Ce se întâmplă dacă ai nivelul de fier scăzut? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă dacă ai nivelul de fier scăzut?

Când nivelul de fier este scăzut, poate apărea anemia cu deficit de fier. Principalele simptome ale acestei probleme sunt oboseala și slăbiciunea. În unele cazuri, poate ascunde o problemă mai mare. Prin urmare, detectarea precoce este deosebit de importantă.
Ce se întâmplă dacă ai nivelul de fier scăzut?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fierul este un element de bază în corpul uman. Face parte din hemoglobină, care este molecula ce permite globulelor roșii din sânge să preia oxigen și să-l distribuie către toate celulele corpului. Oxigenul este esențial pentru funcțiile corporale. Prin urmare, când nivelul de fier este scăzut, acest lucru duce la apariția consecințelor negative asupra corpului.

Nivelul de fier scăzut este adesea confundat cu anemia. Însă nu este cazul, deoarece există multe tipuri de anemie care apar din alte motive. Ceea ce este adevărat este faptul că scăderea fierului este într-adevăr asociată cu anemia cu deficit de fier.

Deficitul de fier este una dintre cele mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. Atât această deficiență, cât și anemia feriprivă pot avea consecințe grave asupra sănătății. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre această problemă.

Ce se întâmplă dacă ai nivelul de fier scăzut?

Pentru a ști ce se întâmplă când nivelul de fier este scăzut, trebuie să știi mai întâi care sunt valorile sănătoase. Nivelul normal al fierului care circulă în sânge este între 50 și 150 mg/dl.

Cu toate acestea, există mai multe forme de depozitare a fierului în organism. Feritina este o proteină responsabilă de stocarea fierului și trebuie să luăm în considerare valorile acesteia atunci când măsurăm fierul total.

Adevărul este că există multe cauze ale acestui deficit. Majoritatea cazurilor apar la femei din cauza menstruației. Odată cu pierderea de sânge, există și o scădere a nivelului de fier.

De asemenea, ar trebui să ții cont de faptul că obținem acest produs din alimente. De fapt, îl găsim în principal în carne. Din acest motiv, anumite obiceiuri alimentare, cum ar fi a fi dieta vegetariană, pot provoca un deficit.

La fel se întâmplă atunci când există o problemă digestivă care ne împiedică să absorbim fierul. De exemplu, scăderea fierului este unul dintre primele simptome ale bolii celiace sau ale altor boli digestive cronice, cum ar fi boala Crohn.

Analiză de sânge pentru nivelulde fier scăzut

Care sunt simptomele deficitului de fier?

La început, când deficitul nu este prea pronunțat, nu există simptome evidente. Cu toate acestea, pe măsură ce anemia progresează, apar probleme relevante. În primul rând, atunci când nivelul de fier este scăzut, ai tendința de a fi mai obosit și de a te simți mai slăbit. Și nu se întâmplă doar atât. De asemenea, apar și următoarele simptome:

  • Pierderea părului
  • Unghii fragile
  • Piele palidă și rece
  • Dureri de cap
  • Scăderea apetitului (în special la copii)

Ce să faci dacă ai nivelul de fier scăzut

Femeie cu nivelul de fier scăzut
Nivelurile scăzute de fier în sânge provoacă oboseală excesivă.

Cel mai important lucru este să consulți un medic frecvent și, cu atât mai mult, pentru oricare dintre simptomele menționate mai sus. Cu un simplu test de sânge, vei putea să-ți verifici nivelul de fier și să știi dacă este scăzut sau nu.

Pentru a rezolva această problemă, este esențială adoptarea unei diete adecvate. Experții recomandă consumul de leguminoase, carne, pește și ouă. Adevărul este că, dacă dieta ta este echilibrată și sănătoasă, atunci această tulburare este mult mai puțin probabilă.

În multe cazuri, sunt necesare anumite analize pentru a găsi cauza lipsei de fier. De exemplu, endoscopia digestivă poate fi utilizată pentru a verifica dacă există un ulcer sau o problemă gastrică ce influențează nivelul de fier.

Colonoscopia poate fi utilizată pentru a exclude sângerarea în partea finală a tractului digestiv. Această situație apare frecvent în cancerul de colon. Anemia la un pacient suspect sugerează prezența neoplasmului.

În unele situații, medicii prescriu suplimente de fier pentru a trata această deficiență. Cu toate acestea, este important să le iei doar pe bază de rețetă, deoarece aceste suplimente au și efecte secundare și ar trebui utilizate cu moderație.

În concluzie

Nivelul scăzut de fier nu este neobișnuit. Majoritatea femeilor suferă de anemie din cauza pierderilor de fier cauzate de menstruație. La bărbații cu vârsta peste 50 de ani cu deficit de fier, poate fi suspectată prezența cancerului de colon.

Este esențial să mergi la controalele anuale pentru a detecta orice problemă cu nivelul de fier. Mergi la medic în mod regulat, astfel încât acesta să poată solicita efectuarea analizelor adecvate vârstei și situației tale clinice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.