7 sfaturi ca să te înțelegi cu socrii - Doza de Sănătate
 

7 sfaturi ca să te înțelegi cu socrii

Primul lucru de care trebuie să ții cont ca să te înțelegi cu socrii tăi este respectul. De asemenea, nu uita că o relație proastă cu ei îți va afecta întotdeauna partenerul. Are sens, deoarece sunt părinții lui.
7 sfaturi ca să te înțelegi cu socrii
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Nimeni nu apare în mod spontan pe pământ. Dimpotrivă, toată lumea se naște dintr-un tată și o mamă și, prin urmare, atunci când începem o relație, vom avea aproape toți socri. Sunt o parte foarte importantă a vieții partenerului nostru și, prin urmare, merită respect. Ar trebui să ai o relație cât mai bună posibil cu ei. Vrei să afli câteva sfaturi despre cum să te înțelegi cu socrii tăi? Dacă da, ai ajuns în locul potrivit!

Socrii

Un cuplu este format din două persoane care au propriile familii de origine. Din acest motiv, este normal ca atunci când începi o nouă relație sau o nouă familie, socrii să vrea să fie prezenți în continuare în viața copiilor lor, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Este perfect normal și foarte comun. Partenerii ar putea chiar să-și dorească ca părinții lor să participe la activități pentru a apropia familia. La urma urmei, familia tinde să joace un rol fundamental în viața noastră.

Masă în familie
O relație bună între partener și socrii va crea o armonie familială de care toată lumea se va bucura împreună.

Cu toate acestea, faptul că sunt părinți nu înseamnă că au control asupra vieții cuplului. Într-adevăr, dacă sunt prea implicați sau nu așa cum ar trebui, pot genera conflicte grave.

Mulți socri sunt nemulțumiți de partenerii copiilor lor, provocând situații incomode prin comentariile sau atitudinile lor. Alții pot fi enervanți, amestecându-se și încercând să se implice în probleme strict personale.

Cu toate acestea, fiul sau fiica se pot simți rău dacă partenerul lor nu se înțelege cu părinții săi, deci este o problemă în ambele sensuri. Prin urmare, în mod ideal, ar trebui să ai o relație bună cu socrii tăi.

Cum poți face asta? Iată câteva sfaturi!

Cum să te înțelegi mai bine cu socrii

1. Respect

Nu este vorba doar de respectarea socrilor tăi, ci și de respectul din partea lor față de tine.

Într-adevăr, socrii sunt o parte foarte importantă a vieții tale, deoarece sunt părinții persoanei cu care ai decis să-ți împărtășești viața. Prin urmare, ar trebui să le arăți respect având grijă la ceea ce spui, la atitudinile tale și la modul în care îți exprimi opiniile. Ar trebui să încerci să eviți conflictele și interpretările greșite.

Dacă te gândești la asta, ca părinți, merită respect. De asemenea, indiferent dacă îți place sau nu, faptul că sunt părinții partenerului tău este ceva care nu se va schimba, așa că vei avea întotdeauna o relație cu ei. Nu uita faptul că, dacă îți rănești socrii, într-un fel, îți vei răni și partenerul.

Însă este la fel de important ca și socrii tăi să te respecte. În acest caz, este important să stabilești ce dorești de la relație și să ajuți pentru ca aceasta să se întâmple.

2. Fără comparații ca să te înțelegi cu socrii

Cum să te înțelegi cu socrii la reuniuni
Toată lumea și-a crescut copiii în funcție de circumstanțe, indiferent dacă o cale este mai bună decât alta.

Fiecare tată și mamă este o persoană diferită și și-a crescut copiii într-un anumit fel. De fapt, părinții tăi sunt cu siguranță diferiți de cei ai partenerului tău și amândoi ați fost crescuți diferit. Prin urmare, ați primit o educație diferită.

Din toate aceste motive, ar trebui să eviți să compari educația ta cu cea a partenerului. Doar pentru că nu sunteți la fel nu înseamnă că unul este mai bun decât celălalt și nici că ai tăi părinți au fost mai buni decât ai lui.

Fiecare părinte și-a crescut copiii în cel mai bun mod posibil, având în vedere circumstanțele din viața sa. Prin urmare, este mai bine să alegi calea înțelegerii și a compasiunii și să eviți comparațiile negative.

3. Armonie mai presus de toate

O relație proastă cu socrii tăi, indiferent de relația pe care ei o au cu copilul lor, îți va afecta întotdeauna partenerul. Chiar dacă au o relație proastă, aceasta va provoca stres și disconfort. Din acest motiv, cu excepția cazului în care atitudinea socrilor tăi este inacceptabilă, trebuie să păstrezi armonia în relația voastră.

Într-adevăr, o relație necesită efort și dăruire. Uneori, trebuie să faci anumite concesii pentru a te asigura că echilibrul și seninătatea predomină.

4. Limite și granițe ca să te înțelegi cu socrii

Bunici cu nepoții pe plajă
Limitele ajută întotdeauna la menținerea unei relații sănătoase. Mai ales dacă aveți copii, socrii nu ar trebui să vă invadeze viețile.

Am menționat mai devreme că este important să facem anumite concesii. Cu toate acestea, totul are o limită și trebuie să stabilești granițe clare pentru a menține o relație sănătoasă și a preveni problemele.

O relație necesită doar doi oameni, iar socrii nu au putere de decizie asupra vieții voastre. Opinia lor poate fi mai mult sau mai puțin binevenită dacă o ceri, dar cuplul ar trebui să ia propriile decizii.

De fapt, ar trebui să stabilești limite, astfel încât socrii să nu simtă că pot interfera din ce în ce mai mult în deciziile și viața voastră. Desigur, ar trebui să stabilești întotdeauna limite prin respect și o bună comunicare.

5. Cunoașterea socrilor

Este dificil să empatizezi, să înțelegi sau să stabilești o relație bună cu o persoană pe care nu o cunoști. În acest sens, este nedrept să-i oferi cuiva eticheta de „socru” sau „soacră” fără a cunoaște mai întâi acea persoană.

Menține o comunicare bună și întreabă despre ei, despre hobby-urile și gusturile lor, etc. Apoi, dacă apare un conflict, vei ști cum să-l eviți sau să-l înfrunți fără să rănești pe nimeni.

6. Comunicarea cu partenerul

Cuplu care discută despre cum să te înțelegi cu socrii
Discută cu partenerul pentru a încerca să vă rezolvați problemele. Ar trebui să faci acest lucru cu respect și încredere.

Dacă te deranjează ceva în relația cu socrii, cel mai bine este să vorbești despre asta cu partenerul tău, întotdeauna cu respect și delicatețe. În acest fel, puteți să vorbiți în mod deschis și să ajungeți la un acord sau să rezolvați problemele înainte ca acestea să devină prea mari.

Prin urmare, o comunicare bună cu partenerul este esențială. Vă va ajuta să depășiți disconfortul și să fiți mai sinceri unul cu celălalt și va constitui o bază ideală pentru a le impune limite sănătoase socrilor. Amintiți-vă că este nevoie de doi pentru a construi un cuplu.

Ambele părți trebuie să depună eforturi pentru a construi o relație și o nouă familie. Prin urmare, este important să fiți de acord cu anumite aspecte. Printre acestea se află relația pe care o veți avea cu socrii și limitele impuse acestora.

7. O distanță sănătoasă față de socrii

Singura modalitate prin care vă puteți menține relația, intimitatea și legătura fără presiune sau intervenție excesivă din partea socrilor este să mențineți o distanță sănătoasă.

Într-adevăr, ieșirea la masă împreună din când în când, vizitele ocazionale și alte activități sporadice sunt foarte sănătoase și aproape necesare. Dar totul are o limită, iar socrii nu ar trebui să invadeze viața de cuplu.

Acest lucru este deosebit de important atunci când aveți copii. Mulți socri, în mod conștient sau inconștient, tind să vă invadeze casa și viața copiilor. Din această cauză, mulți, pe baza experienței și vârstei lor, pot chiar să vă critice sau să vă spună cum să vă creșteți copiii.

Cu toate acestea, copiii necesită îndrumare doar de la părinții lor. Bunicii sunt întotdeauna bineveniți, desigur, dar ar trebui să le limitați implicarea, opinia și puterea de a lua decizii. La urma urmei, sunt copiii voștri!

Pe scurt, cel mai bun mod de a te înțelege cu socrii tăi este să-i cunoști pentru a putea empatiza cu ei și a avea o comunicare bună. De acolo, poți stabili anumite limite bazate pe respect, în favoarea armoniei familiale, pentru a avea o relație cu adevărat sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.