Logo image
Logo image

O relație de cuplu de succes: trebuie să fiți o echipă!

4 minute
Două persoane care alcătuiesc un cuplu ar trebui să se completeze unul pe celălalt. Chiar dacă nu au aceleași gusturi, câteodată trebuie să facă compromisuri pentru a fi o echipă bună.
O relație de cuplu de succes: trebuie să fiți o echipă!
Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2019

O relație de cuplu de succes nu presupune să fiți de acord întotdeauna, ci să profitați de diferențele voastre astfel încât să formați o echipă puternică. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Unii oameni își petrec întreaga viață încercând să-și găsească sufletul pereche, acea persoană care le împărtășește gusturile, pasiunile și obiceiurile. Însă ceea ce este cu adevărat important este să facem echipă bună cu partenerul ales pentru a avea o relație de cuplu armonioasă.

Nu are importanță dacă, de pildă, el sau ea preferă să stea acasă și să se uite la filme romantice, iar nouă ne place să servim cina la un restaurant. Cheia succesului într-o relație de cuplu este ca partenerii să se respecte reciproc, să poată să ajungă la un acord, să învețe unul de la celălalt și să facă echipă bună.

În ciuda diferențelor dintre voi, sunteți o echipă bună

Nu trebuie să faci o tragedie din faptul că tu și partenerul tău aveți gusturi diferite. Ce importanță are dacă nu vă plac aceleași cărți, filme sau mâncăruri? Singurul moment în care ar trebui să-ți faci griji este atunci când vezi că sunteți incapabili să ajungeți la un acord.

Empatia este esențială într-o relație de cuplu. Două persoane nu pot fi împreună dacă nu reușesc să se pună unul în pielea celuilalt și fiecare încearcă mereu să-și impună propria voință.

Te-ar putea interesa și: 

Ce înseamnă să ai o relație perfectă?

Într-o relație de cuplu de succes cel mai mult contează valorile voastre

Puteți face echipă bună chiar dacă aveți opinii politice sau personalități diferite. De pildă, o persoană introvertită și una extrovertită pot avea o relație de cuplu minunată.

  • A avea valori comune înseamnă să aveți idei similare despre cum ar trebui să fie o relație de cuplu sau o familie.
  • Având un sistem valoric comun, vă veți putea respecta unul pe celălalt și vă veți înțelege mai bine diferențele. Mai mult, veți fi capabili să vă acceptați punctele de vedere distincte și chiar să învățați din acestea.
Some figure

Într-o relație de cuplu de succes, a avea puncte de vedere distincte nu înseamnă că nu vă puteți iubi

Dacă partenerului tău îi plac pisicile și tu adori câinii, nu înseamnă că nu vă iubiți suficient. Dacă el este vegetarian, nu înseamnă că detestă faptul că tu nu ești.

  • Acceptându-vă diferențele, dați dovadă de respect reciproc, oferindu-vă unul altuia oportunitatea de a fi autentici.
  • Un aspect este esențial: partenerul tău nu are dreptul să încerce să-ți schimbe modul de a gândi sau să-și impună gusturile, idealurile sau pasiunile sale.
  • Pentru a face o echipă de succes, ambii parteneri trebuie să înțeleagă că, fără respect reciproc, o relație de cuplu nu are cum să funcționeze. Dacă sunteți incapabili să vă acceptați diferențele, relația voastră este sortită eșecului.

Diferențele voastre vă îmbogățesc

  • Este foarte probabil ca viețile voastre profesionale să vă oblige să interacționați cu oameni diferiți și să vă petreceți majoritatea zilei în medii distincte. Însă, când ajungeți acasă și vă dați jos „armura protectoare”, nu rămâne decât ceea ce este important: două persoane care se iubesc.
  • Sunteți diferiți unul de celălalt, poate chiar mergeți în direcții opuse. Cu toate acestea, vă place să vă povestiți despre ce vi s-a întâmplat la serviciu. Învățați unul de la celălalt și vă împărtășiți punctele de vedere.
  • Nu are importanță dacă nu reușiți să ajungeți mereu la un acord. Este posibil ca partenerul tău să nu accepte niciodată să se mute la țară, așa cum vrei tu. Însă el sau ea te va însoții în excursii în natură în fiecare weekend.

Te-ar putea interesa și:

Care este partenerul potrivit pentru mine?

Some figure

O relație de cuplu de succes înseamnă să știți cum să ajungeți la un acord

Pentru a face echipă bună cu partenerul tău, trebuie să fiți capabili să ajungeți la un acord. Relația voastră nu poate supraviețui dacă nu știți cum să comunicați unul cu celălalt. Respectă-ți partenerul și ascultă-l cu respect. Nu căuta doar să-i oferi un răspuns, ci și să-l înțelegi.

  • Într-o relație de cuplu, partenerii trebuie să poată să-și înțeleagă punctele de vedere. Fiecare dintre noi are opinii proprii asupra anumitor chestiuni, dar asta nu înseamnă că nu putem empatiza cu partenerul nostru. Trebuie să încercăm să vedem lumea prin ochii acestuia, astfel încât să-i înțelegem modul de a gândi și de a simți.
  • A face compromisuri nu este sinonim cu a pierde, ci cu a testa noi posibilități. Când partenerii fac echipă bună, niciunul dintre ei nu pierde sau câștigă.
  • Este nevoie să renunți la câte ceva în fiecare zi pentru a avea succes împreună.
  • Chiar dacă nu gândiți mereu la fel, micile sacrificii pe care le faceți de dragul relației voastre vă permit să descoperiți lucruri neașteptate, care vă îmbogățesc pe amândoi.
Some figure

Ține seama de informațiile prezentate în acest articol. O relație de cuplu puternică înseamnă că partenerii au valori comune. Diferențele lor trebuie să le permită să se completeze unul pe celălalt și să facă echipă bună. În acest scop, dialogul și respectul reciproc sunt ingrediente esențiale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. (2014). Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of Sex and Marital Therapy. https://doi.org/10.1080/0092623X.2012.751072
  • Halford, W. K., Markman, H. J., Kline, G. H., & Stanley, S. M. (2003). Best practice in couple relationship education. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2003.tb01214.x
  • Gaunt, R. (2006). Couple similarity and marital satisfaction: Are similar spouses happier? Journal of Personality. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.2006.00414.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.