Boli cauzate de purtarea tocurilor
 

Boli cauzate de purtarea tocurilor

Purtarea tocurilor poate avea consecințe grave asupra sănătății. Astăzi vă împărtășim afecțiunile cauzate de utilizarea excesivă a tocurilor.
Boli cauzate de purtarea tocurilor
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În articolul următor, vom vorbi despre posibilele boli cauzate de purtarea tocurilor. Tocurile sunt utilizate de femei din întreaga lume. Oferă un aspect subțire și elegant și, în același timp, alungesc corpului cu câțiva centimetri.

La nivel estetic, tocurile sunt acceptate deoarece pot fi folosite pentru a evidenția aproape toate atributele fizice. Cu toate acestea, când vine vorba de sănătate, tocurile pot provoca diferite tipuri de afecțiuni și leziuni.

Durerea este unul dintre simptomele imediate. Dincolo de aceasta, există mai multe patologii care ar trebui să le îngrijoreze pe cele care nu pot înceta să le folosească.

Boli cauzate de purtarea tocurilor

Venele dilatate sau varicele

Boli cauzate de purtarea tocurilor la nivelul picioarelor

 

Varicele sunt dilatații venoase caracterizate prin incapacitatea de a stabili o revenire eficientă a sângelui la inimă (insuficiență venoasă). Picioarele trebuie să susțină corpul în fiecare zi. Acest lucru pune presiune pe sistemul circulator.

Când folosiți tocuri, în special „stiletto”, presiunea greutății este și mai mare. Există o mare probabilitate de a avea probleme grave de circulație. Aceste probleme ale fluxului sanguin provoacă vene inestetice și dureroase sau vene varicoase care pot fi văzute cu ochiul liber.

Fasciita plantară

Efortul pe care trebuie să-l facă picioarele pentru a suporta purtarea tocurilor timp de ore întregi poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de fasciită plantară. Este o inflamație acută a tendoanelor care susțin oasele călcâiului. Poate cauza probleme de mers.

Monturile

 

Monturile intră și ele pe lista de boli cauzate de purtarea tocurilor. Cu cât tocul este mai îngust și mai înalt, cu atât este mai probabil să dezvoltați monturi.

Hallus valgus este una dintre cele mai frecvente deformări ale piciorului, în special la femeile cu vârsta peste 50 de ani. Aspectul monturilor este favorizat de existența unui deget mare excesiv de lung, împreună cu utilizarea pantofilor cu toc înalt și foarte înguști, așa cum se menționează în acest studiu.

Această problemă este foarte des asociată cu utilizarea tocurilor, deși poate fi cauzată și de diferite tipuri de încălțăminte închisă. Este o afecțiune care poate provoca dureri intense și care, din cauza aspectului său, este etichetată ca fiind inestetică.

Luxația de gleznă

Medic ce tratează boli cauzate de purtarea tocurilor

 

O altă afecțiune cauzată de utilizarea tocurilor este entorsa. Când mergeți cu tocuri înalte pentru o lungă perioadă de timp, gleznele pierd capacitatea de rotire și flexiune. Acest lucru reprezintă un risc ridicat de entorse sau alte tipuri de leziuni.

Neuromul lui Morton

Este o îngroșare a nervului digital plantar cauzată de o reacție fibroblastică perineurală, epineurală și intraneurală, cu scleroză a pereților arteriolari care hrănesc țesutul nervos în care are loc degenerarea fibrelor nervoase, așa cum este definit în acest rezumat al unui studiu medical.

Cu cât pantofii sunt mai înalți, cu atât există mai multă presiune pe degetele de la picioare și cu atât nervii plantari sunt mai comprimați. Acest lucru împiedică provoacă inflamații. Afecțiunea implică degetele și generează și alte simptome, precum durere, furnicături și arsuri care devin mai intense la mers.

Bătături, pe lista de boli cauzate de purtarea tocurilor

Călcâie uscate și crăpate

 

În foarte puține cazuri, calusurile provoacă durere. Afectează frumusețea și prezintă un mare risc de crăpături și uscăciune. Bătăturile sunt straturi de piele întărite care se formează prin presiune puternică asupra anumitor zone ale tălpii piciorului.

Inflamația tendonului lui Ahile

Poziția avută atunci când purtați tocuri înalte pune presiune pe călcâiul lui Ahile și scurtează mușchii gambei. Mai târziu, poate provoca dureri și rupturi de tendon.

Osteoartrita genunchilor

Osteoartrita genunchilor este o boală care apare din cauza uzurii cartilajului articular care acoperă capetele osoase. De obicei, apare ca proces natural de îmbătrânire.

Cu toate acestea, există oameni care suferă de osteoartrită la o vârstă fragedă din cauza rănilor sau a supraponderalității. Este mai frecventă la populația feminină. Purtarea consecventă a tocurilor este un factor de risc major.

Purtarea tocurilor din când în când și doar câteva ore nu prezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă este posibil, trebuie evitate tocurile care măsoară mai mult de 5 cm și care sunt prea subțiri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ho, K. Y., Blanchette, M. G., & Powers, C. M. (2012). The influence of heel height on patellofemoral joint kinetics during walking. Gait and Posture. https://doi.org/10.1016/j.gaitpost.2012.03.008
  • Ebbeling, C. J., Hamill, J., & Crussemeyer, J. A. (1994). Lower Extremity Mechanics and Energy Cost of Walking in High-Heeled Shoes. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.1994.19.4.190
  • Titchenal, M. R., Asay, J. L., Favre, J., Andriacchi, T. P., & Chu, C. R. (2015). Effects of high heel wear and increased weight on the knee during walking. Journal of Orthopaedic Research. https://doi.org/10.1002/jor.22775
  • Yung-Hui, L., & Wei-Hsien, H. (2005). Effects of shoe inserts and heel height on foot pressure, impact force, and perceived comfort during walking. Applied Ergonomics. https://doi.org/10.1016/j.apergo.2004.11.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.