6 semne care indică prezența plăcii în gât
Placa în gât este un simptom al amigdalitei acute cauzate de bacterii precum streptococul. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, mai ales pe cei foarte mici, care obișnuiesc să bage diverse obiecte în gură, facilitând răspândirea infecției. Dacă nu ești pe deplin lămurit/ă, citește în continuare pentru a descoperi câteva semne care indică prezența plăcii în gât.
În anumite cazuri, placa din gât este un semn al faringitei acute GABHS, care reprezintă inflamarea mucoasei ce acoperă faringele. Această placă este plină de puroi și poate provoca următoarele simptome:
- Febră ridicată
- Dureri de urechi
- Roșu în gât
- Dificultăți la înghițire
- Alte simptome
Dacă observi că ai aceste simptome (sau majoritatea dintre ele), trebuie să mergi la medic pentru a începe un tratament corespunzător.
Semne care indică prezența plăcii în gât
Dacă durerea în gât este cauzată de placă, îți vei da seama după următoarele semne:
1. Durere și dificultăți la înghițire
Durerea poate fi intensă, mai ales la înghițire. În general, la început se simte o furnicătură ușoară care se intensifică până în punctul în care îți vine greu să mănânci, să bei sau să înghiți salivă.
Dacă este o infecție bacteriană, placa este larg răspândită, iar durerea este acută și supărătoare. În acest caz, este important să urmezi un tratament cu antibiotice prescris de medic.
2. Dureri de urechi
În cazul unei infecții virale, poți simți dureri de cap sau maxilar. În acest caz, antibioticele nu au niciun efect. Prin urmare, este important să îi ceri medicului un tratament adecvat.
3. Respirație urât mirositoare
Acest simptom nu este prezent întotdeauna, însă atunci când infecția este cauzată de streptococ, poți avea o respirație urât mirositoare cauzată de înmulțirea bacteriilor.
4. Ganglioni limfatici inflamați
Ganglionii limfatici captează și distrug germenii localizați în gât. Când sunt inflamați, aceștia sunt sensibili la atingere dacă suferi de faringită streptococică.
- Pipăie zona din fața urechilor cu vârfurile degetelor și mișcă degetele în sens circular în spatele urechilor.
- Inspectează zona gâtului de sub bărbie, deoarece ganglionii inflamați se găsesc deseori în acest loc.
- Verifică, de asemenea, zona de sub maxilar, dintre bărbie și ureche.
- Mișcă degetele în cerc către ureche.
Inflamarea ganglionilor limfatici este unul dintre principalele semne care indică prezența plăcii în gât și, implicit, a unei infecții.
5. Umflături pe limbă
De obicei, persoanele care suferă de faringită streptococică prezintă mici umflături roșiatice pe limbă, în apropierea gâtului. Acestea pot fi de un roșu deschis sau închis și pot fi inflamate.
6. Amigdale inflamate
Când sunt inflamate, amigdalele se înroșesc și se măresc, fiind diferite față de cum ar trebui să arate în mod normal. Acestea pot fi acoperite cu pete albe sau galbene.
Toate aceste semne care indică prezența plăcii în gât pot semnala o infecție virală. Dacă este vorba de o gripă de sezon, antibioticele nu vor avea niciun efect. În aceste situații, este bine să optezi pentru remedii naturale sau tratamente homeopatice.
Remedii naturale pentru faringită
Piper cayenne
Piperul cayenne are proprietăți antibacteriene care previn răspândirea infecției în țesuturile adânci. Acesta reduce inflamația și ameliorează senzația de usturime.
Ingrediente
- 1 linguriță de piper cayenne
- ½ cană de ulei de cocos
Mod de preparare
Prepară o pastă din piper cayenne și ulei de cocos. După ce ai obținut un amestec omogen, aplică-l pe zona inflamată a gâtului și pe ganglionii limfatici.
Ceai de salvie
Salvia are proprietăți antiinflamatoare. Prepară un ceai din această plantă, amestecă-l cu suc de limetă sau oțet de mere și fă gargară cu produsul obținut pentru a ameliora disconfortul.
De reținut
Faringita streptococică este extrem de contagioasă. Prin urmare, este important să iei anumite măsuri de igienă pentru prevenirea răspândirii acesteia:
- Spală-te cât mai des pe mâini.
- Acoperă-ți gura când tușești (de preferat ar fi cu umărul sau cotul, nu cu mâna).
- Evită să împarți cu alte persoane ustensile și obiecte precum căni, furculițe, linguri și obiecte personale de baie.
- Ține mereu la îndemână șervețele de unică folosință.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
- Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
- Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
- Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.