Intoleranța la frig: de ce unii sunt mai sensibili? - Doza de Sănătate
 

Intoleranța la frig: de ce unii sunt mai sensibili?

Tulburări precum anemia, anorexia sau hipotiroidismul ne pot face să dezvoltăm intoleranță la frig. Acesta este motivul pentru care este important să consulți un specialist dacă observi că sensibilitatea ta la temperatură este mai mare decât în mod normal.
Intoleranța la frig: de ce unii sunt mai sensibili?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Intoleranța la frig poate fi dificilă. Chiar dacă este obișnuit să vezi oameni în exterior îmbrăcați subțire și chiar să înoți în lacuri la temperaturi scăzute, nu este neobișnuit să auzi că unii nu vor să iasă din casă în timpul iernii. Ce îi face pe unii oameni să fie mai sensibili la temperaturi scăzute?

Fiecare persoană are o sensibilitate mai mare sau mai mică la temperatură. Însă această sensibilitate poate fi un simptom al unei boli dacă este exagerată, până la punctul de a nu putea tolera frigul.

Anumiți factori cresc riscul de intoleranță la frig: scăderea grăsimii corporale sau o problemă cronică de sănătate. Articolul de astăzi va descrie principalele cauze ale bolii și modul de diagnosticare a acesteia.

Intoleranța la frig – de ce sunt unii oameni mai sensibili la temperaturi scăzute?

Fată afectată de intoleranța la frig

Intoleranța la frig, atunci când o persoană nu poate sta afară iarna, este un semn care arată că există ceva în neregulă cu organismul. Una dintre cele mai frecvente cauze este indicele scăzut de grăsime corporală, așa cum am menționat mai sus. Grăsimea este un izolator care ne permite să menținem căldura corpului. Femeile tind să fie mai sensibile la frig, deoarece au un strat adipos mult mai subțire în comparație cu bărbații.

Modificările hormonale ce apar în cadrul anumitor etape pot declanșa această problemă, în special în timpul menopauzei. Probabil ai auzit despre bufeuri, dar sensibilitatea crescută la schimbările de temperatură este, de asemenea, obișnuită.

În plus, intoleranța la frig ar putea fi un simptom al unei infecții, cum ar fi răceala sau gripa. Același lucru este valabil și pentru cei cu probleme metabolice. Mai exact, corpul generează mai puțină căldură corporală în absența hormonilor tiroidieni la cei afectați de hipotiroidism.

Alte boli care duc la intoleranță la frig

Anemia este o boală în care globulele roșii din sânge se modifică pentru că nu există suficientă hemoglobină, substanța responsabilă de transportul oxigenului. În alte cazuri, numărul de globule roșii scade sau pentru că acestea sunt anormale.

Simptomele anemiei variază și, în cea mai mare parte, sunt nespecifice. Persoanele cu această afecțiune se simt obosite și slăbite, iar unele sunt și intolerante la frig. În acest caz, simptomul apare din cauza problemelor de circulație generate de anemie.

Anumite probleme ale vaselor de sânge produc intoleranță la frig, inclusiv sindromul Raynaud. Aceasta este o tulburare în care există o îngustare anormală a vaselor de sânge ca răspuns la anumiți stimuli, cum ar fi frigul sau stresul.

Femeie intolereantă la frig
Intoleranța la frig poate fi un simptom care stă la baza problemelor tiroidiene și anemiei, printre altele.

Intoleranța la frig poate apărea din cauza unei boli cronice cunoscute sub numele de fibromialgie. Persoanele cu această afecțiune suferă de dureri musculare și osoase generalizate, adesea asociate cu hipersensibilitate. Incidența sa este mult mai mare la femei. Nu există leziuni care să explice acest tip de reacție. Fibromialgia modifică tiparele de odihnă și, astfel, bunăstarea psihologică.

Deși se întâmplă rar, cauza intoleranței la frig poate fi în hipotalamus. Această zonă a creierului reglează temperatura corpului. Din acest motiv, orice boală care o afectează poate modifica reglarea temperaturii.

Cum este diagnosticată această problemă?

Medic ce vorbește despre intoleranța la frig

Medicul trebuie să efectueze o examinare fizică extinsă pentru a diagnostica motivul intoleranței la frig. În primul rând, va verifica greutatea și indicele de grăsime corporală și va efectua, de asemenea, un test de sânge.

Acest test va dezvălui nivelul hormonilor tiroidieni și va determina dacă există anemie sau o altă afecțiune. Profesionistul va face alte teste după ce a exclus ceva mai grav, cum ar fi o tulburare hipotalamică.

Reține faptul că intoleranța la frig pe termen lung este un motiv serios pentru a consulta un medic. Ar putea fi un simptom al unei alte boli. Deci, mai bine să mergi la medic la timp decât să-ți pară rău mai târziu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.