8 alimente care stimulează producția de colagen
Dacă vrei să ai o piele frumoasă, fără riduri, trebuie să te asiguri că îi oferi nutrienții de care are nevoie, printre care și colagenul. Produsele cosmetice nu sunt de ajuns pentru a-ți menține tenul sănătos. Trebuie să apelezi și la o dietă echilibrată. În acest articol îți prezentăm 8 alimente care stimulează producția de colagen sau care conțin această proteină ce menține sănătatea pielii și a articulațiilor.
Ce este colagenul?
Colagenul este cea mai importantă proteină din organism. Fibrele de colagen, care sunt flexibile și rezistente, se găsesc în piele, oase, mușchi, tendoane și articulații.
Corpul produce colagen în mod natural. Însă, odată cu trecerea timpului, această abilitate scade. Astfel, apar riduri pe piele, articulațiile se inflamează, oasele se slăbesc, etc. Drept urmare, este important să adopți o dietă bazată pe alimente care stimulează producția de colagen sau care conțin această proteină.
Care este rolul colagenului la nivelul pielii?
Colagenul este principalul component al pielii. Această proteină oferă pielii fermitate și elasticitate. Din acest motiv, este important să te asiguri că organismul primește o cantitate suficientă prin intermediul alimentației.
- La tinerețe, colagenul este în continuă regenerare, oferind pielii un aspect tânăr și tonifiat.
- Însă, după 30 de ani, este posibil să te confrunți deja cu lăsarea pielii și apariția ridurilor.
8 alimente care stimulează producția de colagen
În cele ce urmează, îți prezentăm 8 alimente care stimulează producția de colagen sau care conțin acest element indispensabil pentru sănătatea și frumusețea pielii.
1. Usturoi
Există multe motive pentru a adăuga usturoi în dietă. Acest aliment medicinal este un antibiotic natural și conține o cantitate ridicată de sulf, un mineral cu proprietăți detoxifiante care contribuie la formarea colagenului.
- Pentru a-i asigura eficiența, trebuie să consumi usturoiul în stare crudă sau sub formă de capsule.
2. Ceapă
Ceapa aparține aceleiași familii ca usturoiul, remarcându-se, de asemenea, prin conținutul ridicat de sulf. Aceasta este inclusă pe lista de alimente care stimulează producția de colagen și îmbunătățesc circulația sanguină.
În plus, datorită sulfului din compoziția sa, ceapa facilitează eliminarea toxinelor din organism.
3. Pește gras
Peștele gras este bogat în lizină, un aminoacid fundamental pentru formarea colagenului. În plus, acest aliment are un conținut ridicat de acizi grași esențiali, care hrănesc pielea.
- Cu toate acestea, speciile de pește oceanic mare (somon, ton, pește spadă) conțin și metale grele.
- Prin urmare, îți recomandăm să optezi pentru pește de dimensiuni mai mici, precum sardinele, macroul sau anșoa.
4. Carne
Colagenul este cel care face carnea tare. Fibrele dure din acest aliment îl fac greu de mestecat. Îți recomandăm, cu precădere, carnea de vită, de pui și de curcan.
Anumite părți ale animalelor, cum ar fi picioarele, conțin o cantitate mare de colagen.
5. Supă de oase
Dacă ești în căutarea unor alimente care stimulează producția de colagen, află că supa de oase este o alegere excelentă.
- Această rețetă tradițională se prepară din carne roșie (cu tot cu os) și legume, care se fierb la foc mic timp de câteva ore.
Așa se gătește acest fel de mâncare de zeci de ani. Procesul lent de preparare permite extragerea nutrienților din oase.
6. Fructe de pădure
Fructele de pădure, adică murele, coacăzele și afinele, dar și fructele asemănătoare, cum ar fi căpșunele, sunt foarte bogate în licopen. Această substanță antioxidantă, care se găsește și în legumele de culoare roșie, contribuie la secreția de colagen.
7. Produse lactate
Laptele și derivatele din lapte conțin un nivel ridicat de prolină și lizină, doi aminoacizi care contribuie la formarea colagenului.
Pentru a asimila nutrienții menționați, îți recomandăm să consumi lactatele separat, în afara meselor principale ale zilei.
8. Ceai
Ceaiul este o băutură străveche cu numeroase beneficii pentru sănătate. În cazul de față, avantajul îl reprezintă conținutul de catehine al ceaiului.
- Acestea sunt componente antioxidante puternice care luptă împotriva radicalilor liberi și previn reducerea producției de colagen cauzată de înaintarea în vârstă.
Există mai multe varietăți din care poți alege: ceai negru, roșu, verde sau alb.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.