5 remedii pentru anemia prin carență de fier - Doza de Sănătate
 

5 remedii pentru anemia prin carență de fier

Există câteva remedii naturale care ajută la creșterea absorbției de fier pentru a trata anemia prin carență de fier. Citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune 5 opțiuni de tratament homeopat la domiciliu.
5 remedii pentru anemia prin carență de fier
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Anemia cu deficiență de fier este o afecțiune care se dezvoltă atunci când nivelul hemoglobinei în sânge scade din cauza lipsei acestui mineral. Drept urmare, oxigenul nu poate fi transportat corespunzător către țesuturi și celule, declanșând o stare de haos în organism. Cunoști remedii pentru anemia prin carență de fier?

Medicii specialiști tratează adesea anemia cu deficit de fier prin modificarea dietei și administrarea suplimentelor alimentare cu fier. Cu toate acestea, există și remedii ce conțin substanțe naturale cu proprietăți care ajută la ameliorarea acestei afecțiuni. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea!

5 remedii pentru anemia prin carență de fier

Anemia prin carență de fier poate apărea din cauza scăderii capacității de a absorbi fierul din alimente sau lipsei acestui nutrient din dieta zilnică. De asemenea, poate fi rezultatul sângerării interne sau al sângerării excesive în timpul menstruației, printre altele.

Multe persoane nu știu că au acest tip de anemie, deoarece simptomele primare sunt ușoare sau sunt confundate cu cele ale altor afecțiuni. Uneori, anemia prin carență de fier implică oboseală prelungită, piele palidă, scurtare a respirației, fragilitate a părului și a unghiilor și alte simptome mai evidente.

Persoanele cu anemie severă prin carență de fier trebuie să primească îngrijiri medicale, deoarece această afecțiune poate duce la complicații severe.

Dacă pacientul este afectat doar ușor sau moderat, el sau ea își poate îmbunătăți starea de sănătate făcând unele modificări în dietă și apelând la soluții naturale.

Mai jos, descoperă 5 remedii pentru anemia prin carență de fier.

1. Spanacul

Remedii pentru anemia prin carență de fier cu spanac

Pe lângă faptul că este bogat în fier, spanacul conține vitamina C, care este esențială pentru absorbția corectă a acestui mineral.

Unul dintre cele mai bune alimente pentru tratarea anemiei cu deficit de fier este banalul spanac. Această legumă minunată poate furniza până la 3,6 mg de fier la 100 de grame. De asemenea, este o sursă importantă de vitamina C, un element nutritiv cheie pentru absorbția corectă a fierului.

Ce trebuie să faci:

Spanacul poate fi adăugat în multe rețete delicioase. Cu toate acestea, este recomandat să îl consumi crud, fie în smoothie-uri, fie în salate. Încearcă să adăugi câteva frunze de spanac într-un smoothie de mango și banane și nu vei mai simți deloc gustul de spanac!

2. Sfecla roșie

Timp de mulți ani, sfecla roșie a servit ca bază pentru tratarea anemiei. Fiecare 100 de grame din această legumă conține până la 1,80 mg de fier. Mai mult, sfecla roșie oferă vitamina C și folați, oferindu-i proprietăți anti-anemice suplimentare.

Ce trebuie să faci:

 • Pentru început, curăță de coajă și taie o sfeclă roșie mică în cuburi.
 • Apoi, pune cuburile într-un blender împreună cu un morcov și jumătate de pahar de suc de portocale proaspăt stors.
 • Consumă sucul dimineața timp de două săptămâni consecutive pentru a scăpa de anemia prin carență de fier.

3. Ceaiul rooibos

Ceai rooibos în remedii pentru anemia prin carență de fier

Ceaiul rooibos conține numeroase minerale, însă nu conține cafeină sau alte substanțe cu rol stimulator.

Ceaiul rooibos sau ceaiul roșu din Africa de Sud este o băutură naturală care a fost popularizată la nivel mondial pentru numeroasele sale proprietăți medicinale. Poate fi util pentru tratarea anemiei prin carență de fier, deoarece conține cantități importante de fier și vitamina C.

Ce trebuie să faci:

 • Prepară ceai rooibos și bea-l cald de două ori pe zi.
 • Notă: Acest ceai poate imita uneori estrogenul în organismul uman, așadar ar putea interfera cu anumite tratamente sau medicamente. Consultă-ți medicul de familie înainte de a-l utiliza.

4. Ceaiul de sunătoare

Continuăm lista de remedii pentru anemia prin carență de fier cu celebrul ceai de sunătoare. Deși nu există încă studii științifice care să confirme eficiența acestuia în caz de anemie, ceaiul de sunătoare conține cantități mari de vitamina C, nutrient cu rol esențial în absorbția fierului în organism.

Ce trebuie să faci:

 • Mai întâi, pune o lingură de sunătoare uscată într-o cană de apă fierbinte,
 • Apoi, acoperă amestecul și lasă-l la infuzat timp de 10 minute.
 • La final, strecoară ceaiul obținut și consumă-l după mesele principale ale zilei.

5. Roșiile

Suc de roșii pentru anemie

Roșiile conțin compuși antioxidanți precum licopenul, care pot oferi beneficii interesante pentru sănătatea organismului uman.

Îți vine sau nu să crezi, roșiile sunt una dintre legumele proaspete care te ajută să obții doza necesară de fier dacă suferi de anemie. Compușii lor antioxidanți sunt foarte benefici în cazul bolilor care afectează sănătatea sângelui, deoarece reduc la minim impactul negativ al radicalilor liberi și al toxinelor.

Ce trebuie să faci:

 • Consumă roșii proaspete și reci în salate sau supe reci. Dacă dorești, poți prepara un suc de roșii cu lămâie și pătrunjel pe care să-l consumi între micul dejun și masa de prânz.
 • Fă acest lucru până observi o îmbunătățire a valorii fierului în sânge.

Ai fost diagnosticat cu anemie prin carență de fier?


Urmează tratamentul recomandat de medicul specialist și încearcă remediile prezentate mai sus ca supliment alimentar sau ca măsură preventivă. Reține că nu ar trebui să utilizezi aceste rețete pentru a înlocui tratamentul prescris de medic.

De fapt, trebuie să te adresezi unui medic înainte de a încerca oricare dintre aceste rețete, în cazul în care există o șansă de interferență cu efectele tratamentului pe care acesta ți l-a prescris.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
 • Priya, N. G. (2013). Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls. IOSR Journal of Nursing and Health Science. https://doi.org/10.9790/1959-0210913
 • Disler, P. B., Lynch, S. R., Charlton, R. W., Torrance, J. D., Bothwell, T. H., Walker, R. B., & Mayet, F. (1975). The effect of rooibos tea on iron absorption. Gut.
 • Terra, D. A., de Fátima Amorim, L., de Almeida Catanho, M. T. J., da Fonseca, A. de S., Santos-Filho, S. D., Brandão-Neto, J., … Bernardo-Filho, M. (2007). Effect of an extract of Artemisia vulgaris L. (mugwort) on the in vitro labeling of red blood cells and plasma proteins with technetium-99m. Brazilian Archives of Biology and Technology. https://doi.org/10.1590/S1516-89132007000600015
 • Canda BD, Oguntibeju OO, Marnewick JL. Effects of consumption of rooibos (Aspalathus linearis) and a rooibos-derived commercial supplement on hepatic tissue injury by tert-butyl hydroperoxide in Wistar rats. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:716832. doi:10.1155/2014/716832
 • Raiola, A., Rigano, M. M., Calafiore, R., Frusciante, L., & Barone, A. (2014). Enhancing the Health-Promoting Effects of Tomato Fruit for Biofortified Food. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/2014/139873

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.