este mai ridicat (poate fi un avantaj dacă asta este ceea ce urmărești).

Primul pătrar este un interval indicat pentru a suplini orice deficit, întrucât, dacă mănânci ceva, organismul se va împotrivi revenirii la starea inițială.

Din acest motiv nu îți recomandăm să consumi băuturi alcoolice în timpul primului pătrar, efectele acestora fiind mai dăunătoare decât de obicei.

Dacă vrei să stimulezi creșterea părului sau a unghiilor, acesta este cel mai bun moment pentru a le tăia. Dacă aplici unguente, geluri sau creme pentru regenerarea părului, tratamentul va fi mai eficient, întrucât pielea este mult mai receptivă. În schimb, procesul de detoxificare este mult mai dificil și mai îndelungat.

Primul pătrar durează în jur de 13 zile. În acest timp, îți sugerăm să desfășori activități revitalizante și întăritoare. În ceea ce privește latura financiară, se spune că este o perioadă potrivită pentru a cere un împrumut, a-ți căuta un loc de muncă, a vinde ceva sau a face o investiție.

Totodată, acesta este un interval în care este indicat să întocmești contracte sau să stabilești parteneriate și asociații. În timpul primului pătrar, nu este recomandat să cureți pomii fructiferi.

Îți recomandăm să citești și:

De ce avem vise în care cădem?

Luna plină

Această fază este prezentă atunci când Luna este complet luminată de Soare. Se exercită o presiune foarte mare asupra țesuturilor corpului, lucru care duce la răcirea sentimentelor.

Astfel, partea instinctuală a ființei umane „se trezește la viață” (motiv pentru care se consideră că vârcolacii apar în nopțile cu lună plină). Organismul reține mai multe lichide și se balonează mai ușor. Trebuie să fii foarte atent la ce mănânci și la ce bei.

Senzațiile, emoțiile și sentimentele sunt „superficiale” și pot apărea probleme psihosomatice, schimbări ale somnului, insomnie, coșmaruri sau vise mai expresive, mai reale și mai intense.

În timpul lunii pline, nu îți recomandăm să începi o cură de slăbire. Fii atent la efectele secundare ale medicamentelor administrate. Ferește-te de durerile de cap, care pot fi foarte puternice și încearcă să-ți păstrezi simțul umorului: nu lua totul în serios și nu iniția certuri.

În acest interval, luna îți afectează viața într-un mod vizibil. De exemplu, rănile vor sângera mai tare, iar la femei menstruația va fi mai abundentă.

Programarea unei intervenții chirurgicale poate fi riscantă. Oamenii sunt de obicei mai agresivi. Se consideră că tot ce întreprinzi cu 6 ore înainte și cu 6 ore după va avea succes.

Nașterile sunt mai frecvente și bolile sistemului nervos sunt mai pregnante. Persoanele care au părul subțire îl pot tăia în această perioadă.

Ultimul pătrar

În timpul ultimului pătrar, luna îți afectează viața în alte moduri. Corpul va „elimina” tot ceea ce nu îi este necesar, motiv pentru care această perioadă este ideală pentru a elibera energia acumulată în fazele precedente.

Poți să elimini grăsimile, apa și toxinele mult mai ușor. Este un moment bun pentru a începe o cură de detoxificare și pentru a reduce balonările sau iritațiile.

Îți recomandăm să desfășori activități care cer forță și rezistență, să bei mai multă apă pentru a elimina substanțele nocive, să începi diete, să îți tai unghiile și părul, să îndepărtezi negii, punctele negre și să vindeci cicatricile.

Tratamentele dentare și intervențiile chirurgicale sunt mai de succes. Ultimul pătrar este și o perioadă potrivită pentru a planta și a curăța pomi fructiferi, legume și tuberculi.

În ceea ce privește latura emoțională, este indicat să închei o relație sau un parteneriat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • César Augusto Arciniegas Suárez, C. (2012). Diagnóstico y control de material particulado: partículas suspendidas totales y fracción respirable PM 10. Luna Azul. https://doi.org/Inf.tecnol.4308it.09
  • Peña, Andrés. (1996). No Titlela luna y la fuerza de gravedad. Todo Sobre La Luna. https://doi.org/luna
  • Carrillo, P., Ramírez, J., & Magaña, K. (2013). Neurología del Sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.12.093

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.