Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul? - Doza de Sănătate
 

Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul?

În ultimele săptămâni, au fost cercetate efectele unor micronutrienți împotriva infecției cu coronavirus. În acest articol, vom discuta despre concluziile studiile efectuate asupra vitaminelor și melatoninei.
Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oamenii de știință explorează în prezent diferite opțiuni de tratament pentru coronavirus. Majoritatea sunt farmacologice. Obiectivul principal este ameliorarea pneumoniei bilaterale, care este responsabilă de numeroase decese. Însă experții încep să investigheze și alte modalități de gestionare a bolii. Multe dintre acestea se bazează pe administrarea de micronutrienți în doze mari. Oamenii de știință se întreabă dacă vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul.

Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul?

Vitamina C

În China, experții au inițiat un nou protocol de tratament pentru infecția cu coronavirus. Acesta constă în administrarea de vitamina C intravenoasă împreună cu substanțe antivirale. Pe baza unei analize sistematice publicate în Journal of Medical Virology, oamenii de știință au decis realizarea unui studiu clinic cu 140 de participanți pentru a evalua rezultatele acestei terapii. Analiza publicată prezintă potențialul anumitor vitamine în tratamentul mai multor tulpini de coronavirus. Oamenii de știință bănuiesc faptul că administrarea de vitamina C și zinc poate fi benefică în combaterea coronavirusului.

De asemenea, există articole științifice care leagă deficiența de vitamina C de funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar. Dozele crescute de vitamina C pot stimula sistemul natural de apărare a organismului uman și reduc incidența și durata bolilor virale.

Mai mult, studiile științifice menționează faptul că aportul crescut de vitamina C determină activarea limfocitelor. Alte studii indică faptul că utilizarea hidrocortizonului, a tiaminei și a acidului ascorbic (vitamina C) este eficientă în tratamentul sepsisului. Sepsisul și insuficiența organelor sunt două dintre principalele cauze de deces în cazul infecției cu coronavirus. O altă funcție a acestei combinații de medicamente este repararea disfuncției barierei endoteliale a plămânilor, potrivit unui studiu publicat în revista Chest.

Moleculă de COVID-19

Oamenii de știință studiază potențialul vitaminei C ca adjuvant în tratarea infecției provocate de coronavirus.

Vitamina D și sistemul imunitar

Un articol publicat recent în revista Medicine & Pharmacology indică faptul că menținerea unei concentrații de peste 50 ng/ml de vitamina D în sânge reduce riscul de infectare cu un virus asemănător gripei cu 27%.

Mai mult, aportul de vitamina D dezactivează producția de renină, o enzimă necesară pentru producerea de angiotensină II. Angiotensina II are un efect vasoconstrictor, provocând apariția inflamației în corp și creșterea tensiunii arteriale. Infecția cu coronavirus are o strânsă legătură cu producția crescută a acestei enzime.

De asemenea, studiile științifice recomandă utilizarea unor doze mari de vitamina D pentru tratamentul pneumoniei, alături de medicamentele relevante. Valorile ridicate ale acestui micronutrient au fost asociate și cu o probabilitate mai mică de apariție a infecțiilor respiratorii (conform unui studiu apărut în publicația BMC Infectious Diseases).

În opinia experților, aportul ridicat de vitamina D este o practică sigură pentru sănătate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua riscul formării pietrelor la rinichi în cazul în care acest nutrient este administrat concomitent cu suplimente de calciu.

Melatonina și coronavirusul

La capitolul prevenție, este important să evidențiem rolul melatoninei, hormonul care reglează ciclurile de veghe și somn. Experții au investigat rolul acestei substanțe în prevenirea gripei, obținând rezultate pozitive. Conform studiilor științifice, melatonina determină o scădere a producției de citokine. Acestea sunt proteine care pot stimula apariția proceselor inflamatorii în corpul uman.

Până în momentul de față, testele relevante în acest sens au fost efectuate pe șoareci, așadar experții nu pot extrapola rezultatele la om. Cu toate acestea, unii medici recomandă utilizarea melatoninei în tratamentul pneumoniei produse de coronavirus. Cercetătorii au documentat pe larg efectele antioxidante și antiinflamatoare ale melatoninei.

Tulpina de coronavirus

Coronavirusul afectează diverse părți ale corpului uman, în principal plămânii.

Vitaminele și melatonina pot combate coronavirusul

Din cauza lipsei de informații despre noul coronavirus în comunitatea științifică, medicii testează noi terapii pentru a încerca să reducă mortalitatea virusului. În afară de tratamentul farmacologic, oamenii de știință cercetează administrarea micronutrienților în doze mari pentru a atenua efectele pneumoniei și ale sepsisului.

În ultimele luni, au fost demarate numeroase studii științifice. Însă, pentru moment, rezultatele cercetărilor nu au permis experților să tragă concluzii ferme pe baza dovezilor colectate. Cu toate acestea, multe studii sugerează faptul că utilizarea anumitor vitamine și a melatoninei poate fi utilă atât în prevenirea, cât și tratarea bolii produse de coronavirus, cu condiția ca aceasta să fie asociată și cu alți compuși antivirali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ZhiYong P., Vitamin C infusion for the treatment of severe 2019 nCoV infected pneumonia. 2020.
  • Lei Z., Yunhui L., Potential interventions for novel coronavirus in China: a systematic review. Journal of Medical Virology, 2020.
  • Anitra C., Silvia M., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9 (11): 1211.
  • Bos MJ., Influence of vitamin C on lymphocytes: an overview. Antioxidants, 2018. 7 (3): 41.
  • Christopher MS., Rober DL., Christopher GL., Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerability and pharmacokinectics of high-dose intravenous ascorbic acid in patients with advancer cancer. Cancer Chemotherapy and Pharmacology, 2013. 72 (1): 139-146.
  • Paul EM., Hydrocortisone, ascorbic acid and thiamine (HAT Therapy) for the treatment of sepsis. Focus on ascorbic acid. Nutrients, 2018.
  • Nektarios B., Vikramjit K., John D., Hydrocortisone and ascorbic acid synergistically prevent and repair lipopolysaccharide-induced pulmonary endothelial barrier dysfunction. Chest, 2017. 152 (5): 954-962.
  • William BG., Henry L., Sharon L., Carole A., et al., Vitamin D supplementation could prevent and treat influenza, coronavirus and pneumonia infections. Medicine & Pharmacology, 2020.
  • Das RR., Singh M., Naik SS., Vitamin D as an adjunct to antibiotics for the treatment of acute childhood pneumonia. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Esposito S., Lelii M., Vitamin D and respiratory tract infections in childhood. BMC Infect Dis, 2015.
  • Aloia JF., Katumuluwa S., Stolberg A., Usera G., et al., Safety of calcium and vitamin D supplements, a randomized controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf), 2018. 89 (6): 742-749.
  • Shing Hwa H., Ching Len L., Shyi Jou C., Li Ge S., et al., Melatonin possesses an anti influenza potential through its immune modulatory effect. Journal of Functional Foods, 2019. 58: 189-198.
  • Reiter RJ., Tan DX., Terron MP., Flores LJ., Czarnocki Z., Melatonin and its metabolites: new findings regarding their production and their radical scavenging actions. Acta Biochimica Polonica, 2007. 54 (1): 1-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.