4 remedii naturiste pentru întărirea plămânilor în mod eficient
 

4 remedii naturiste pentru întărirea plămânilor în mod eficient

Există unele plante medicinale ale căror proprietăți sunt asociate cu o funcție pulmonară mai bună. Cu toate acestea, dovezile privind siguranța și eficacitatea lor rămân limitate.
4 remedii naturiste pentru întărirea plămânilor în mod eficient
Grecia Morillo

Scris și verificat de medicul Grecia Morillo.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Plămânii fac parte din sistemul respirator. Sunt situați în interiorul toracelui, protejați de coaste și de ambele părți ale inimii. Sistemul respirator este responsabil pentru transportul aerului, care conține O2. Vă prezentăm 4 remedii naturiste pentru întărirea plămânilor!

Funcția plămânilor este de a efectua schimbul de gaze cu sângele. Pentru a face acest lucru, alveolele sunt în contact strâns cu capilarele. De-a lungul vieții, diferiți factori intervin în calitatea schimbului de gaze: factori precum poluanții externi sau fumatul. Este foarte important să avem un stil de viață sănătos pentru a proteja sănătatea plămânilor. În plus, controalele periodice vor ajuta la prevenirea bolilor și a altor afecțiuni.

Ca supliment, putem încerca câteva remedii de origine naturală care ajută la întărirea plămânilor. Sunt preparate pe bază de plante care, conform medicinei naturiste, acționează pozitiv asupra sistemului respirator.

Remedii naturiste pentru întărirea plămânilor

În ceea ce privește remediile naturale pentru întărirea plămânilor, trebuie făcute câteva precizări. În primul rând, acestea nu reprezintă un tratament de primă linie pentru boli, deci ar trebui să fie considerate o completare a unui stil de viață sănătos.

Pe de altă parte, sunt preparate ale căror dovezi privind siguranța și eficacitatea sunt limitate. Astfel, acestea trebuie utilizate cu precauție, mai ales dacă există deja o boală sau dacă luați medicamente. Este esențial să consultați medicul.

1. Vapori cu eucalipt

Remedii naturiste pentru întărirea plămânilor

 

Eucaliptul este una dintre plantele utilizate pentru întărirea organelor sistemului respirator. Permite deschiderea maximă a bronhiilor.

De fapt, cercetările publicate în Alternative Medicine Review afirmă că inhalarea vaporilor cu eucalipt oferă beneficii împotriva simptomelor unor afecțiuni precum bronșita, astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Acest lucru se datorează compusului său activ, 1,8-cineol, care are efecte antimicrobiene împotriva multor bacterii, inclusiv Mycobacterium tuberculosis și Staphylococcus aureus.

Ingrediente pentru prepararea amestecului

 • 2 linguri de frunze de eucalipt, 20 grame
 • 8 căni de apă fiartă, 2 litri

Pregătire

 • Mai întâi, fierbeți apa și adăugați frunzele de eucalipt. Apoi, acoperiți vasul astfel încât substanța din frunze să curgă în apă.
 • În timp ce amestecul fierbe, apropiați fața de oală, având grijă să nu vă ardeți. Inspirați aburul timp de câteva minute. Vă veți simți mai bine.
 • De fiecare dată când aveți dificultăți de respirație, precum și alte probleme legate de plămâni, fie din cauza astmului sau a afecțiunilor sinusale, repetați procesul.

2. Castan indian

Castanul indian poate servi drept remediu pentru întărirea sistemului respirator. Proprietățile sale sunt în mare parte atribuite conținutului de aescină. Conform informațiilor din Medicina Experimentală și Terapeutică, aescina acționează ca antiinflamator.

Ingrediente

 • 1 linguriță de castan indian, 5 grame
 • 1 cană de apă clocotită, 250 ml

Pregătire

 • Pentru început, adăugați planta în cana cu apă clocotită. Apoi, lăsați-o să se așeze la fund și, în cele din urmă, strecurați produsul obținut.
 • Luați tratamentul de 2 până la 3 ori pe săptămână în cazul în care suferiți de o modificare a respirației, cum ar fi astm, tuse sau bronșită, printre altele. Desigur, nu uitați să consultați un specialist.
Desen cu plămâni

3. Rădăcină de lemn dulce

 

Acest remediu natural ajută la calmarea iritațiilor sistemului respirator. În plus, după cum este detaliat într-un studiu publicat în revista Acta Pharmaceutica Sinica B , are proprietăți antivirale și antimicrobiene.

Ingrediente necesare

Pregătire

 • Mai întâi, încălziți apa și, când începe să fiarbă, adăugați bucata de rădăcină de lemn dulce și așteptați 5 minute. Strecurați și, după câteva minute, consumați infuzia.
 • Este un remediu contraindicat persoanelor cu hipertensiune, deoarece poate agrava această afecțiune. Prin urmare, este important să consultați întotdeauna medicul.

4. Frunze de dafin

Există puține cercetări care leagă utilizarea frunzelor de dafin de sănătatea plămânilor. Cu toate acestea, în cultura populară, au fost folosite ani de zile ca remediu pentru a renunța la fumat și a ameliora iritația căilor respiratorii.

Ceea ce trebuie remarcat este faptul că există dovezi ale potențialului său antioxidant și antiinflamator. Acest lucru, se pare, explică efectele sale benefice asupra sănătății sistemului respirator.

Ingrediente

Pregătire

 • Pentru început, încălziți apa. Apoi, adăugați frunzele de dafin și caprifoiul și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 5 minute.
 • Acoperiți ceaiul și așteptați încă 10 minute, până ajunge la o temperatură adecvată consumului.
 • În cazul persoanelor care locuiesc cu fumători, este indicat să consume o cană pe zi. Procesul poate fi repetat de trei ori pe săptămână. Acest lucru va întări plămânii și îi va ajuta să rămână sănătoși.

În concluzie

Putem încerca câteva remedii naturiste pentru întărirea plămânilor. Cu toate acestea, având în vedere lipsa de dovezi, trebuie utilizate cu prudență și cu atenție. Dacă este posibil, trebuie consultat mai întâi un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sadlon, A. E., & Lamson, D. W. (2010, April). Immune-modifying and antimicrobial effects of eucalyptus oil and simple inhalation devices. Alternative Medicine Review.
 • Wang, H., Zhang, L., Jiang, N., Wang, Z., Chong, Y., & Fu, F. (2013). Anti-inflammatory effects of escin are correlated with the glucocorticoid receptor/NF-κB signaling pathway, but not the COX/PGF2α signaling pathway. Experimental and Therapeutic Medicine6(2), 419–422. https://doi.org/10.3892/etm.2013.1128
 • Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310–315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005
 • Patrakar, R., Mansuriya, M., & Patil, P. (2012). Phytochemical and pharmacological review on Laurus Nobilis. INTERNATIONAL JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND CHEMICAL SCIENCES3(7), 255–258.
 • Krup et al., J. Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Homeop Ayurv Med 2013; 2: 4. http://dx.doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
 • Chang-Mo O, In-Hwan O, Bong-Keun C, et al. Consuming green tea at least twice each day is associated with reduced odds of chronic obstructive lung disease in middle-aged and older korean adults. The Journal of Nutrition. 2018; 148(1): 70–76.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.