Utilizările medicinale ale scorțișoarei
Scorțișoara este o plantă aromată a cărei utilizare datează din cele mai vechi timpuri. Multă vreme, oamenii au folosit scorțișoara în scopuri medicinale. Abia mai târziu i-au descoperit valoarea pentru mâncăruri și deserturi. Scorțișoara este adesea utilizată în preparate dulci, precum bomboanele de ciocolată și prăjiturile, datorită aromei sale intense. Cea mai cunoscută varietate este scorțișoara Cassia, care este, de asemenea, cea care are cele mai importante proprietăți benefice. Descoperă în cele ce urmează utilizările medicinale ale scorțișoarei!
În acest articol, vom discuta despre o mare varietate de efecte atribuite utilizării scorțișoarei pentru bolile respiratorii, digestive și reproductive. Continuă să citești pentru a afla informații utile!
Caracteristicile și istoria scorțișoarei
Scorțișoara Cassia provine dintr-un copac peren care poate crește până la 15 metri înălțime. Acesta are ramuri cu coajă dublă foarte aromată. Habitatul său natural este sudul Indiei și Sri Lanka, dar astăzi este cultivat și în alte climate calde. Scorțișoara provine din interiorul scoarței și oferă o cantitate mare de calciu, potasiu, vitamina A, carbohidrați, fibre, vitamina C, fier, magneziu și fosfor.
Oamenii folosesc această plantă aromatică de foarte mult timp, cel puțin de pe vremea egiptenilor, așa cum se poate vedea în desenele din piramide. Egiptenii au importat-o din China în 2000 î.e.n. La vremea aceea, o folosea pentru îmbălsămarea mumiilor. Mai târziu, în Grecia și Roma, scorțișoara era folosită pentru a îmbunătăți digestia.
Cercetările au arătat că, împreună cu cardamomul și piperul, a fost unul dintre primele condimente folosite în regiunea mediteraneană. În secolul al XIX-lea, oamenii au început să o cultive și în alte părți ale planetei. În zilele noastre, includem scorțișoara în deserturi, cafea și ciocolată.
Îți recomandăm:
Care sunt utilizările medicinale ale scorțișoarei?
Această plantă aromată are multe utilizări medicinale datorită proprietăților și beneficiilor sale pentru sănătate. Intern, ajută sistemul digestiv, respirator, circulator și reproducător. Să aruncăm o privire mai detaliată!
Sistemul digestiv
Datorită proprietăților sale unice, scorțișoara poate ajuta la prevenirea gazelor, a vărsăturilor și a ulcerelor și la stimularea salivării și a sucurilor gastrice. Poți folosi scorțișoară în cazuri de:
- Aerofagie: Pentru a preveni flatulența în exces, prepară un remediu dintr-un baton de scorțișoară la un litru de apă.
- Probleme digestive: Consumă un sfert de linguriță de scorțișoară pudră înainte de mese.
- Reflux acid: Pune scorțișoară pudră în mâncare.
- Lipsa poftei de mâncare: Bea ceai preparat dintr-un baton de scorțișoară la un litru de apă înainte de mese.
- Vărsături: Pune un sfert de linguriță de scorțișoară pudră peste mâncare.
Sistemul respirator
Datorită proprietăților sale expectorante, antibacteriene și antiinflamatoare, scorțișoara este utilizată pentru bronșită, răceli și tuse. Pentru aceste probleme, ar trebui să bei două picături de esență de scorțișoară amestecate într-un pahar cu apă caldă și o lingură de miere.
Sistemul circulator
Scorțișoara are proprietăți antisclerotice și antitrombotice care ajută la reducerea riscului cardiovascular.
Sistemul reproducător
În acest caz, s-a spus că scorțișoara poate ajuta la:
- Eliminarea crampelor și reglarea menstruației. Pentru a obține acest beneficiu, bea un ceai preparat dintr-un baton de scorțișoară la un litru de apă.
- Stimularea libidoului și tratarea disfuncției erectile. Scorțișoara are efect afrodiziac. Consumă un ceai preparat dintr-o jumătate de lingură de scorțișoară la o cană de apă.
Îți recomandăm:
Utilizările medicinale ale scorțișoarei la nivel extern
Remediile cu scorțișoară pot trata multe boli legate de ciuperci și bacterii. De exemplu:
- Infecții vaginale: Crezi sau nu, ajută la neutralizarea Candidei albicans.
- Ciuperca piciorului sau a unghiei: Fă o baie de picioare într-o infuzie preparată din două linguri de scorțișoară dizolvate în câțiva litri de apă călduță. Acest lucru va ajuta la tratarea ciupercilor piciorului.
- Infecții respiratorii: Fă gargară cu infuzie de scorțișoară pentru a trata angina, laringita și faringita.
- Ulcere bucale: Prepară o apă de gură cu o jumătate de linguriță de scorțișoară la o cană de apă.
- Respirație urât mirositoare: Prepară o apă de gură dintr-un amestec de mai multe linguri de scorțișoară la un litru de apă.
Alte beneficii
Medicina tradițională chinezească susține faptul că, pe lângă utilizările medicinale menționate anterior, proprietățile scorțișoarei sunt utile și în caz de:
- Reumatism
- Artrită
- Osteoartrită
- Durere cauzată de frig
- Probleme la rinichi
- Circulație precară a sângelui
- Boli inflamatorii
- Diaree
- Gaze intestinale
- Diabet
- Indigestie
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii științifice pentru a dovedi eficacitatea acestor remedii. Însă știm că scorțișoara este un condiment foarte sănătos pe care trebuie să-l ai la îndemână!
Contraindicațiile scorțișoarei
Scorțișoara stimulează foarte mult circulația sângelui, deci nu este recomandată persoanelor cu probleme de coagulare. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să evite sau să restricționeze utilizarea scorțișoarei.
Dacă ai întrebări, trebuie să consulți un medic sau un farmacist. Deși scorțișoara este o plantă naturală, aceasta poate avea efecte nedorite asupra organismului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- HARADA, M., & YANO, S. (1975). Pharmacological studies on Chinese cinnamon. II. Effects of cinnamaldehyde on the cardiovascular and digestive systems. CHEMICAL & PHARMACEUTICAL BULLETIN, 23(5), 941–947. https://doi.org/10.1248/cpb.23.941
- Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2014, 642942. https://doi.org/10.1155/2014/642942
- PASTRANA PELUCHE, Y. I., Acevedo Correa, D., & DURANGO VILLADIEGO, A. M. (2017). EFECTO ANTIMICROBIANO DEL CLAVO Y LA CANELA SOBRE PATÓGENOS. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15(1), 56. https://doi.org/10.18684/BSAA(15)56-65
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.