7 lucruri la care să te aștepți la prima mamografie
 

7 lucruri la care să te aștepți la prima mamografie

Vârsta la care ne supunem primei mamografii este în jur de 40 de ani, deși depinde și de antecedentele noastre familiale și medicale.
7 lucruri la care să te aștepți la prima mamografie
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai între 35 și 40 de ani, ești pe cale să faci prima mamografie. Poți avea emoții. Cu toate acestea, este esențial să nu o amâni. Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer din lume și cel mai întâlnit în rândul femeilor. Dacă este diagnosticat devreme, există șanse mari de vindecare.

De menționat că mamografiile nu sunt recomandate femeilor sub 40 de ani, cu excepția cazurilor cu risc crescut. Densitatea țesutului mamar face mai dificilă interpretarea rezultatelor. Dacă ești pe cale să-ți faci prima mamografie, citește aceste sfaturi.

7 lucruri la care să te aștepți la prima mamografie

1. Vei simți o compresie incomodă

Tânără la prima mamografie

 

Pentru a obține mamografii de înaltă calitate și pentru a expune pacienta cât mai puțin posibil la radiații, este necesară o ușoară comprimare a sânilor în timpul examenului.

La unele femei, acest lucru poate provoca durere, iar la altele doar disconfort ușor. Nu implică nimic negativ. Această variație a senzațiilor este foarte comună, deoarece fiecare femeie are un anumit prag de durere.

2. Nu programa prima mamografie în zilele dinaintea menstruației

De preferință, mamografia trebuie efectuată în a doua săptămână a ciclului menstrual . În această perioadă, există o densitate mai mică a țesutului glandular al sânilor, ceea ce ajută la realizarea examenului cu mai puțin disconfort.

În plus, în perioada menstruației sau în următoarele săptămâni, sânii sunt mai sensibili din cauza modificărilor hormonale. Acest lucru poate crește disconfortul și poate provoca durere în timpul examenului.

3. Anunță dacă ai implanturi de silicon

Protezele din silicon pot interfera cu vizualizarea sânilor la mamografie. De aceea, este extrem de important să informezi tehnicianul care va efectua mamografia.

Specialistul trebuie să ajusteze dozele de radiații, astfel încât glandele să fie mai vizibile. De asemenea, vei constata că poziția va fi ușor diferită, în funcție de dimensiunea implanturilor.

4. Poartă două piese vestimentare separate

În mod normal, ar trebui să îndepărtezi întreaga îmbrăcăminte și să porți un halat de unică folosință. Așa că, cel mai bine este să eviți piesele unice, precum rochiile sau hainele greu de îndepărtat.

În mod ideal, ar trebui să porți o cămașă cu nasturi, deoarece este ușor de scos și de pus la loc.

5. Evită produsele cosmetice la subraț

Nu aplica niciun tip de produs pe sâni sau axile în ziua mamografiei. Ele ar putea produce imagini care derutează medicul.

În acest sens, trebuie să acordăm o atenție deosebită acelor produse care lasă reziduuri, precum cremele, deodorantele și pudrele. Pentru a evita orice probleme, poți întreba medicul dacă deodorantul tău obișnuit provoacă o tulburare de imagine.

Dacă îți faci mamografia după-amiaza și nu vrei să-ți petreci ziua fără deodorant, poți sa mergi la baie înainte de examen și să te speli la axile. Când termini, aplică din nou deodorantul.

6. Poziționează-te confortabil

Medic care asistă o femeie la prima mamografie

 

În momentul examenului, permite-i radiologului să te poziționeze corect și spuneți-i dacă te simți inconfortabil. Poziționarea sânilor în aparat este foarte importantă pentru ca întreaga glandă să fie examinată. Pentru ca acest lucru să se întâmple corect, pacienta trebuie să fie relaxată.

Specialiştii atrag atenţia că orice schimbare a poziţiei în timpul mamografiei poate afecta rezultatul. De aceea, ar trebui să discuți cu tehnicianul și să căutați împreună cea mai bună poziție pentru prima mamografie.

Împărtășește orice limitări pe care le ai, cum ar fi rigiditatea musculară sau dificultățile de a ridica brațele, printre altele. Dacă adoptarea poziției indicate este imposibilă, pot fi căutate și alte metode.

7. Numai specialistul poate explica rezultatele

Femeie la medic

 

Radiologul este profesionistul care va efectua examenul, dar nu este pregătit să interpreteze rezultatele. Radiologul poate descrie principalii factori găsiți pe mamografie folosind termeni specifici pentru fiecare tip de leziune. Cu toate acestea, numai medicul de specialitate poate explica rezultatele detaliat. Este important să nu te sperii de niciun termen ciudat.

8. Rămâi calmă în timpul primei mamografii

La prima mamografie, este posibil să simți anxietate, nervozitate sau confuzie. Totuși, dacă vrei să ai o calitate optimă a vieții, este o realitate din care nu vei putea scăpa. Este esențial să te pregătești dacă prezinți factori de risc. Discută cu medicul despre cel mai bun moment pentru a efectua procedura.

Dacă simțiți prezența oricărei mase ciudate la nivelul sânilor, trebuie să consulți un medic, indiferent câți ani ai.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.