Vârsta ideală este vârsta ta actuală - Doza de Sănătate
 

Vârsta ideală este vârsta ta actuală

Nu uita că aspectul tău fizic nu te definește ca om. Ceea ce văd alții atunci când te privesc este doar vârful aisbergului. 
Vârsta ideală este vârsta ta actuală

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Vârsta ideală este vârsta ta actuală, nu cea de acum câțiva ani sau dintr-un moment din viitor. Când suntem mici, abia așteptăm să devenim independenți. Ne gândim că atunci vom avea ocazia să ne îndeplinim toate visurile, să trăim o dragoste perfectă și să avem parte de cele mai minunate aventuri.

Mai târziu, când timpul trece, mulți oameni nu își dau seama că anii care au trecut i-au format așa cum sunt, au creat imaginea pe care o văd în oglindă în fiecare zi.

Nu este o atitudine corectă. Dacă nu îți accepți vârsta, nu poți să ai parte de „viața pe care ți-o dorești” și de acel echilibru interior la care tindem cu toții. Este un lucru nociv.

Fiecare an pe care ai șansa să-l trăiești îți oferă mai mult timp pe care să-l petreci alături de persoana iubită, mai multe oportunități de dezvoltare personală și ocazii de a-ți consolida relațiile cu cei din jur.

Nu este niciodată prea târziu să atingi noi culmi și nu este niciodată prea devreme să pornești în aventura la care visezi. Sperăm ca aceste cuvinte să-ți dea de gândit.

Dar tu… tu câți ani ai?

De multe ori auzi anumite persoane spunând: „Nu mă mai recunosc în oglindă. Mă simt mult mai tânăr/ă.” Este ceva de rău? Chiar deloc. Într-un fel sau altul, este un lucru normal. Sufletul nostru nu ar trebui să îmbătrânească niciodată. 

Am vârsta pe care mi-o dau anii pe care i-am trăit, chipul meu o confirmă, ochii mei îmi spun povestea. Dar în interiorul meu, mă străduiesc să îmi mențin spiritul tânăr, pentru ca acesta să nu se sature niciodată de trăit și pentru a mă umple de entuziasm în tot ce fac.

Vârsta ideală și nesfârșita căutare a tinereții

Vârsta ideală și nesfârșita căutare a tinereții

Diana de Poitiers, metresa regelui francez Henric al II-lea, a fost obsedată, în cea mai mare parte a vieții, de ideea îmbătrânirii sale. Nu putea suporta să-și vadă chipul pierzându-și frumusețea, părul albindu-i-se pe zice trece, știind că toate aceste semne detestabile o scot din grațiile regelui.

A căutat mii de rețete și formule pentru a-și menține tinerețea și a plătit sume imense mai multor alchimiști ai vremii.

Știm că atunci când a ajuns la 66 de ani, ea arăta foarte fragilă, slabă și bolnăvicioasă. Poate că părea mult mai tânără decât era de fapt, dar această „recompensă” a fost plătită cu multă suferință.

O analiză ulterioară a scheletului său a dezvăluit că Diana de Poitiers a mâncat aur jumătate din viața ei pentru a preveni îmbătrânirea. Oare această intoxicare lentă și dureroasă a meritat efortul? Nu vom ști niciodată, dar se pare că această căutare asiduă a „fântânii tinereții” continuă și în ziua de azi.

  • Căutarea obsesivă a tinereții pierdute provoacă frustrări și anxietate. 
  • În realitate, aspectul fizic și dorința de a împiedica trecerea timpului nu sunt deloc importante.
  • Un lucru cu adevărat captivant și încântător este o persoană care își acceptă vârsta și își trăiește viața la intensitate maximă. Acești oameni cunosc o fericire pură pe care tinerii de 20 sau 30 de ani nu o înțeleg.

Stima de sine și vârsta ideală

Este foarte simplu. Oamenii care se simt bine cu ei înșiși, cu ceea ce au, cu ceea ce au realizat de-a lungul timpului, cu cine sunt ei cu adevărat se simt împăcați și cu vârsta lor. Nu ne referim numai la acceptarea felului în care arată chipul sau corpul lor, ci la aspecte care trec dincolo de înfățișarea fizică.

De multe ori trecem prin perioade de dezamăgire, prin eșecuri personale. În momentele grele, ne simțim neajutorați. Uneori, acest disconfort ne face să ne displacă imaginea pe care o vedem în oglindă.

Nu există nimic mai devastator decât depresia. Aceasta declanșează o adevărată criză interioară. Simți că ți se rupe ceva în suflet și ești afectat/ă pe toate planurile, mai ales pe cel existențial.

  • Stima și dragostea de sine reprezintă motorul care te împinge înainte. În plus, îți oferă un echilibru interior și exterior.
  • Stima de sine trebuie cultivată în fiecare zi. Amintește-ți că orice om trece prin momente grele și depășește anumite dificultăți.
  • Uneori ai nevoie să ajungi pe fundul lacului ca să poți să te ridici din nou la suprafață. Asta nu înseamnă că ești un om slab, ci o persoană care a învățat ceva din propriile experiențe. Dacă accepți tot ceea ce ți se întâmplă, te simți împlinit/ă și ești capabil/ă de a-ți accepta și vârsta.
Vârsta ideală este vârsta actuală

Vârsta ideală este, până la urmă, vârsta actuală

Nu vreau să am altă vârstă decât cea pe care o am acum, nu există vârsta ideală. Mă simt bine cu anii mei, nu vreau mai mulți, nici mai puțini, pentru că toți mi-au împlinit câte un vis. Pentru că fiecare zi pe care o trăiesc face parte din mine. Îmi place ce văd și îmi place cum sunt.

Îmi accept vârsta, pentru că știu că mai am multe de făcut. În fiecare zi încep proiecte noi care mă umplu de entuziasm. Privesc în urmă și îmi dau seama că m-am maturizat și că tot ce am trăit a meritat. Bune și rele deopotrivă.

Îmi accept vârsta pentru că mă accept pe mine însumi. Nu există fericire mai mare decât faptul că merg înainte liniștit, cu certitudinea că sunt în siguranță. Dar mai ales, sunt mulțumit de fiecare piatră pe care am ridicat-o de jos și de fiecare obstacol pe care l-am depășit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Péntek, M., Hajdu, O., Rencz, F., Beretzky, Z., Brodszky, V., Baji, P., Zrubka, Z., Major, K., & Gulácsi, L. (2019). Subjective expectations regarding ageing: a cross-sectional online population survey in Hungary. The European Journal of Health Economics20(Suppl 1), 17–30. https://doi.org/10.1007/s10198-019-01059-w
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.