Ustensilele de bucătărie ruginite – 3 remedii
Rugina este unul dintre cei mai mari inamici ai suprafețelor din locuință și ai ustensilelor de bucătărie. Trecerea timpului, expunerea la aer și umiditate sau contactul cu diverse produse chimice pot distruge frumusețea inițială a anumitor obiecte și ustensilele de bucătărie.
Cu siguranță nu vrei nici să arunci ustensilele de bucătărie ruginite la gunoi, nici să apelezi la cantități mari de chimicale, nu este așa? Dacă răspunsul tău la această întrebare este „da”, nu ezita să încerci următoarele 3 trucuri naturiste pentru a îndepărta rugina.
În primul rând, ca să previi apariția ruginii, cel mai bine este să îngrijești adecvat ustensilele de bucătărie în fiecare zi. Spală și usucă oalele, cratițele și obiectele din argint și curăță chiuveta zilnic. Acest obicei, fără îndoială, te va ajuta să menții obiectele respective într-o stare impecabilă în mod permanent.
Cu toții însă avem o tigaie favorită, pe a cărui fund sau mâner s-a format puțină rugină. Pentru a remedia această problemă, pune în aplicare sfaturile de mai jos. Suntem siguri că le vei găsi de folos!
1. Truc cu bureți de vase și bicarbonat de sodiu
Poți achiziționa bureți de bucătărie din orice supermarket. Cumpără un set întreg deoarece acest accesoriu este foarte util. Pentru ca următorul remediu să funcționeze, vei avea nevoie de un ingredient principal incredibil: bicarbonatul de sodiu.
Ingrediente
- Câțiva bureți de bucătărie
- Bicarbonat de sodiu (cantitatea depinde de suprafața pe care vrei să o cureți)
Te-ar putea interesa și:
Instrucțiuni
- Începe prin a încălzi puțină apă la aragaz.
- Apoi, toarnă apa caldă într-un recipient împreună cu bicarbonatul de sodiu. Adaugă doar suficientă apă pentru a obține o pastă. Cantitatea de pastă de care vei avea nevoie va depinde de suprafața vizată.
- Aplică pasta de bicarbonat de sodiu pe buretele de vase și utilizează-l pentru a curăța suprafețele acoperite cu rugină.
- Nu uita, dacă nu freci ustensilele de bucătărie cu grijă, riști să le zgârii. După ce le-ai curățat bine, pune-le deoparte pentru 5 minute.
- De îndată ce s-a scurs intervalul de timp indicat, clătește ustensilele de bucătărie cu apă.
Următorul pas este foarte important. Urmându-l, te vei asigura că oala, cratița sau cuțitul ruginit poate fi din nou folosit.
- Usucă bine ustensilele de bucătărie vizate cu un șervețel de hârtie, apoi unge-le cu puțin ulei de măsline. Acoperă-le și depozitează-le în locul lor obișnuit.
Rezultatele obținute te vor surprinde!
2. Truc cu sare grunjoasă și lămâie
Următorul truc este simplu, rapid și, nu în ultimul rând, ieftin! Deși în mod obișnuit ustensilele de bucătărie pot fi acoperite cu rugină, și chiuveta poate prezenta această problemă. Ar putea fi vorba de un singur colț al chiuvetei, însă chiar și o simplă pată de rugină distruge aspectul estetic al oricărui obiect.
Apariția ruginii este o problemă frecventă. Din cauza trecerii timpului sau a uzurii, suprafețele își pierd treptat strălucirea. Rugina se depune în mod special pe robinete sau în colțurile unde se acumulează umezeală.
Ca să îți menții bucătăria strălucitoare, te sfătuim să încerci următorul produs natural de curățare.
Ingrediente
- Sare grunjoasă (cantitatea depinde de mărimea suprafeței vizate)
- ½ lămâie
Te-ar putea interesa și:
Instrucțiuni
Taie o lămâie în două, apoi aplică puțină sare grunjoasă pe una dintre jumătăți. Practic, vei utiliza jumătățile de lămâie asemenea unui burete de vase.
- Freacă toate obiectele ruginite pe care vrei să le cureți cu ajutorul celor două ingrediente menționate. Dacă sarea grunjoasă se duce, adaugă încă o linguriță din acest produs.
- Treptat, vei observa că rugina începe să dispară. Lasă obiectele să stea pentru 5 minute, apoi clătește-le.
- Nu în ultimul rând, fă la fel ca în cazul remediului anterior: usucă bine obiectele cu un șervețel de hârtie și aplică un strat subțire de ulei de măsline.
- Dacă cureți chiuveta, usuc-o cu ajutorul unui șervețel de hârtie. Astfel, aceasta va străluci aproape instantaneu.
3. Truc pentru a repara ustensilele de bucătărie complet ruginite
Următorul truc este util dacă vrei să repari o ustensilă de bucătărie veche. Poate fi vorba de un obiect care a fost în familia ta de mult timp sau pur și simplu de o ustensilă de bucătărie complet ruginită.
Oare este posibil să repari aceste obiecte vechi și ruginite? Da, atât timp cât urmezi pașii de mai jos.
Instrucțiuni
- Folii de aluminiu (numărul va depinde de suprafețele sau ustensilele pe care vrei să le cureți)
- Zeama unei lămâi
- Oțet alb (asemenea foliilor de aluminiu, cantitatea va depinde de suprafețele sau ustensilele vizate)
Instrucțiuni
- Mai întâi, încearcă să îndepărtezi cât de mult poți din rugină.
- Taie o folie de aluminiu în benzi cu lățimea de 2,54 cm (1 inch). Rulează aceste benzi pentru a forma niște „mingi”, apoi înmoaie-le în zeama de lămâie.
- Apoi, utilizează mingile pentru a freca ustensilele de bucătărie sau suprafețele respective.
- După ce ai reușit să îndepărtezi o mare parte din rugină, a venit momentul să te pregătești pentru cea de-a doua fază a remediului.
- Acest pas presupune să pui ustensilele de bucătărie vizate într-o găleată și să torni oțet alb peste ele.
- Lasă-le să stea peste noapte.
- Dimineața următoare, aplică primul remediu prezentat în acest articol (cel cu buretele de vase și bicarbonat de sodiu).
Poți să încerci cu încredere aceste 3 trucuri. Cu ajutorul lor, ustensilele și suprafețele din bucătărie vor arăta ca noi într-un timp scurt!
Este totuși posibil ca ustensilele de bucătărie foarte vechi să nu mai arate niciodată ca noi. În acest caz va trebui să apelezi la produse chimice mai agresive, cum ar fi acidul clorhidric.
Ca să previi acumularea ruginii, curăță-ți ustensilele de bucătărie în fiecare zi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
- Carrion Fite, F. J. (1998). Redeposicion de la suciedad. Revista de La Industria Textil. https://doi.org/10.1053/gast.2000.16481
- Kahrs, R. (2013). Principios generales de la desinfección. Organización Mundial de Sanidad Animal.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.