11 cauze ale durerii la degetele de la picioare
 

11 cauze ale durerii la degetele de la picioare

Pantofii strâmți și malformațiile osteoarticulare sunt cele mai frecvente cauze ale durerii degetelor de la picioare. Din fericire, majoritatea tulburărilor sunt tratabile.
11 cauze ale durerii la degetele de la picioare

Ultima actualizare: 14 august, 2022

Există multe cauze ale durerii la degetele de la picioare. Acestea duc la disconfort și interferează cu ritmul vieții. Multe cauze țin de vârstă și obiceiuri.

Piciorul uman este împărțit în antepicior, mijlocul piciorului și călcâi. Când ne referim la degetele de la picioare, vorbim despre regiunea antepiciorului formată din 5 metatarsiene și 14 falange, a căror funcție este de a da impuls și dinamică mersului.

Degetele de la picioare includ degetul mare, arătătorul, mijlociul, inelarul și degetul mic. Degetul mare este unul dintre cele mai afectate. Durerea la acest nivel poate avea 3 origini:

  • Musculo-scheletică
  • Vasculară
  • Variată

Folosirea de încălțăminte necorespunzătoare și malformațiile osoase sunt principalele cauze ale durerii la nivelul degetelor de la picioare. Există și situații în care disconfortul este persistent și se agravează în timp. Evaluarea medicului ortoped este esențială pentru un tratament și un prognostic mai bun.

11 cauze ale durerii la degetele de la picioare

1. Pantofi strâmți și tocuri

Încălțămintea neadecvată și strâmtă este printre cele mai frecvente cauze ale durerii la degetele de la picioare. Ea favorizează malformațiile osoase și inflamația articulațiilor piciorului. Utilizarea prelungită a acestui tip de pantof crește intensitatea durerii. În plus, durerea este însoțită de disconfort în călcâi.

Pe termen lung, tocurile provoacă o scurtare a tendoanelor și comprimă oasele piciorului, conform studiilor. Pacientul va experimenta disconfort în călcâi, talpă și degete.

De obicei, această afecțiune dispare după odihnă și schimbarea pantofilor. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, deoarece durerea este un semnal care avertizează asupra necesității de a schimba pantofii.

Femeie care renunță la tocuri din cauza durerii
Tocurile alterează anatomia la călcare, motiv pentru care duc la dureri continue atunci când sunt purtate des.

2. Lovituri și fracturi

Traumatismele de mare intensitate și căderea obiectelor grele pe picior sunt cauze frecvente de fracturi la acest nivel. Apar dureri ale degetelor, umflături și sensibilitate. În plus, unghiile pot deveni violet din cauza stagnării sângelui în zonă.

Fracturile degetului mare de la picior sunt mai grave și mai intense, împiedicând pacientul să meargă. În mod similar, degetele de la picioare pot suferi fracturi de stres ca urmare a activității fizice intense, neobișnuite și repetate, potrivit cercetărilor.

În general, tratamentul cu analgezice și antiinflamatoare, precum și odihna timp de câteva săptămâni pot ameliora disconfortul. Dacă bănuiți că aveți un deget rupt, nu ezitați să solicitați îngrijire profesională cât mai curând posibil.

3. Pinteni

Pintenul este o umflătură osoasă care se formează la baza degetului mare de la picior. Studiile estimează că 90% din cazuri apar la femei, durerile în zona plantară a primului deget de la picior fiind frecvente. Există adesea roșeață și inflamația a pielii de deasupra pintenului.

Tratamentul convențional include schimbarea pantofilor, branțuri pentru amortizare, aplicarea de comprese reci și utilizarea de medicamente antiinflamatoare. Dacă durerea persistă și interferează cu activitățile zilnice, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

4. Calusuri

Calusurile sau bătăturile sunt un simptom al hipercheratozei. Are loc o îngroșare a pielii prin acumularea de celule moarte bogate în keratină. Aceste leziuni au la bază malformații la nivelul piciorului sau utilizarea de încălțăminte necorespunzătoare.

Bătăturile sunt leziuni mici și foarte dureroase localizate adesea pe articulațiile degetelor de la picioare. Calusurile sunt mai late, au o culoare gălbuie și sunt localizate mai frecvent pe talpă.

Această afecțiune crește riscul de infecții grave.

Tratamentul principal este reprezentat de medicamentele keratolitice cu acțiune calicidă, precum acidul salicilic și acidul benzoic. Este recomandată și scufundarea picioarelor în apă caldă pentru a facilita acțiunea medicamentului. Calusurile dispar după 1 până la 2 săptămâni de tratament.

5. Artrita și osteoartrita

Artrita este inflamația uneia sau a mai multor articulații, cea mai frecventă formă fiind artrita reumatoidă. Osteoartrita este degenerarea cartilajului articular și apare adesea la adulții în vârstă. Ambele afecțiuni pot fi responsabile pentru durerile articulare de la degetele de la picioare.

În artrită, durerea crește odată cu activitatea fizică și scade în repaus. În osteoartrită, disconfortul este prezent chiar și în repaus. În caz de artrită la nivelul picioarelor, trebuie folosită încălțăminte ortopedică specială, așa cum au sugerat specialiștii în domeniu.

6. Unghii încarnate

Unghia încarnată sau onicocriptoza este o afecțiune caracterizată prin pătrunderea marginilor plăcii unghiei în pielea adiacentă. Există durere, roșeață și inflamație a degetului afectat, boala fiind frecventă la degetul mare.

Cercetările estimează 10.000 de cazuri noi care necesită tratament în fiecare an în Regatul Unit. Există în jur de 20 de cazuri la 100.000 de locuitori. Onicocriptoza este mai frecventă la bărbați în a doua și a treia decadă de viață.

Tratamentul în formele ușoare este conservator și include spălarea cu apă caldă și antiseptice topice și orale. În formele severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Cea mai frecventă complicație este infecția cutanată.

7. Degete tip gheare

Aceasta este o deformare care apare la degetele de la picioare, cu excepția degetului mare. Există o hiperextensie a articulației metatarsofalangiene cu flexia articulației interfalangiene proximale și distale, conform studiilor. Degetele capătă un aspect de gheare.

În general, această afecțiune este o cauză frecventă de durere și roșeață a degetelor de la picioare. Disconfortul crește atunci când desfășurați activități zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau sportul. Tratamentul include regresia ortopedică, orteza plantară și corecția chirurgicală.

8. Gută

Este un tip de artrită inflamatorie caracterizată prin acumularea de cristale de acid uric în articulații. Guta are o predilecție pentru membrele inferioare, în special pentru degetul mare de la picior, producând un episod acut cunoscut sub numele de podagra.

Cercetările confirmă că persoanele cu podagra experimentează durere bruscă, umflături și roșeață, adesea noaptea. Disconfortul este atât de intens, încât mersul pe jos este imposibil. Boala limitează activitățile zilnice.

Antiinflamatoarele sunt folosite pentru a calma durerea, în timp ce alte medicamente, precum alopurinolul și colchicina, previn episoadele recurente prin scăderea nivelului de acid uric. În plus, este vital să aveți o dietă sănătoasă și să reduceți foarte mult aportul de alcool.

Cauze ale durerii la degetele de la picioare

9. Neuromul Morton

Aceasta este o neuropatie dureroasă a piciorului, cauzată de compresia nervului plantar, situat între al treilea și al patrulea deget, conform studiilor. În general, produce durere în degetele de la picioare, furnicături și amorțeală.

Oamenii raportează senzația de a avea o piatră în pantof sau un disconfort continuu și persistent.

Folosirea de pantofi strâmți și tocuri înalte, alpinismul și schiatul și deformările picioarelor sunt factori de risc pentru această boală. Managementul medical se bazează pe utilizarea de branțuri și pernuțe ortopedice, pe lângă procedurile chirurgicale în cazurile avansate.

10. Paronichie

Este o afecțiune inflamatorie a țesutului care înconjoară unghiile ca urmare a unui proces infecțios. De asemenea, această afecțiune se caracterizează prin roșeață, căldură și durere la nivelul degetelor de la picioare. Cei mai frecvenți germeni implicați sunt Staphylococcus aureus si Streptococcys pyogenes.

Infecția se poate răspândi și poate provoca panarițiu herpetic, precum și tenosinovită profundă. Tratamentul urmărește eliminarea microorganismelor dăunătoare prin utilizarea antibioticelor, precum și drenarea puroiului dacă este cazul.

11. Boala Raynaud

Este o patologie vasculară periferică în care există un răspuns vascular exagerat la temperaturi scăzute sau stres. Apar modificări bruște și secvențiale (paloare, cianoză și roșeață) ale culorii pielii mâinilor, picioarelor, nasului și urechilor. Studiile estimează o incidență de 20 până la 30% la femeile tinere.

Pacienții raportează adesea furnicături, umflături și dureri la degetele de la mâini și picioare. Tratamentul are ca scop reducerea numărului de episoade și ameliorarea leziunilor tisulare.

Abordarea medicală precoce îmbunătățește prognosticul

Există o mare varietate de cauze ale durerii la degetele de la picioare. De obicei, durerea este rezultatul unor probleme comune, cum ar fi pantofii strâmți sau loviturile directe.

În plus, acest simptom ne poate avertiza asupra unor tulburări grave articulare, neurologice și vasculare care necesită o abordare medicală cât mai curând posibil. Dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să solicitați sfatul medicului!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fustero I. Cuidado de los pies. Offarm. 2007; 26(2): 66-72.
  • Campillo MA, Zabala S. Las metatarsalgias. Revista Española de Reumatología. 2003; 30(9): 477-488.
  • Wagner Hitschfeld E, Wagner Hitschfeld P. Hallux valgus en el adulto: conceptos actuales y revisión del tema. Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología. 2016;57(3):89-94.
  • Pérez M. Artritis y artrosis. Farmacia Profesional. 2003; 17(11): 50-55.
  • Zavala Aguilar K, Gutiérrez Pineda F, Bozalongo de Aragón E. Manejo de la onicocriptosis en atención primaria. caso clínico. SEMERGEN – Medicina de Familia. 2013;39(6):38-40.
  • Ferrari-Portafaix C, Piclet-Legre B, Helix-Giordanino M. Dedos en garra: Fisiopatología, tratamiento podológico y tratamiento quirúrgico. EMC – Podología. 2011;13(3):1-13.
  • Calvo R. Neuroma de Morton. Revista Española de Podología. 2010; 21(3): 114-117.
  • Vásquez M, Camino J, Borja N, Andrade G. Síndrome de Raynaud. Tratamiento médico y quirúrgico. Rev Cuba Reumatol. 2016;  18( 3 ): 262-267.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.