6 remedii naturiste pentru cicatrici - Doza de Sănătate
 

6 remedii naturiste pentru cicatrici

Reține că următoarele tratamente sunt 100% naturale, drept pentru care rezultatele dorite nu vor apărea după prima aplicare. Însă cu ajutorul acestor remedii pielea ta se va regenera și vei scăpa de cicatrici. Nu ezita să le încerci!
6 remedii naturiste pentru cicatrici
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cicatricile sunt imperfecțiuni inestetice pe care cei mai mulți dintre noi vrem să le îndepărtăm—sau cel puțin să le reducem aspectul. Pe lângă tratamentele scumpe, avem la dispoziție diverse remedii naturiste pentru cicatrici, care pot ajuta pielea să arate din nou sănătoasă puțin câte puțin.

Tipuri de cicatrici

În primul rând, trebuie să menționăm că nu toate cicatricile sunt la fel. Este important să putem recunoaște diferitele tipuri, care pot fi cauzate de expunerea la soare, leziuni și nu numai. Principalele categorii de cicatrici sunt:

 • Cicatrici atrofice: Presupun apariția unor urme sau crăpături pe porțiunea de piele afectată. În această categorie intră și vergeturile.
 • Cicatrici cheloide: Sunt leziuni cutanate ale căror țesuturi cicatriciale se dezvoltă continuu.
 • Cicatrici hipertrofice: Asemenea cicatricilor cheloide, cele hipertrofice au un aspect excesiv. În acest caz însă, este afectată doar pielea din jurul leziunii.

Zeama de lămâie, unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru cicatrici

Multe remedii naturiste pentru cicatrici includ zeamă de lămâie

Lămâile sunt bogate în acizi afla-hidroxi, care facilitează îndepărtarea celulelor moarte într-un mod asemănător cu înălbitorul. Un ingredient simplu ca zeama de lămâie te poate ajuta să ameliorezi aspectul cicatricilor și chiar să le elimini.

Ingrediente

 • Zeama unei lămâi

Instrucțiuni

 • Pentru ca remediul să funcționeze, mai întâi curăță-ți bine pielea.
 • Înmoaie un tampon de vată în zeama de lămâie și aplică lichidul pe regiunea vizată.
 • Lasă zeama de lămâie să acționeze 10 minute, apoi clătește-te.
 • Dacă trebuie să ieși afară după ce ai aplicat acest remediu, nu uita să folosești o cremă de protecție solară.

Mierea

Și mierea este utilă pentru a elimina cicatricile. Acest produs stimulează regenerarea țesuturilor și constituie un tratament foarte eficient pentru leziuni. Poți să amesteci miere cu bicarbonat de sodiu pentru a obține rezultate superioare.

Ingrediente

 • 1 lingură (25 g) de miere
 • 1 lingură (10 g) de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni

 • Amestecă cantități egale de miere și bicarbonat de sodiu.
 • Aplică amestecul pe cicatrici cu mișcări blânde de masaj pentru 3-5 minute.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, acoperă regiunea vizată cu o cârpă caldă.
 • Așteaptă până ce cârpa s-a răcit, apoi clătește-te.

Ceapa

Și ceapa este una din cele mai bune remedii naturiste pentru cicatrici

Ceapa este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru cicatrici. Această legumă are proprietăți antiinflamatoare care inhibă producția de colagen, principala cauză a decolorării cicatricilor.

Extractul de ceapă poate fi cumpărat sub formă de gel. Aplică acest produs în mod regulat pentru a avea o piele lipsită de imperfecțiuni.

Aloe vera

Planta aloe vera oferă nenumărate beneficii pentru piele. Astăzi vrem să scoatem în evidență proprietățile sale antiinflamatoare, care pot reduce iritațiile cutanate, elimina cicatricile și stimula formarea de celule noi.

Instrucțiuni

 • Ca să profiți de beneficiile acestei plante, secționează o frunză de aloe vera și extrage-i gelul. Aplică acest ingredient direct pe piele.
 • Poți găsi aloe vera în diverse unguente, creme și geluri din comerț.
 • Te sfătuim să aplici gel de aloe vera pe piele în fiecare zi.

Agrișul

Multe remedii naturiste pentru cicatrici includ fructe de pădure

Agrișul este bogat în vitamina C, o substanță care accelerează procesul de vindecare.

Instrucțiuni

 • Ca să profiți de beneficiile agrișului, prepară o pudră din fructele deshidratate ale acestei plante. O altă variantă este să folosești fructe proaspete.
 • Dacă optezi pentru fructele de agriș deshidratate, amestecă pudra obținută cu puțin ulei pentru a-i facilita aplicarea. Fructele proaspete pot fi transformate într-o pastă și aplicată ca mască.

Indiferent de varianta aleasă, agrișul este ideal pentru a preveni apariția cicatricilor și a reduce aspectul celor deja existente.

Uleiul esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene care pot reduce treptat aspectul cicatricilor formate în urma unei intervenții chirurgicale sau din cauza acneei.

Instrucțiuni

 • Amestecă câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai cu apă și aplică mixtura rezultată pe regiunea afectată cu puțină vată.

Tratamentul cu laser

Dacă niciunul dintre cele 6 remedii naturiste pentru cicatrici prezentate în acest articol nu dă randament, poți apela la tratamentul cu laser. Această metodă este ideală pentru a elimina cicatricile dificile. La final, pielea ta va fi din nou curată și uniformă. Din păcate, costurile vor fi foarte ridicate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Herranz, P. (2012). CICATRICES, GUÍA DE VALORACIÓN Y TRATAMIENTOCicatrices , guía de valoración y tratamiento (pp. 3–34). PUBLICIDAD JUST IN TIME S.L. https://doi.org/M-41381-2012
 • Marchi-Lipski, F., & Duviau, F. (1998). Posibilidades de la kinesiterapia en las cicatrices. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.