5 semne că relația a ajuns la final
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Relația de cuplu are un început și un sfârșit, deși am vrea să evităm pe cât posibil cea de-a doua parte. Totuși, la un moment dat devine necesar să pui punct și să o iei de la capăt. Tocmai de aceea este important să recunoști semnele care îți arată că relația a ajuns la final și că nu mai există cale de întoarcere.
Nu este ușor să-ți dai seama când relația ta a ajuns la final, când ați ajuns în stadiul în care nu mai aveți niciun viitor. În plus, este greu să iei această decizie, pentru că ți-e teamă. Cu toate astea, trebuie să conștientizezi că e spre binele amândurora.
A venit timpul să pui capăt relației
Orice despărțire este grea, dar uneori este și necesară. Este mai bine să treci prin această perioadă dificilă decât să prelungești la nesfârșit o relație care nu funcționează.
Astăzi îți prezentăm cinci indicii care te atenționează că a venit momentul să pui capăt unei relații fără viitor.
1. Fără dragoste, relația a ajuns la final
În timp, dragostea se poate diminua sau poate dispărea complet. Dacă te afli și tu în această situație, ar fi bine să îți pui câteva semne de întrebare. Nu te gândi că sunteți singurii cărora li s-a întâmplat acest lucru, ba din contră.
Te-ar putea interesa și:
De multe ori rutina sau depășirea acelei perioade inițiale de pasiune arzătoare te determină să privești persoana de lângă tine cu alți ochi. Acum că vezi totul cu mai multă claritate, poți să-ți dai seama că dragostea s-a „consumat”.
A venit momentul să pui capăt relației.
2. Încrederea este esențială
Toate relațiile, dar mai ales cele amoroase, se bazează pe încredere. Fără încredere este imposibil să stabilești o legătură solidă cu persoana de lângă tine.
Dacă relația voastră este bazată pe minciuni, suspiciune, gelozie sau infidelitate, puteți ajunge în punctul în care să luați în discuție despărțirea.
În plus, răul făcut deja unul altuia vă poate provoca foarte multă suferință.
3. Relația a ajuns la final daca nu mai există o legătură reciprocă
Uneori nici nu îți dai seama că nu te mai afli într-o relație adevărată. Poate te gândești că lucrurile se vor rezolva de la sine. Nu conștientizezi faptul că ar fi necesar un efort foarte mare din partea amândurora.
Dacă numai unul dintre cei doi parteneri își dă interesul ca relația să funcționeze, acesta poate să își umple sufletul de amărăciune. Resentimentele vor îngreuna și mai mult situația, slăbind și mai tare legătura dintre ei.
Dacă îți dai seama că nu mai ești implicat în această relație în proporție de 100%, a venit momentul să îi spui adio.
4. Relația a ajuns la final dacă nu vă mai suportați unul pe altul
În perioada de pasiune intensă de la începutul relației te simți atât de fericit, încât vezi numai părțile bune ale partenerului. Pe măsura trecerii timpului lucrurile se schimbă. Astfel că tot ceea ce te atrăgea altădată la el a devenit de nesuportat.
Te-ar putea interesa și:
Este o situație derutantă și pentru partener. El și-a menținut același obiceiuri de mult timp, iar tu nu te-ai plâns niciodată. Acum ești nevoit să iei atitudine, însă nu ai dorința necesară. Ești într-un impas.
5. Relația a ajuns la final dacă apar diferențe ireconciliabile
Atunci când două persoane decid să-și împartă viața, trebuie să aibă o viziune comună asupra lumii, obiective similare și aceleași valori. Dar dacă unele dintre aceste aspecte încep să se schimbe?
Oamenii se schimbă și odată cu ei și percepțiile lor asupra lumii, a vieții și a tot ce îi înconjoară. Însă aceste schimbări te pot îndepărta de partenerul tău, cauzând diverse probleme și neînțelegeri.
Este necesar să reevaluezi această relație.
Despărțirea este un eveniment foarte dureros, deoarece la începutul relației te gândești că aceasta va dura o veșnicie. Dar dacă lucrurile nu se mai pot îndrepta, este mai bine să îi pui punct decât să aștepți să se prăbușească de una singură.
Este important să înfrunți realitatea, să te comporți ca un adult și să identifici toate semnele care indică finalul iminent al relației. Este un proces natural, un lucru care li se întâmplă multora dintre noi. Așadar nu este cazul să i te împotrivești mai mult decât este necesar.
Uneori cel mai bine este să alegi un alt drum și să mergi mai departe.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Morgan, R. M., & Hunt, S. D. (1994). The Commitment-Trust Theory of Relationship Marketing. Journal of Marketing. https://doi.org/10.2307/1252308
- Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic Love Conceptualized as an Attachment Process. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.52.3.511
- Acevedo, B. P., & Aron, A. (2009). Does a Long-Term Relationship Kill Romantic Love? Review of General Psychology. https://doi.org/10.1037/a0014226
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.