Utilizările și beneficiile untului de mango pentru piele
 

Utilizările și beneficiile untului de mango pentru piele

Untul de mango a câștigat teren în comparație cu alte produse similare, precum untul de cacao sau untul de shea. Este bogat în nutrienți.
Utilizările și beneficiile untului de mango pentru piele

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Untul de mango este unul dintre produsele cosmetice care sunt făcute din acest fruct. Care sunt utilizările și beneficiile untului de mango pentru piele?

Mulți susțin că acest produs ajută la protejarea împotriva daunelor solare și că are un efect semnificativ asupra combaterii vergeturilor. Untul de mango se obține din sâmburele fructului prin presare la rece. Rezultatul este o pastă cu aspect semi-solid care se topește la contactul cu pielea.

Untul de mango și caracteristicile acestuia

Untul de mango este o sursă de mangiferină, o substanță care are proprietăți antioxidante. Acest lucru ajută la reducerea riscului de deteriorare a celulelor. În plus, mango este plin de fibre, vitamine și minerale.

Acest fruct conține acid folic, potasiu, calciu și beta-caroten. Printre vitaminele pe care le conține se numără câteva care sunt decisive pentru sănătatea pielii, precum C și E. Are proprietăți antioxidante, emoliente, protectoare, calmante și regenerante.

Un studiu publicat în 2016 evidențiază profilul de acizi grași al untului de mango. Printre aceștia se numără acidul oleic, linoleic și stearic. Acest lucru îl face potrivit pentru înlocuirea produselor tradiționale, cum ar fi untul de cacao.

De asemenea, conține fitosteroli, substanțe care ajută la îmbunătățirea barierei lipidice a pielii și a microcirculației. De asemenea, este o sursă bună de squalane, o substanță care acționează ca regenerator al pielii.

Beneficiile untului de mango

Beneficiile untului de mango sunt numeroase. Să începem prin a spune că un studiu realizat în 2008 a constatat că acest produs a avut o performanță extraordinară în hidratarea pielii. S-a demonstrat că ajută la reducerea cicatricilor și a crăpăturilor.

Cuburi de mango
Mango are multe proprietăți asociate cu sănătatea. Pentru unt, semințele lui sunt presate la rece.

Sprijină producția de colagen

Concentrațiile mari de vitamina C din untul de mango stimulează producția de colagen. Acest compus protejează oasele, susține articulațiile și ajută la structurarea pielii. Corpul încetează treptat să-l producă.

Previne semnele îmbătrânirii

Untul de mango, pe lângă vitamina C, conține și niveluri ridicate de vitamina E. Ambele ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de poluare și alți factori externi, cum ar fi lumina albastră a ecranelor.

Protejează de razele soarelui

Beneficiile untului de mango sunt date și de conținutul ridicat de vitamina A. Aceasta ajută la repararea daunelor cauzate de expunerea la soare. Cercetările din 2012 indică faptul că este o protecție eficientă.

Nu astupă porii

Spre deosebire de alte produse, untul de mango oferă o barieră eficientă pentru piele, dar fără a înfunda porii. Acest produs este un ulei ușor care se topește și nu lasă o senzație grasă. Este util pentru toate tipurile de piele.

Întărește părul

Acizii grași din acest unt acționează asupra părului, creând o etanșare și protejându-l de deteriorare. Este foarte bun pentru părul deteriorat din cauza folosirii continue a uscătorului sau a plăcii de păr. De asemenea, ajută la prevenirea mătreții.

Este prietenos cu pielea

Este considerat un compus prietenos cu pielea, deoarece componentele sale nu provoacă iritații, chiar dacă pielea este sensibilă. Are un parfum blând, ideal pentru cei care sunt foarte sensibili la arome puternice.

Modalități de utilizare a untului de mango

Nu este ușor să găsiți unt de mango în stare pură. De obicei, este inclus în diferite produse cosmetice, cum ar fi creme, tratamente pentru păr, balsamuri de buze și săpunuri.

În stare pură, se poate aplica pe piele fără nici o problemă. Pur și simplu luați o cantitate echivalentă cu o linguriță, frecați-vă mâinile și puneți-l pe față sau pe corp, făcând un masaj blând.

De asemenea, poate fi folosit ca mască de păr. Se aplică de la rădăcini până la vârfuri, se lasă să acționeze între 15 și 20 de minute și apoi se îndepărtează cu apă din abundență.

Unele combinații pot fi foarte eficiente, cum ar fi următoarele:

  • Cu uleiuri vegetale de pepene verde sau macadamia pentru fermitate
  • Cu ulei de germeni de grâu, avocado, măsline sau migdale pentru a trata uscăciunea
  • Cu ulei de argan, măceșe sau limba mielului pentru a combate semnele îmbătrânirii
  • Cu ulei de ricin pentru a spori strălucirea părului
Ulei de avocado
Uleiul de avocado poate fi combinat cu unt de mango pentru a trata pielea uscată.

Cum să obțineți unt de mango?

Este dificil să faceți unt de mango acasă. Uneltele sunt aproape întotdeauna pentru uz industrial.

Totuși, puteți încerca:

  1. Luați sâmburele de mango și tăiați-l cu grijă în jumătate.
  2. Zdrobiți-l foarte bine într-un mojar, amestecându-l cu uleiul esențial preferat.
  3. Puneți amestecul într-o baie de apă timp de 3 ore, amestecând continuu.
  4. Puneți conținutul într-un borcan de sticlă, acoperiți și puneți recipientul într-un loc întunecat timp de 7 zile.

Este gata de utilizare. Nu este ușor să găsiți pe piață unt de mango pur. Cu toate acestea, îl puteți găsi în unele magazine naturiste.

Alte fapte interesante despre untul de mango

Untul de mango trebuie depozitat într-un loc ferit de umiditate și lumina soarelui. În mod ideal, temperatura ar trebui să fie scăzută și să nu depășească 30 de grade Celsius. Poate fi păstrat până la 6 luni.

Unele persoane pot avea o reacție alergică la acest produs. Dacă apare orice iritație după aplicare, utilizarea trebuie întreruptă. Cel mai bine este să faceți un test înainte de a-l folosi.

Persoanele care au acnee ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a pune unt de mango pe piele. În cele mai multe cazuri, nu există nicio problemă, dar există afecțiuni specifice în care produsul nu poate fi folosit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Akhter, S., McDonald, M. A., & Marriott, R. (2016). Mangifera sylvatica (Wild Mango): A new cocoa butter alternative. Scientific reports, 6, 32050. https://doi.org/10.1038/srep32050.
  • Mandawgade, S. D., & Patravale, V. B. (2008). Formulation and evaluation of exotic fat based cosmeceuticals for skin repair. Indian journal of pharmaceutical sciences, 70(4), 539–542. https://doi.org/10.4103/0250-474X.44615.
  • Schagen, S. K., Zampeli, V. A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 298–307. https://doi.org/10.4161/derm.22876.
  • ALCALDE, M. T. (2007). Alimentos usados en formulación cosmética. Offarm, 26(3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.