3 rețete de chutney pentru a însoți preparatele
 

3 rețete de chutney pentru a însoți preparatele

Vă vom învăța cum să pregătiți „chutney” într-un mod simplu, astfel încât să obțineți un rezultat organoleptic fantastic.
3 rețete de chutney pentru a însoți preparatele
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Urmează să vă oferim o serie de rețete de chutney cu care puteți îmbunătăți rezultatele multor preparate la nivel organoleptic. Aceste sosuri conțin zahăr, dar îmbunătățesc aroma cărnii și a peștelui, așa că includerea lor în dietă în mod ocazional merită.

Nu trebuie să uitați că este recomandat să gătiți cât mai curat. Cel mai bine este să pregătiți mâncarea la grătar, în cuptor sau la aburi și să evitați consumul regulat de sosuri. Echilibrul energetic este menținut mai ușor și sunt prevenite creșterile nedorite în greutate.

Rețete de chutney

Rețete de chutney cu mango

Mai jos, veți descoperi câteva dintre cele mai bune rețete de chutney pe care le puteți face cu ușurință acasă pentru a însoți diferite feluri de mâncare.

Chutney de pere

Para este un aliment care are mai multe proprietăți pozitive pentru sănătate. Se remarcă în principal prin conținutul său de pectină, un tip de fibră solubilă despre cu impact pozitiv asupra microbiotei intestinale. Astfel, procesele digestive devin mai eficiente.

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 150 de grame de ceapă
  • 400 de grame de pere
  • 60 de grame de zahăr
  • 60 de mililitri de oțet de mere
  • 1 lingură de stafide
  • 1 linguriță de garam masala
  • O linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 25 de mililitri de vin roșu

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Curățați para și tăiați-o, împreună cu ceapa, în cuburi mici.
  2. Încingeți uleiul și rumeniți ceapa.
  3. Odată ce ceapa este maro aurie, reduceți focul și adăugați o lingură de apă fierbinte.
  4. După ce s-a evaporat, adăugați încă o lingură de apă fierbinte. Repetați procesul până când ceapa este caramelizată.
  5. Dați focul la maxim și adăugați vinul.
  6. Când alcoolul se evaporă, lăsați focul mic și adăugați para.
  7. Adăugați zahărul, oțetul și garam masala.
  8. Gătiți chutney-ul aproximativ 30 până la 40 de minute. Se amestecă la fiecare 10 minute pentru a evita arderea.
  9. Se servește fierbinte, deși se poate păstra și într-un borcan de sticlă timp de 3 luni.

Chutney de ceapă roșie

Acest chutney reușește să furnizeze o cantitate mare de flavonoide. Dintre toate, se remarcă antocianinele. Acestea au un potențial antioxidant care contribuie la reducerea incidenței diferitelor patologii cronice și complexe, după cum arată cercetările publicate în revista Nutrients.

Pentru a face un chutney excelent de ceapă roșie, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 150 de mililitri de oțet de vin
  • 100 de grame de zahăr
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță de ghimbir
  • 4 cepe roșii

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Tocați ceapa roșie și căliți-o într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin aproximativ 20 de minute la foc mediu. Scopul este să se caramelizeze.
  2. Odată finalizat acest pas, adăugați zahărul, ghimbirul și oțetul de vin și amestecați bine, astfel încât toate aromele să fie integrate.
  3. Fierbeți aproximativ 20 de minute pentru a obține o consistență groasă. În cazul în care rămâne ceva lichid, nu vă faceți griji, deoarece atunci când se răcește, textura se schimbă. Odată condimentat după gust, chutney poate fi servit sau conservat într-un borcan de sticlă.
Rețete de chutney cu alge

Chutney de caise

Caisa se remarcă prin conținutul său de vitamina C. Acest nutrient este esențial pentru îmbunătățirea funcției imunitare, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Molecules. Nu numai că reduce incidența bolilor infecțioase, ci facilitează și gestionarea acestora prin reducerea severității și duratei simptomelor.

Ingredientele necesare vor fi următoarele:

  • 1 kilogram de caise
  • 100 de grame de ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 50 de grame de stafide
  • 10 grame de ghimbir ras
  • 2 linguri de oțet alb
  • 150 de grame de zahăr
  • 1 praf de sare

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Tăiați caisele în bucăți mici după ce le curățați.
  2. Repetați procesul cu ceapa și cățelul de usturoi.
  3. Apoi, puneți aceste trei ingrediente împreună cu ghimbirul, oțetul, stafidele, zahărul și sarea într-o oală. Aprindeți focul și acoperiți. Lăsați la fiert 25 de minute.
  4. Luați capacul și fierbeți încă 25 de minute pentru ca o parte din lichid să se evapore. Amestecați din când în când pentru a preveni lipirea ingredientelor de fundul oalei.
  5. Când chutney-ul ajunge la o textură densă, este gata de consum. Există opțiunea de a-l conserva în borcane de sticlă și păstra în cămară.

Rețete de chutney pentru a însoți preparatele

După cum ați văzut, nu este dificil să preparați chutney. Acest tip de sos este cu adevărat gustos și este folosit pentru a însoți o mare varietate de preparate, atât din carne, cât și pește. Deși nu ar trebui să apară zilnic în dietă, poate fi inclus ocazional pentru a îmbunătăți caracteristicile organoleptice ale unor preparate.

Nu uitați că, pentru a vă menține sănătatea în timp, este esențial să combinați o alimentație corectă cu alte obiceiuri de viață sănătoase. Printre acestea, se numără practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. Este esențial să se prioritizeze antrenamentul de forță, astfel încât mușchii să rămână funcționali și astfel să se evite stările inflamatorii din mediul intern.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
  • Blesso C. N. (2019). Dietary Anthocyanins and Human Health. Nutrients11(9), 2107. https://doi.org/10.3390/nu11092107
  • Bae, M., & Kim, H. (2020). Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules (Basel, Switzerland)25(22), 5346. https://doi.org/10.3390/molecules25225346

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.