Utilizări și reacții adverse date de Norfloxacin
Norfloxacinul este un antibiotic care aparține clasei de antibiotice fluorochinolone. Acesta este un bactericid cu spectru larg util împotriva microorganismelor patogene aerobe gram-pozitive și gram-negative. În acest articol, îți vom explica principalele utilizări și reacții adverse date de Norfloxacin.
Acest antibiotic inhibă sinteza acidului dezoxiribonucleic la bacterii. Prin urmare, datorită activității sale bactericide puternice, Norfloxacin combate microorganismele rezistente la alte medicamente.
Utilizări ale medicamentului Norfloxacin
Norfloxacinul aparține grupului farmacoterapeutic de antiseptice și antiinfecțioase urinare. Acest medicament este utilizat în tratamentul infecțiilor tractului urinar, cum ar fi:
- Cistita: aceasta provoacă inflamații acute ale vezicii urinare.
- Infecțiile cronice ale tractului urinar
- Cistopielita: reprezintă inflamarea vezicii urinare și a bazinului renal.
De obicei, medicii solicită o cultură pentru a analiza microorganismul care determină sensibilitatea infecției la tratament.
Norfloxacinul este un medicament recomandat adesea în caz de infecții ale tractului urinar.
Mod de administrare
În primul rând, merită menționat faptul că medicamentul Norfloxacin trebuie luat separat de mâncare, mai exact la una sau două ore după masă. Totuși, tiparul tratamentului depinde de rezultatul culturii și de severitatea infecției.
Adulții care suferă de o infecție a tractului urinar trebuie să ia 1 comprimat la fiecare 12 ore, timp de 7 până la 10 zile. Dacă suferă de cistită acută fără complicații, tratamentul trebuie să dureze 3 până la 7 zile.
În cazurile de infecții cronice recurente, tratamentul cu Norfloxacin se extinde până la 12 săptămâni. Cu toate acestea, dacă tratamentul dă rezultate bune în a patra săptămână, medicul poate reduce doza la o singură administrare pe zi.
Reacții adverse date de Norfloxacin
Cele mai frecvente reacții adverse date de Norfloxacin sunt reacțiile gastrointestinale, psihologice și cutanate. În plus, pacienții pot suferi de greață, dureri de cap, amețeli, arsuri la stomac, dureri și diaree.
Pot apărea și alte reacții adverse mai puțin frecvente, care pot deveni severe, de durată și uneori ireversibile. Ele pot afecta organismul la diferite niveluri, rezultând astfel diferite tipuri de tulburări și reacții.
Reacții de hipersensibilitate și tulburări gastrointestinale
Printre acestea se numără:
- Șocul anafilactic
- Angioedemul
- Dispneea
- Vasculita
- Urticaria
- Artrita
- Mialgia și artralgia
Mai mult, printre afecțiunile gastrointestinale sunt incluse și colita pseudomembranoasă, pancreatita, icterul și hepatita.
Citește mai mult:
Administrarea de Norfloxacin are efecte adverse precum durerile gastrice, durerile de cap și diareea. Însă, în anumite cazuri, pot apărea și reacții mai grave.
Reacții la nivelul pielii și subcutanate
Au fost înregistrate cazuri de reacții de fotosensibilitate la pacienții tratați cu Norfloxacin care s-au expus în mod excesiv la soare.
Dacă te confrunți cu asemenea simptome, trebuie să întrerupi tratamentul cu acest medicament. În timpul administrării, evită expunerea directă la soare pentru a evita fotosensibilizarea pielii. Pot apărea și alte reacții adverse, cum ar fi:
- Dermatita exfoliativă sau eritrodermia
- Eritemul multiform
- Vasculita
- Necroza epidermică toxică
- Sindromul Stevens-Johnson
Reacții musculo-scheletice și reacții la nivelul țesutului conjunctiv
În timpul tratamentului cu Norfloxacin, pot apărea tendinita și ruperea tendoanelor, în special ruperea tendonului lui Ahile. Ruperea poate fi bilaterală. Au fost înregistrare asemenea cazuri în primele 48 de ore de la începerea tratamentului cu chinolone și fluorochinolone. În plus, au fost semnalate asemenea probleme și la câteva luni după ce pacientul a oprit tratamentul.
Următorii pacienți pot avea un risc crescut de tendinită și ruptură de tendon:
- Pacienții care au primit transplanturi de organe solide
- Pacienții cu insuficiență renală
- Pacienți mai în vârstă
- Pacienții care sunt tratați simultan cu corticosteroizi
La primul semn de tendinită, cum ar fi durerea sau inflamația, va trebui să întrerupi tratamentul cu Norfloxacin și să iei în considerare începerea altui tratament. În plus, va trebui să ai mare grijă de extremitatea afectată pentru a-i asigura recuperarea corectă.
La primul semn de tendinită, oprește imediat administrarea de Norfloxacin
Neuropatie periferică
Au fost raportate cazuri de polineuropatie senzorială sau senzorimotorie. Această afecțiune poate provoca parestezie, hipestezie, disestezie sau slăbiciune.
Pacienții tratați cu norfloxacină trebuie să-și informeze medicul dacă se confruntă cu simptome de neuropatie. Aceste simptome includ durere, furnicături, arsuri, amorțeală și, de asemenea, stare de slăbiciune generală. Astfel, medicul poate lua măsuri care să prevină dezvoltarea unor afecțiuni cu potențial ireversibil.
Reacții la nivelul inimii
Uneori, chinolone au fost asociate cu prelungirea QT pe electrocardiograme. De asemenea, acestea au fost asociate și cu cazuri de aritmie.
Prin urmare, pacienții cu hipokalemie sau bradicardie trebuie să fie atenți atunci când iau acest medicament. În mod similar, pacienții care sunt tratați cu agenți antiaritmici de clasa I sau III ar trebui să fie și ei precauți.
Citește mai mult:
Concluzie
Potrivit AEMPS (Agenția Spaniolă a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale), specialiștii ar trebui să prescrie chinolone sau fluorochinolone pentru tratamentul infecțiilor ușoare până la moderat severe în cazuri excepționale, și anume atunci când alte antibiotice nu oferă rezultate satisfăcătoare sau atunci când pacientul nu le tolerează.
Consultă medicul sau farmacistul dacă ai întrebări cu privire la tratamentul cu Norfloxacin. În acest fel, vei evita orice posibile complicații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cué Brugueras, M., Morejón García, M., & Salup Díaz, R. (2005). Actualidad de las quinolonas. Revista Cubana de Farmacia.
- Rocha, L. C. de A. (1988). Norfloxacino em infecçöes urinárias recidivantes TT – Norfloxacin in recidivant urinary infections. Rev Bras Med.
- Ye, Z., Wang, L., & Wen, J. (2015). A simple and sensitive method for determination of Norfloxacin in pharmaceutical preparations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1590/S1984-82502015000200020