5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman
 

5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman

HPV este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Mai jos, vă vom spune mai multe despre tratamentul acesteia în mod natural!
5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Virusul papiloma uman (HPV) este o boală cu transmitere sexuală care, în unele cazuri, poate duce la diferite tipuri de cancer, potrivit experților Medline. Este foarte important să primiți un diagnostic, să luați un tratament adecvat și să faceți tot posibilul pentru ca virusul să nu reapară în organism. Descoperiți 5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman!

Ce știm despre papilomavirusul uman?

Ca primă măsură, este foarte important să fim informați despre această patologie, pentru a evita transmiterea și dezvoltarea ei. HPV este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. În multe cazuri, nu are simptome vizibile, așa că mulți oameni nu știu că sunt infectați. Riscul de transmitere este enorm.

Există aproximativ 200 de tipuri de virus, unele cu un risc mai mare de malignitate (transformare în cancer) decât altele. Aproximativ 40 de tulpini provoacă leziuni genitale. Virusul papiloma uman provoacă leziuni la nivelul mucoasei și pielii sub formă de veruci sau negi, în special în sistemele reproducătoare feminine și masculine.

Aceste leziuni sunt temporare. Dacă sunt tratate corespunzător, dispar după aproximativ un an, deși, din păcate, virusul nu dispare.

Din acest motiv, este foarte important să se efectueze controale ginecologice periodice (la fiecare 2 ani conform ultimelor recomandări) pentru a depista boala, indiferent dacă are sau nu simptome vizibile. Testele folosite sunt:

  • Citologie de col uterin sau testul Papanicolau: acesta este un test care analizează caracteristici canceroase, potrivit acestui studiu efectuat de Universitatea Federală din Ceará (Brazilia).
  • Colposcopie: examinarea vaginului și a colului uterin cu un dispozitiv de imagistică optică ce permite vizualizarea leziunilor.

În cazul bărbaților, o examinare vizuală poate fi suficientă, deoarece leziunile apar pe penis și testicule. La ambele sexe se pot dezvolta și în anus.

Prevenirea și tratamentul papilomavirusului uman

Persoană care are nevoie de remedii naturale pentru papilomavirusul uman

 

Riscul de a contracta virusul papiloma uman este direct legat de vârsta de inițiere a actului sexual, de numărul de parteneri și, bineînțeles, de măsurile de protecție folosite în timpul actului sexual.

Boala se transmite cel mai ușor între 20 și 24 de ani. Pe măsură ce vârsta crește, cazurile scad, deoarece relațiile devin mai stabile și monogame. În orice caz, prevenția este foarte importantă. Din acest motiv, este recomandat să folosiți întotdeauna prezervativul în timpul actului sexual și să efectuați analize periodice.

Există și un vaccin. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA (MedlinePlus), utilizarea sa este indicată în special la băieți și fete între 11 și 12 ani. Se poate folosi de la 9 la 26 de ani.

Când apar veruci genitale, ginecologii pot alege să le elimine folosind, conform acestui studiu realizat de Universitatea Zulia (Venezuela):

  • Acizi speciali
  • Crioterapie (înghețarea zonei)
  • Incizii electrochirurgicale (cu energie electrică de înaltă tensiune)

În prezent, nu există un tratament specific care să elimine papilomavirusul uman. Pot fi folosite diferite remedii naturale pentru a reduce recurența leziunilor.

Este esențial să ne amintim că aceste remedii nu vindecă boala și nu eradichează virusul, ci doar ajută la reducerea simptomelor sale vizibile (negi sau condiloame, de exemplu).

Este necesar să mergeți la medic pentru a efectua toate analizele corespunzătoare. Dacă nu există leziuni observabile, trebuie efectuate controale preventive, așa cum am menționat anterior.

5 remedii naturale pentru papilomavirusul uman

Din diferite motive – inclusiv modificări hormonale și emoționale – HPV se activează și provoacă leziuni. Obiectivul acestor remedii este ca sistemul imunitar să fie întărit și virusul să nu aibă posibilitatea de a „ieși din letargia” în care se află:

1. Usturoi

Lingură cu căței de usturoi

 

Potrivit acestui studiu de la Universitatea din Idaho, usturoiul are proprietăți antimicrobiene. Datorită acțiunii alicinei, una dintre componentele sale principale, poate ucide virușii.

Deși tradițional se recomandă să luați capsule de usturoi rafinat (se găsesc în magazinele naturiste) sau să creșteți aportul de usturoi în dietă, nu s-a dovedit că acest lucru servește la „îngrijirea sănătății”.

O dietă echilibrată, care include toate grupele de alimente și ține cont de particularitățile organismului ne va ajuta să ne bucurăm de sănătate și bunăstare.

2. Ulei de arbore de ceai

Este unul dintre cele mai folosite remedii pentru tratarea verucilor genitale, dar este foarte periculos, așa că trebuie folosit cu precauție. Acest studiu realizat de Spitalul de Navarra scoate în evidență iritațiile și efectele secundare pe care le poate provoca.

3. Ulei de ricin

Remedii naturale pentru papilomavirusul uman

 

Nu recomandăm acest remediu oricui. Discutați mai întâi cu medicul specialist.

4. Miere și propolis

Se spune că produsele apicole au proprietăți antibacteriene. Prin urmare, atât mierea, cât și propolisul au fost intens studiate. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Washington, mierea – în diferite concentrații – are un efect antibacterian împotriva Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus).

Le puteți consuma în mai multe moduri:

  • Luați o lingură de miere sau propolis în fiecare dimineață înainte de micul dejun.
  • Adăugați miere în infuzii calde.

5. Sucuri de citrice

Portocale felii

 

O altă modalitate de a ne întări sistemul imunitar este consumul de sucuri de citrice, precum portocalele, grepfruturile sau lămâile, după cum se arată în acest studiu realizat de Universitatea din Otago (Noua Zeelandă).

Deși nu este dovedit că pot ucide virusul, sunt bogate în vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. În același mod, această vitamină ajută la formarea țesutului cicatricial și la repararea cartilajelor, oaselor și dinților.

Este de mare ajutor în ceea ce privește procesul de absorbție a fierului. Persoane care suferă de anemie feriprivă pot încerca să includă citrice în alimentația zilnică.

În concluzie, papilomavirusul uman este o problemă de sănătate foarte răspândită, care trebuie depistată și tratată cât mai curând posibil. Nu uitați să consultați medicul la primele simptome și să nu luați niciun fel de remedii naturale pentru papilomavirusul uman fără acordul acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baleka Mutombo A, Tozin R, Kanyiki H, Van Geertruyden JP, Jacquemyn Y. Impact of antiviral AV2 in the topical treatment of HPV-associated lesions of the cervix: Results of a phase III randomized placebo-controlled trial. Contemp Clin Trials Commun. 2019 May 16;15:100377.
  • Braaten KP, Laufer MR. Human Papillomavirus (HPV), HPV-Related Disease, and the HPV Vaccine. Rev Obstet Gynecol. 2008 Winter;1(1):2-10.
  • Massa S, Pagliarello R, Paolini F, Venuti A. Natural Bioactives: Back to the Future in the Fight against Human Papillomavirus? A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Mar 7;11(5):1465.
  • Markum E, Baillie J. Combination of essential oil of Melaleuca alternifolia and iodine in the treatment of molluscum contagiosum in children. J Drugs Dermatol. 2012 Mar;11(3):349-54.
  • Meloni G, Milani M. Efficacy and Tolerability of Topical Green Tea Extract (Polyphenon E) Application in a “Therapy-Resistant” Plantar Wart. Case Rep Dermatol. 2018 May 18;10(2):127-132.
  • Millar BC, Moore JE. Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia). Complement Ther Clin Pract. 2008 Nov;14(4):225-7.
  • Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica sinica36(4), 196-199.
  • Soheili M, Keyvani H, Soheili M, Nasseri S. Human papilloma virus: A review study of epidemiology, carcinogenesis, diagnostic methods, and treatment of all HPV-related cancers. Med J Islam Repub Iran. 2021 May 22;35:65.
  • Theisen, L. L., Erdelmeier, C. A., Spoden, G. A., Boukhallouk, F., Sausy, A., Florin, L., & Muller, C. P. Tannins from Hamamelis virginiana bark extract: characterization and improvement of the antiviral efficacy against influenza A virus and human papillomavirus. PloS one. 2014; 9(1): e88062.
  • Mutombo, Alex, Et al. (2019).Impacto del antiviral AV2 en el tratamiento tópico de las lesiones del cuello uterino asociadas al VPH: resultados de un ensayo aleatorizado controlado con placebo de fase III. Contemp Clin Trials Commun. DOI: 10.1016/j.conctc.2019.100377
  • González-Martínez, Gerardo & Núñez-Troconis, José. (2010). Tratamiento de las verrugas genitales: una actualización. Revista chilena de obstetricia y ginecología. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262015000100012
  • Gomes Martins, L., Et al. (2010). Examen de papanicolaou: factores que influyen a las mujeres a no recibir el resultado. Enfermería Global. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412010000300007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.