Logo image
Logo image

6 alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele

4 minute
Cu toții trebuie să avem grijă de cartilaje și ligamente. În acest articol am pregătit o listă de alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele, pentru a reda sănătatea țesuturilor conjunctive.
6 alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Vârstnicii sunt cei mai vulnerabili când vine vorba de probleme articulare. Însă nu numai ei trebuie să asigure protecția cartilajelor și a ligamentelor. Este mai bine să previi decât să tratezi, așa cum spune zicala. Tocmai de aceea, am pregătit o listă de alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele și câteva recomandări pentru menținerea sănătății acestor țesuturi.

Ce trebuie să știi despre cartilaje și ligamente?

Înainte de a trece la remedii și recomandări, este important să cunoști câteva lucruri cu privire la aceste țesuturi.

Cartilajele sunt țesuturi conjunctive elastice care acoperă articulațiile și permit mișcarea fără probleme a acestora. Există trei tipuri de cartilaj:

  • Hialin (cel mai răspândit în organism)
  • Fibros (situat în zona în care se intercalează ligamentele și tendoanele)
  • Elastic (prezent în laringe, urechi și epiglotă)

În ceea ce privește ligamentele, acestea sunt niște formațiuni de țesuturi conjunctive fibroase, rezistente și elastice, care leagă oasele între ele, mai ales la nivelul articular. Acestea permit mișcarea, însă servesc drept mijloc de fixare, împiedicând luxațiile.

Cum evaluezi starea cartilajelor și a ligamentelor?

Some figure

Nu trebuie să fii sportiv de elită ca să consumi alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele și astfel să eviți complicațiile provocate de leziuni. Genunchii sunt supuși frecvent traumatismelor, deoarece aceștia sprijină întreaga greutate corporală. Însă și zona umerilor, a mâinilor și a călcâielor poate fi afectată.

Genunchii și umerii pot fi afectați de mai multe probleme, precum:

  • Îmbătrânirea
  • Bolile degenerative articulare (precum artrita)
  • Obezitatea sau excesul de greutate
  • Exercițiile fizice în exces
  • Leziunile
  • Mișcările repetitive
  • Mutarea unor obiecte grele

Principalele simptome ale afecțiunilor cartilajelor și ale ligamentelor sunt durerile articulare, tensiunea musculară și inflamațiile.

Alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele

Următoarele rețete și alimente te pot ajuta să menții sănătatea acestor țesuturi, dar și să te vindeci rapid după un accident în care s-a produs o leziune.

1. Iaurt

Some figure

Acest derivat din lapte, produs în urma fermentației cu bacterii lactice, poate fi de mare ajutor în cazul în care ai probleme la nivelul cartilajelor și al ligamentelor. Iaurtul este originar din Peninsula Balcanică, însă turcii și grecii încă au dispute privind adevărata sa origine.

Iaurtul este un aliment de bază în multe culturi ale lumii, deoarece conține bacterii benefice pentru organism. În plus, iaurtul este bogat în calciu, un element esențial pentru sănătatea oaselor.

2. Gelatină

Gelatina este unul dintre cele mai bune alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele. Aceasta are un conținut ridicat de colagen, care ajută la regenerarea țesuturilor, a oaselor și a tendoanelor.

Gelatina conține zece aminoacizi esențiali, dar nu conține grăsime sau colesterol. În plus, aceasta poate fi combinată cu fructe, deși produsele care conțin coloranți artificiali trebuie evitate. Descoperă în cele ce urmează o rețetă delicioasă și naturală preparată cu gelatină și fructe.

Ingrediente

  • O banană
  • O portocală
  • 2 linguri de gelatină fără aromă (20 g)
  • 2 linguri de apă (20 ml)
  • 2 linguri de miere (40 ml)

Mod de preparare

  • Stoarce sucul portocalelor. Zdrobește banana cu furculița.
  • Amestecă piureul de banane cu mierea și pune-l deoparte.
  • Înmoaie gelatina în apă și încălzește-o la bain-marie. Nu lăsa gelatina să ajungă la punctul de fierbere.
  • Adaugă sucul de portocale și amestecă bine.
  • Toarnă amestecul într-o formă și pune-l în frigider pentru 20 de minute.
  • Servește gelatina cu portocale împreună cu piureul de banane deasupra.

3. Soia

Some figure

Soia se comercializează în întreaga lume și are mai multe întrebuințări. Semințele sale conțin o cantitate ridicată de proteine și pot fi consumate sub diferite forme: lapte, făină, tofu și produse fermentate.

Pentru a profita de beneficiile sale, recomandăm soia organică. De asemenea, soia se află pe lista alimente care îți întăresc cartilajele și ligamentele și te ajută să menții sănătatea acestora.

4. Urzică

Următorul remediu cu urzică preparat în casă te ajută să-ți întărești cartilajele și ligamentele datorită aportului de magneziu, potasiu, siliciu și clorofilă. Aceste substanțe nutritive au efecte benefice asupra sănătății țesuturilor.

Ingrediente

  • 3 linguri de frunze de urzică (80 g)
  • 4 căni de apă (1 l)
  • O linguriță de zeamă de lămâie (10 ml)
  • 2 linguri de miere (40 ml)

Mod de preparare

  • Încălzește apa, iar când aceasta ajunge la punctul de fierbere, adaugă urzica.
  • Lasă la fiert timp de 15 minute.
  • Strecoară și toarnă lichidul într-un recipient din sticlă.
  • Pune-l în frigider și lasă-l să se răcească o oră.
  • Înainte de consum, adaugă zeama de lămâie și mierea și amestecă.
  • Se consumă rece. Poți adăuga și cuburi de gheață.

5. Citrice

Some figure

Datorită faptului că stimulează producția de colagen (un element esențial pentru ligamente și cartilaje), vitamina C nu trebuie să lipsească din alimentația ta. Consumă citrice precum lămâile, portocalele, kiwi și căpșunele și profită de beneficiile pe care acestea le oferă.

6. Curcuma și scorțișoară

Ambele condimente au o savoare unică, având proprietăți antiinflamatoare care pot fi utile în caz de inflamații la nivelul articulațiilor, al tendoanelor, al ligamentelor și al cartilajelor. De aceea, îți recomandăm să le adaugi în infuzii, mâncăruri sau deserturi. Pe lângă aroma unică pe care o oferă, aceste condimente sunt benefice pentru sănătatea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baar, Keith. Using gelatin to improve performance, prevent injury, and accelerate return to play.March 15, 2017. http://www.mysportscience.com/single-post/2017/03/15/Using-gelatin-to-improve-performance-prevent-injury-and-accelerate-return-to-play
  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: A review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review. https://doi.org/papers3://publication/uuid/8A774E52-9D37-4C8D-8782-8D8E12157905
  • Menon, V. P., & Sudheer, A. R. (2007). Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_3
  • Peña, E., Calvo, B., Martínez, M. A., & Doblaré, M. (2006). A three-dimensional finite element analysis of the combined behavior of ligaments and menisci in the healthy human knee joint. Journal of Biomechanics. https://doi.org/10.1016/j.jbiomech.2005.04.030

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.