Logo image
Logo image

4 remedii naturale cu pepene galben

4 minute
Pepenele poate fi o alternativă excelentă la antiacidele din comerț pentru persoanele care au probleme digestive. Proprietățile sale alcaline reglează pH-ul din organism. 
4 remedii naturale cu pepene galben
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 07 octombrie, 2022

Pepenele galben este un fruct răcoritor și detoxifiant sărac în calorii. Acesta este o gustare ideală între mese, prevenind pofta de dulciuri. În plus, datorită conținutului bogat de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre al acestui fruct, există numeroase remedii naturale cu pepene galben.

În articolul de față, îți arătăm cum să prepari remedii care combat retenția de apă, constipația, arsurile la stomac și îmbătrânirea prematură. După cum poți vedea, pepenele galben îți oferă numeroase posibilități de a-ți îmbunătăți starea de sănătate!

Remedii naturale cu pepene galben

În cele ce urmează, îți prezentăm patru remedii naturale cu pepene galben care pot fi folosite pentru a trata diverse probleme de sănătate.

1. Remediu diuretic cu pepene galben și țelină

Some figure

Pepenele galben are proprietăți diuretice remarcabile, întrucât este compus din 90% apă și conține o cantitate generoasă de potasiu. Prin urmare, acest fruct combate umflăturile, edemele și retenția de apă. În plus, dacă îl amesteci cu țelină, îi întărești efectele antioxidante.

Ingrediente

  • 2 felii de pepene galben
  • 1 tijă de țelină proaspătă

Mod de preparare

  • În primul rând, amestecă toate ingredientele pentru a obține un smoothie răcoritor.
  • Dacă nu îți plac fibrele din țelină, poți strecura amestecul.
  • Bea smoothie-ul dimineața, în afara meselor.

2. Remediu laxativ cu pepene galben, prune și semințe de chia

Some figure

Pentru a preveni și a combate constipația, trebuie să consumi alimente bogate în fibre. În cazul de față, pepenele galben acționează ca un laxativ ușor, datorită conținutului de fibre și celuloză. Totodată, îi poți întări efectele dacă îl combini cu alte două alimente bogate în fibre: prune (proaspete sau uscate) și semințe de chia.

Dacă folosești remediul de mai jos și adopți o dietă bazată pe un consum ridicat de fibre, nu va mai trebui să apelezi la diverse laxative chimice.

Ingrediente

  • 2 felii de pepene galben
  • 2 prune proaspete sau 3 prune uscate
  • 1 lingură de semințe de chia (15 g)
  • ½ pahar de apă (100 ml)

Mod de preparare

  • Cu o seară înainte, pune semințele de chia și prunele (dacă sunt uscate) la înmuiat într-o jumătate de pahar de apă.
  • Dimineața la prima oră amestecă apa (care va căpăta o textură gelatinoasă) cu semințele, prunele (fără sâmburi) și pepenele galben.
  • Bea smoothie-ul pe stomacul gol cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. 

Te invităm să citești și: 

Pepene galben pentru slăbit și un somn mai bun

3. Remediu antiacid cu pepene galben, ghimbir, ardei cayenne și stevia

Some figure

Suferi de hiperaciditate gastrică? Această problemă deranjantă afectează multe persoane și le împiedică să se bucure de mâncărurile preferate. Orice exces, aliment nesănătos sau combinație nefericită provoacă aciditate, o problemă greu de tratat în mod natural. Cu toate acestea, poți apela oricând la o dietă detoxifiantă de 15 zile bazată pe pepene galben. 

Alimentele alcaline combat aciditatea din organism. Spre deosebire de acizii gastrici, acestea nu modifică aciditatea naturală a organismului, iar sănătatea stomacului nu este afectată pe termen lung. Pepenele galben, ghimbirul, piperul cayenne și stevia sunt ingrediente medicinale care contribuie la alcalinizarea organismului.

Îți recomandăm și: 

8 diete alcaline pentru sănătate

Ingrediente

  • 2 felii de pepene galben
  • ½ linguriță de ghimbir măcinat
  • 1 praf de piper cayenne, în funcție de toleranța ta la iute
  • Stevia pură, nerafinată (ca îndulcitor natural și alcalin) (după gust)

Mod de preparare

  • Amestecă pepenele cu ghimbirul, piperul cayenne și stevia.
  • Împarte amestecul în două porții: una pentru gustarea dintre mic dejun și prânz și una pentru cea dintre prânz și cină. Bea mereu acest remediu între mese.

4. Remediu antioxidant cu pepene galben, ceai verde și lămâie

Some figure

Datorită conținutului de vitamine A, C și E, pepenele galben este bogat în antioxidanți. Aceștia din urmă previn daunele cauzate de radicalii liberi, una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii.

Unul dintre cele mai bune remedii naturale cu pepene galben combină acest ingredient cu ceaiul verde și lămâia, două produse care luptă împotriva elementelor ce duc la oxidarea organismului.

Ingrediente

  • 2 felii de pepene galben
  • 1 pliculeț de ceai verde
  • Zeama unei jumătăți de lămâie
  • ½ pahar de apă (100 ml)

Mod de preparare

  • Pune pliculețul de ceai verde la infuzat într-o jumătate de pahar cu apă și lasă ceaiul să se răcească.
  • Amestecă pepenele cu infuzia de ceai verde și zeama de lămâie.
  • Poți îndulci băutura obținută cu miere de albine.
  • În plus, poți aplica o cantitate mică din acest smoothie pe față ca mască pentru întinerire. 

După cum poți vedea, pepenele galben oferă numeroase beneficii, fiind un aliment esențial într-o dietă echilibrată și sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Basic report: 09181, melons, cantaloupe, raw. (n.d.) https://ndb.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/786697/nutrients
  • Ekici, H. (2019). “Los efectos farmacológicos del melón amargo”. Revista de ciencias lácteas y veterinarias, 8 (5). https://doi.org/10.19080/jdvs.2019.08.555747
  • Fleshman, M. D., Lester, G. E., Riedl, K. M., Kopec, R. E., Sureshbabu, N., Curley, R. W., Schwartz, S. J., & Harrison, E. H. (2011, March 18). “Carotene and novel apocarotenoid concentrations in orange-fleshed cucumis melo melons: Determinations of b-carotene bioaccessibility and bioavailability”. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(9), 4448-4454
    pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf200416a
  • Rohajatien, U., Wahyuni, W. y Imron, A. (2020). “Exploración y mapeo de la utilización del melón amargo (Momordica Charantia L.) y su gastronomía”. Actas de la 2a Conferencia Internacional sobre Ciencias Sociales, Aplicadas y Tecnología en Economía Doméstica (ICONHOMECS 2019). 2do Congreso Internacional de Ciencias Sociales, Aplicadas y Tecnología en Economía Doméstica (ICONHOMECS 2019). https://doi.org/10.2991/assehr.k.200218.004
  • Rolim, PM, Fidelis, GP, Padilha, CEA, Santos, ES, Rocha, HAO y Macedo, GR (2018). “Perfil fenólico y actividad antioxidante de las pieles y semillas de melón (Cucumis melo L. var. Reticulatus) y su efecto antiproliferativo en células cancerosas”. Revista Brasileña de Investigaciones Médicas y Biológicas, 51 (4). https://doi.org/10.1590/1414-431×20176069
  • Srivastava, AK, Mukerjee, A., Ramteke, PW, Pandey, H. y Mishra, SB (2017). “Potencial antiulceroso de Cucumis melo”. Var. Momordica (Roxb.), Duthie & Fuller Fruits in Experimental Animal. Revista de investigación farmacéutica, 16 (3), 218. https://doi.org/10.18579/jpcrkc/2017/16/3/118762
  • Wright, CI, Van-Buren, L., Kroner, CI y Koning, MMG (2007). “Los medicamentos a base de plantas como diuréticos: una revisión de la evidencia científica”. Revista de etnofarmacología, 114 (1), 1–31. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.