Chisturile la sâni: ce înseamnă?
Chisturile la sâni sunt saci plini cu lichid care în mod normal nu sunt canceroși (sunt benigni). Prin urmare, deși sunt foarte frecvente, chisturile la sâni pot provoca o oarecare teamă.
Societatea Americană a Cancerului explică: „Mulți noduli la sâni pot fi cauzați de fibroză sau chisturi, care sunt modificări necanceroase (benigne) ale țesutului mamar. Aceste modificări sunt grupate în ceea ce este cunoscut sub numele de „modificări fibrochistice”.
Deși nu există o relație directă între chisturile la sâni și dezvoltarea cancerului de sân, probabilitatea este mai mare la femeile care nu au avut copii, la cele cu cicluri menstruale neregulate sau la cele cu antecedente familiale de cancer mamar.
De aceea, se recomandă ca femeile sa fie mereu atente la eventualele modificări ale sânilor și să meargă periodic la control.
Ce sunt chisturile la sâni?
Un chist mamar este o colecție de lichid în interiorul sânului. De obicei, există lichid în interior, deși există și chisturi care au un conținut solid.
Nu există o regulă specifică cu privire la momentul apariției. Pot apărea la femei foarte tinere, chiar și la fete în jur de 10-2 ani.
Dacă este lichid sau semisolid, fără alt semn care să indice o trăsătură negativă, cum ar fi sângele, este un chist simplu. Acesta nu se transformă în cancer și nici nu este periculos. Conținutul chistului simplu poate fi aspirat.
Fibroadenoamele
Există un alt tip de chisturi mamare: fibroadenoamele . De obicei, nu au simptome, sunt nedureroase și sunt descoperite la palpare. Sunt ca un bulgăre dur, mobil și neted sau cu o anumită rugozitate. Se mișcă liber între degete și este benign.
Fibroadenoamele apar din cauza unei proliferări excesive a țesutului mamar și, deși pot fi confundate cu cele pe care le-am prezentat mai sus, sunt diferite. Fibroadenoamele sunt mai frecvente înainte de menopauză.
Deși pot apărea la orice vârstă, apar mai des la pubertate și la femeile tinere. Din acest motiv, apariția lor a fost legată de modificările hormonale existente la aceste vârste.
Tratamentul chisturilor presupune monitorizarea de către pacientă a sânilor. Operația nu este de obicei necesară. În cazul în care se dorește eradicarea lor, cele simple se îndepărtează prin puncție pentru aspirarea conținutului, iar cele complexe, prin biopsie și intervenție chirurgicală.
Cauzele chisturilor mamare
Cauzele chisturilor la sâni nu au fost determinate, dar au fost luați în considerare mai mulți factori de risc, precum genetica și modificările hormonale.
Concepții greșite despre chisturile mamare
Există o serie de mituri despre motivul pentru care se dezvoltă chisturile la sâni, care nu sunt adevărate. În cea mai mare parte, ele se bazează pe presupuneri aleatorii, fără nicio bază științifică. De exemplu, se spune că mamografiile „deteriorează” sânii, că loviturile accidentale provoacă cancer, că puncția (injectarea acului de aspirație) provoacă diseminarea chistului sau că biopsia este periculoasă.
Citiți mai mult: Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab
Pot fi prevenite chisturile la sâni?
Un stil de viață sănătos vă poate ajuta să vă bucurați de bunăstare. Cu toate acestea, nu există nicio măsură specifică pentru prevenirea chisturilor la sâni. Prin urmare, cel mai bine este să aveți obiceiuri bune de viață, să mergeți la medic pentru controale periodice, să fiți atenți la eventualele modificări ale sânilor și să rezolvați întotdeauna orice problemă pe cale medicală.
- Se recomandă efectuarea autoexaminării sânilor cel puțin o dată pe lună în zilele de după menstruație.
- Majoritatea femeilor au zone nodulare pe sâni tot timpul, așa că nu intrați în panică. Acesta este un sfat de la experții Organizației pentru Cancerul de Sân.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gallego, G. (2005). Nódulo Palpable de Mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
- Heath, C. B. (2010). Breast cyst aspiration. In Primary Care Procedures in Women’s Health. https://doi.org/10.1007/978-0-387-76604-1_19
- Jackson, V. P., & Bassett, L. W. (1998). Breast sonography. Breast Disease. https://doi.org/10.3233/BD-1998-103-408
- Early Breast Cancer Trialists’ Collaborative Group (EBCTCG). (2005). Effects of chemotherapy and hormonal therapy for early breast cancer on recurrence and 15-year survival: an overview of the randomised trials. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)66544-0American Cancer Society. (2016).
- Breast Cancer; What is breast cancer ? American Cancer Society. https://doi.org/10.1002/9780470041000.cedt005