Secrețiile sânilor: cauze și recomandări - Doza de Sănătate
 

Secrețiile sânilor: cauze și recomandări

Secreția mamelonară este un motiv frecvent al vizitelor la ginecolog. Stabilirea cauzei sale este fundamentală pentru a reduce riscurile de boli majore. Află mai multe informații utile despre scurgerile de la nivelul sânilor în acest articol!
Secrețiile sânilor: cauze și recomandări

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2021

Secrețiile sânilor pot fi destul de incomode, dar fiecare situație are o cauză diferită. Ar putea fi orice, de la displazie mamară la cancer, dar acesta din urmă este mai rar.

În termeni medicali, această afecțiune este cunoscută sub numele de „teloree” și se referă la orice secreție a sânilor în afara sarcinii sau alăptării. „Galactoreea”, un termen similar, se referă la producția de lapte și, de obicei, apare din cauze hormonale.

Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Există și alte simptome în afară de secreția mamelonară?

Lichidul este secretat din mamelon prin găuri mici situate în areolă. Natura acestei substanțe depinde de caracteristicile sale fizice și ar putea fi:

  • Albicioasă sau lăptoasă
  • Seroasă, pală sau ușor gălbuie
  • Roşiatică
  • Orice combinație a celor de mai sus

Poate exista o durere constantă sau o durere numai în timpul producerii de lichid, în funcție de cauză. De asemenea, este posibil să detectezi o masă sau un nodul cu caracteristici diverse (dimensiune, locație, mobilitate și construcție).

Secreția este unilaterală (afectează doar un sân) în majoritatea cazurilor, dar poate fi bilaterală atunci când există probleme hormonale. De asemenea, poate exista o retracție a mamelonului sau roșeață a pielii, sugerând inflamația subiacentă.

Femeie care își examinează sânul
Secreția mamelonară se poate manifesta împreună cu alte simptome, cum ar fi durerea, inflamația și nodulii sânilor.

Motive pentru care pot apărea secrețiile sânilor

Există multe cauze ale acestui tip de simptom. De exemplu, lichidul ar putea proveni din sân (infecții sau cancer) sau ar putea fi extramamar (tumori cerebrale sau aport de medicamente).

Secrețiile sânilor: cele mai frecvente cauze

Să analizăm infecțiile localizate la nivelul sânului, aportul de produse psihofarmaceutice, papilomul intraductal și starea fibrochistică a sânilor!

1. Infecții localizate în sân

Mastita sau abcesele mamare sunt cauze frecvente ale secreției mamelonare. Acestea apar după deschiderea unui canal care permite scurgerea lichidelor.

În acest caz, secreția este purulentă și are un miros urât și există durere la palpare, inflamație și roșeață. Acest lucru este mult mai frecvent în timpul alăptării (din cauza lezării mamelonului de către bebeluș), dar se poate întâmpla și în orice alt moment.

2. Aport psihofarmaceutic

Prolactina este un hormon responsabil de stimularea producției și secreției de lapte matern. La rândul său, acest lucru este reglat în creier de un neurotransmițător cunoscut sub numele de dopamină.

Tratamentul cu anumite medicamente care au un efect direct asupra sistemului nervos central poate implica modificarea nivelului de dopamină al organismului, ceea ce afectează și producția de prolactină și lapte matern.

De asemenea, medicamente precum fenotiazinele, unele antidepresive și anxioliticele pot provoca secreția de lapte în afara fazei de alăptare.

3. Papilom intraductal

Aceasta este, de obicei, o afecțiune benignă, deși primește atenție din cauza caracteristicilor sale. De fapt, sunt necesare mai multe analize și teste medicale.

Secreția este spontană și apare adesea la pacientele aflate la premenopauză. Ca și în exemplul anterior, această boală își are originea în conducta lactiferă.

Există o proliferare de celule, care duce în cele din urmă la formarea unei mase mici, capabile să producă secreție seroasă cu sânge (seroematică).

4. Afecțiune fibrochistică ale sânului

Acest tip de afecțiune este cunoscut sub numele de „displazie mamară”. În plus, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni benigne ale sânilor, conform mai multor studii epidemiologice. Constă în proliferarea „țesutului suport” (țesut conjunctiv) și poate apărea în timpul etapei de reproducere a femeii.

Boala duce la formarea unor mase de dimensiuni moderate, care pot fi dureroase și pot produce o secreție albicioasă prin orificii multiple. În general, afectează ambii sâni și este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizita la ginecolog.

În funcție de vârsta pacientei, medicul va solicita teste precum mamografia pentru a determina probabilitatea unei leziuni maligne. Însă acest lucru se întâmplă în rare ocazii.

Cauze mai puțin frecvente

Acest grup include anumite afecțiuni, cum ar fi galactoforita, tumorile hipofizare, ectazia canalelor și cancerul de sân.

1. Galactoforită

Sânii conțin structuri numite conducte lactifere, care uneori se pot inflama. Acestea sunt însărcinate cu transportul substanțelor produse în glandele mamare .De obicei, apare o inflamație cronică (este nevoie de mult timp pentru a evolua) și, de asemenea, nu există încă o cauză bine definită. Știm că galactoforita poate fi atât infecțioasă, cât și neinfecțioasă.

2. Tumori hipofizare

Prolactinomul este unul dintre cele mai bune exemple de tumoare hipofizară și este una dintre cele mai frecvente cauze ale secreției mamelonare ca urmare a unei tumori. De asemenea, originea sa este extramamară, ceea ce înseamnă că se află în glanda pituitară și poate produce prolactină.

După cum am menționat mai sus, acest hormon este responsabil de stimularea producției de lapte matern. Sunt necesare teste specializate, precum rezonanța magnetică cerebrală, pentru diagnosticarea acestei afecțiuni.

3. Ectazie ductală

Termenul „ectazie” se referă la dilatarea conductelor apropiate de mamelon. De obicei, se produce o secreție mamelonară cu o varietate de culori, care variază de la galben la maro. Poate afecta ambii sâni și este o afecțiune benignă, deoarece până acum nu există dovezi care să sugereze malignitatea în lipsa tratamentului. Cu toate acestea, medicul trebuie să confirme acest lucru.

4. Cancer de sân

Această cauză este una dintre cele mai puțin frecvente. De fapt, în foarte puține cazuri secreția sânului are o origine malignă. Cancerul de sân apare, de obicei, în tăcere, motiv pentru care este detectat în stadiile târzii.

Poate exista o retracție a mamelonului și prezența unei mase în apropiere atunci când se întâmplă acest lucru, care este densă și nu întotdeauna dureroasă. Medicul va indica testele corespunzătoare pentru diagnostic, cum ar fi mamografia.

Când să mergi la medic dacă te confrunți cu secrețiile sânilor

Trebuie să te adresezi ginecologului sau medicului de familie cât mai curând posibil dacă ai oricare dintre simptomele menționate mai sus. Aceste tipuri de probleme au o origine benignă și unele cazuri nu necesită tratament. Cu toate acestea, consultă un medic pentru a afla dacă secreția poate fi rezultatul unei boli maligne.

Bărbații pot prezenta, de asemenea, teloree și pot dezvolta cancer mamar. Ar trebui să meargă la medic cât mai curând posibil.

Medic care examinează secrețiile sânilor
Consultă un medic dacă ai secreții mamelonare. Acestea va efectua testele potrivite, în funcție de caz.

Secrețiile sânilor: tratamente

Modul în care medicii tratează această afecțiune depinde în totalitate de factorii declanșatori. De fapt, unele cazuri necesită măsuri terapeutice doar dacă reprezintă un disconfort considerabil.

Tratamentul poate include intervenția chirurgicală cu îndepărtarea masei implicate în cazul în care există o proliferare a țesutului tumoral (papiloame, prolactinoame și cancer).

Reglarea dozei sau schimbarea tratamentului este singura soluție în problemele dezvoltate din cauza consumului de medicamente. În schimb, bolile infecțioase pot necesita drenaj chirurgical (cum este cazul abceselor) și administrarea de antibiotice timp de câteva zile.

Consultarea unui medic va ajuta la prevenirea complicațiilor

Secreția sânului este o problemă comună, iar cauzele sunt numeroase și diverse, la fel și opțiunile terapeutice. Consultă întotdeauna un medic specialist pentru evaluarea corectă a oricărui tip de simptom.

Deși nu toate vizitele la medic ar trebui tratate ca situații de urgență, este de preferat să planifici un consult cât mai curând posibil pentru a sta liniștită. Simptomele aparent nesemnificative ar putea masca afecțiuni grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mazzarello S, Arnaout A. Nipple discharge. CMAJ. 2015;187(8):599. doi:10.1503/cmaj.140633
  • Halperin I, Cámara R, García M, García D. Guía clínica del diagnóstico y tratamiento del prolactinoma y la hiperprolactinemia. Endocrinología y Nutrición 2013;60(6):308-319.
  • Solís J, Cornejo P. Estados hiperprolactinémicos. Rev Med Hered 2006;17(4)234-245.
  • Cebrián C, Fernández J. La telorrea como manifestación del carcinoma intraductal de mama. Progresos de Obstetricia y Ginecología 2010;53(11):476-479.
  • Sajadi-Ernazarova KR, Sugumar K, Adigun R. Breast Nipple Discharge. [Updated 2020 Nov 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430938/
  • Markopoulos C, Mantas D, Kouskos E, Antonopoulou Z, Lambadariou K, Revenas K, Papachristodoulou A. Surgical management of nipple discharge. Eur J Gynaecol Oncol. 2006;27(3):275-8. PMID: 16800258.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.