Poți alăpta dacă ai coronavirus? - Doza de Sănătate
 

Poți alăpta dacă ai coronavirus?

Femeile însărcinate și cele care se află în perioada de alăptare se întreabă dacă își pot alăpta bebelușii în cazul în care testează pozitiv pentru coronavirus. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și alte instituții asociate au clarificat situația. Îți vom explica despre ce este vorba în rândurile de mai jos.
Poți alăpta dacă ai coronavirus?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Sarcina ridică tot felul de întrebări, la fel și maternitatea. În contextul pandemiei COVID-19, este logic să te întrebi dacă poți alăpta dacă ai coronavirus.

Este posibil ca o mamă, chiar și fără simptome clare, să primească diagnosticul de infecție cu coronavirus. Să nu uităm că există țări și regiuni geografice specifice unde se testează chiar și persoanele fără simptome.

În această perioadă, avem de-a face cu un virus extrem de contagios, care este capabil să se răspândească rapid de la o persoană la alta. Prin urmare, în întreaga lume au fost puse în aplicare măsuri de izolare și carantinare. Ținând cont de toate aceste aspecte, în articolul de față dorim să răspundem la următoarea întrebare: poți alăpta dacă ai coronavirus?

Conform experților, alăptarea este întotdeauna cea mai bună opțiune

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut aceeași poziție încă de la începutul pandemiei. Femeile infectate cu SARS-CoV-2 ar trebui să facă tot posibilul pentru a continua alăptarea. Acestea trebuie să adopte măsuri de precauție speciale, dar nu ar trebui să întrerupă furnizarea de lapte matern bebelușilor.

Conform datelor primite de la UNICEF, copiii care sunt alăptați sunt de până la șase ori mai puțin predispuși la deces prematur grație protecției pe care o oferă laptele matern împotriva infecțiilor respiratorii și digestive.

Alăptarea este benefică și pentru mame, deoarece mamele care alăptează sunt mai puțin predispuse la apariția hemoragiilor după naștere. Există, de asemenea, beneficii și pe termen lung, care includ un risc mai mic de dezvoltare a cancerului la sân și a celui uterin. Aceste beneficii sunt motivul pentru care femeile ar trebui să continue să alăpteze, chiar dacă testează pozitiv pentru coronavirus.

Organizațiile medicale internaționale au emis permanent recomandări care încurajează alăptarea. Nu trebuie să ignorăm nici aspectul economic al acestei probleme, deoarece laptele matern este disponibil fără costuri suplimentare.

Mamă care știe că poți alăpta dacă ai coronavirus

OMS continuă să recomande alăptarea, chiar dacă mama a testat pozitiv pentru coronavirus.

Infecția cu coronavirus în timpul sarcinii

A ști dacă o femeie își poate alăpta copilul dacă a fost testată pozitiv pentru coronavirus are legătură cu relația dintre sarcină și COVID-19. Din fericire, această pandemie s-a dovedit a fi benignă în ceea ce privește gestația până în acest moment. Nu a fost cazul pandemiei de gripă din 2009, de exemplu.

Mortalitatea virusului nu crește în rândul femeilor însărcinate și nici nu putem considera sarcina drept un factor de risc. Recomandările exprimate la începutul pandemiei privind protecția femeilor însărcinate ca grup vulnerabil au legătură cu principiul medical al precauției.

Experții consideră că transmisia verticală a COVID-19 nu poate fi confirmată. Această afirmație se bazează pe studii științifice efectuate în cazul focarelor anterioare de coronavirus, precum SARS în 2003. Până în prezent, nu există dovezi ale faptului că o mamă ar putea transmite coronavirusul fetusului prin intermediul placentei.

Totuși, monitorizarea atentă a femeilor însărcinate infectate în timpul acestui focar de SARS-CoV-2 ne arată faptul că timpul de spitalizare și nevoia internării la terapie intensivă cresc în cazul femeilor gravide. Cu toate acestea, nu există deocamdată date suficiente despre starea de sănătate a femeilor gravide infectate cu coronavirus.

Femeie gravidă stând întinsă

Femeile însărcinate nu transmit virusul la făt.

Măsuri pe care trebuie să le iei ca să poți alăpta dacă ai coronavirus

Nu există dovezi care să sugereze faptul că coronavirusul se poate răspândi prin laptele matern. Însă este important să fii prudentă. Alăptarea implică un contact direct care favorizează schimbul de picături respiratorii. De asemenea, dacă o femeie alege să-și extragă laptele pentru a-și hrăni copilul cu biberonul, se aplică aceleași criterii:

  • Spălă-te bine pe mâini înainte și după hrănirea copilului.
  • Utilizează o mască în timp ce alăptezi sau îi dai bebelușului un biberon, chiar dacă nu ai la îndemână o mască chirurgicală.
  • Evită contactul direct și apropiat între fața ta și cea a copilului.
  • Spală bine biberoanele după fiecare utilizare.

Așadar, poți alăpta dacă ai coronavirus?

Răspunsul este da. Femeile ar trebui să continue alăptarea, chiar dacă acestea testează pozitiv pentru coronavirus. Dacă o mamă manifestă simptome și se simte foarte slăbită, aceasta poate opta pentru extragerea laptelui și hrănirea copilului cu biberonul în detrimentul alăptării directe. De asemenea, dacă are posibilitatea să-i ofere bebelușului lapte matern, atunci ar trebui să facă acest lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Navarro, Gimeno, and Jose Manuel Martín Morales. “MANEJO DEL RIESGO DE CONGAGIO POR CORONAVIRUS EN MADRES Y RECIÉN NACIDOS.” (2020).
  • Anderson, Philip O. “Breastfeeding and respiratory antivirals: coronavirus and influenza.” Breastfeeding Medicine 15.3 (2020): 128-128.
  • Ranganathan, Ranjitha, Khan Amir Maroof, and Pragti Chhabra. “Antenatal care, care at birth, and breastfeeding during the Coronavirus (COVID-19) pandemic.” Indian Journal of Community Health 32.1 (2020): 17-20.
  • Khan, Naushad, et al. “Coronavirus Effects on Pregnant Women in The World.” Available at SSRN 3569040 (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.