10 plante ușor de cultivat în grădină
Dacă nu ai aptitudini deosebite sau ești începător în ale grădinăritului, nu îți face griji. Îți poți crea o mini-grădină la tine acasă. Există multe plante ușor de cultivat de care te poți bucura.
Nu toate plantele sunt la fel de ușor de crescut și îngrijit. Unele nu sunt potrivite pentru ghivece sau spații mici. Prin urmare, este important să știi care sunt cele mai bune opțiuni când începi aventura grădinăritului.
Plante ușor de cultivat
Plantele îți fac casa mai mai atrăgătoare, mai plăcută și mai primitoare. În plus, acestea purifică aerul, înmiresmând spațiile deschise. Pregătește-te să adaugi un strop de viață în fiecare colț al locuinței tale cu ajutorul recomandărilor de mai jos!
În primul rând, nu uita că poți planta și pomi fructiferi sau alte plante comestibile. Da, există multe plante ușor de cultivat. Dacă faci alegerile potrivite, casa ta va arăta de trei ori mai bine decât înainte.
În al doilea rând, trebuie să decizi care va fi locul în care vrei să îți creezi mini-grădina. Există mai multe elemente importante, cum ar fi mărimea spațiului, lumina care pătrunde, umiditatea și calitatea solului. Odată ce ai pus planta într-un loc care îi priește, este bine să o lași acolo.
De ce? Pentru că plantele se obișnuiesc cu împrejurimile lor. Dacă le muți, este posibil să nu mai aibă tot ce le trebuie, chiar dacă ție ți se pare că arată mai bine în noul spațiu ales.
Cu alte cuvinte, nu numai latura estetică este importantă. Trebuie să iei în considerare și nevoile plantei. Alegerea poate fi simplificată în felul următor:
- Mărimea plantei.
- Plantă ornamentală: cu sau fără flori?
- Spațiul ales este mai luminos sau mai umbros?
- Trebuie să o uzi în fiecare zi sau mai rar?
Chiar dacă plantele care fac flori atrag mai mult privirile, acestea nu sunt recomandate începătorilor. În general, florile sunt mai delicate și au nevoie de mai multă atenție decât celelalte plante care nu înfloresc.
În schimb, anumite plante micuțe, foarte aromate sunt destul de ușor de cultivat. Câteva exemple ar fi: menta, izma bună, levănțica, rozmarinul, mușețelul și pătrunjelul (toate sunt și comestibile!).
5 plante de grădină ușor de cultivat
Trandafirul, margareta, mușcata și pasărea paradisului (Sterlitzia) sunt adaptate climatului tropical. Prin urmare, trebuie să le plasezi în locuri cu multă lumină naturală, să cureți mereu buruienile și să le uzi bine. În acest fel, le oferi condițiile de bază pentru a se dezvolta.
Bougainvillea sau floarea de hârtie are mai multe specii. Unele nu cresc foarte mari, fiind ideale pentru ghivecele mici sau mijlocii.
Nu uita că frumusețea spațiului sau a grădinii nu depinde de numărul plantelor, ci de cât de bine sunt îngrijite acestea.
5 plante aromatice ușor de cultivat
- Izmă bună. Această plantă este adaptabilă și crește în condiții diverse. Frumusețea și mireasma sa sunt inegalabile și o poți folosi pentru a oferi aromă preparatelor culinare. O poți planta în ghiveci sau direct în pământ, în grădină.
- Pătrunjel. Această plantă este foarte practică și are un miros plăcut, putând fi folosită pentru condimentarea mâncării sau ca ingredient în diverse remedii naturale. Pătrunjelul nu ocupă mult loc nici în grădină, nici în ghiveci.
- Levănțică. Poți planta levănțica atât în ghiveci, cât și în pământ, dar ține cont de faptul că are tendința să se înmulțească. Această plantă crește aproape în orice climat și împrăștie o mireasmă subtilă și proaspătă în grădină.
- Mușețel. Această plantă are proprietăți medicinale digestive, relaxante și antiinflamatoare. Mușețelul este pe lista de plante ușor de cultivat, iar semințele sale se găsesc oriunde.
- Mentă. Această plantă este bogată în mentol, care ameliorează problemele circulatorii, digestive și flatulența. Fiind o plantă sălbatică, menta este compatibilă cu aproape orice tip de sol și climat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
- Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
- Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
- Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
- Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.