Cele mai frecvente 3 cauze ale depresiei
Din cauza numărului din ce în ce mai mare de persoane afectate, depresia a devenit o boală celebră în zilele noastre. Această tulburare mintală împiedică pacientul să aibă o viață complet normală. Pesimismul, lipsa de voință și schimbările de dispoziție reprezintă doar câteva dintre simptomele depresiei. Însă care sunt cele mai importante cauze ale depresiei?
Nu trebuie sub nicio formă să confundăm depresia cu tristețea. Prima afectează pacientul mult timp, pe când cea de-a doua este doar temporară.
De ce atât de multe persoane suferă astăzi de depresie? Această problemă are la bază factori ereditari? Oare sentimentele și sensibilitatea emoțională sunt principalii vinovați?
În articolul de azi te invităm să descoperi trei dintre cele mai frecvente cauze ale depresiei. Citește în continuare și ia aminte!
Principalele 3 cauze ale depresiei
1. Moștenirea genetică
Moștenirea genetică are un impact major asupra vieții noastre. Riscul de a dezvolta tulburări ca boala Alzheimer sau cancerul este influențat de acest factor. Depresia intră în categoria bolilor care pot avea un fundament ereditar.
Dacă o rudă (fie ea apropiată sau îndepărtată) a suferit de depresie, șansele ca și tu să suferi de această boală la un moment dat sunt de 30%. În mod firesc, acest risc este influențat de gradul de rudenie dintre tine și persoana respectivă.
Citește și:
Așadar, putem spune că, din cauza moștenirii genetice, anumite persoane sunt mai predispuse la boli precum depresia. Desigur, asta nu înseamnă că aceste persoane vor suferi garantat de această boală, dar ele au cu siguranță un risc mai mare față de cei pentru care depresia nu este o problemă de familie.
2. Factorii fiziologici
Spre deosebire de psihologi, psihiatrii pun un accent mai mare pe medicamente atunci când vine vorba de tratarea bolilor mintale. Deseori aceste tulburări pot avea la bază anumiți factori fiziologici.
În cazul depresiei, principalul factor fiziologic vinovat este nivelul de serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care, atunci când nu funcționează corect, provoacă depresie și anxietate.
Desigur, depresia nu are mereu o cauză fiziologică și este posibil ca tratamentele medicamentoase să nu fie cea mai bună opțiune pentru toți pacienții. Însă dacă suferi vreodată de această boală, nu trece cu vederea peste această variantă.
3. Problemele personale
Când vedem că o persoană suferă de depresie, primul nostru gând este că acesteia i s-a întâmplat ceva traumatizant. Printre numeroasele cauze ale depresiei se numără și problemele personale, precumdivorțul, abuzul sexual și tulburarea bipolară. Multe femei suferă de celebra „depresie postpartum”, ce se declanșează după naștere și care este influențată de hormoni.
Deși depresia se poate declanșa în orice etapă a vieții, majoritatea persoanelor care suferă de această boală sunt adolescenți sau au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani. Unii oameni sunt foarte sensibili la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, eșecurile în lanț putând declanșa un episod depresiv.
Depresia și relațiile interumane
Depresia poate avea un fundament ereditar, dar, în general, principala cauză a acestei boli este reprezentată de relațiile cu oamenii din jurul nostru.
Dacă te regăsești într-o relație toxică, nu te simți capabil să îți ții viața sub control sau treci printr-un eveniment negativ pe care nu știi cum să îl depășești, este posibil să începi să suferi de depresie.
Vestea bună este că această boală poate fi învinsă, însă va trebui să depui mult efort și este posibil să ai nevoie de medicamente. Cu alte cuvinte, ca să învingi depresia—sau cel puțin ca să o ții sub control—trebuie să fii dispus să lupți pe mai multe fronturi.
Nu uita să citești:
Din cauza ritmului alert al vieții, mulți dintre noi trecem prin perioade dificile. Persoane de toate vârstele sunt afectate în zilele noastre de depresie. Cel mai important aspect este să identifici principalele cauze ale depresiei, astfel încât să poți obține un tratament adecvat.
Depresia poate avea diverse cauze, dar nu ducem lipsa de resurse și soluții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Beck, A. T., & Alford, B. A. (2009). Depression: Causes and Treatment. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Fu, C. M., & Parahoo, K. (2009). Causes of depression: Perceptions among people recovering from depression. Journal of Advanced Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04845.x
- Walsh, L. (2012). Causes of Depression. Depression Care across the Lifespan. https://doi.org/10.2307/1172700
- NIMH » La depresión en la adolescencia. (2018). Retrieved 29 July 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-depresion-en-la-adolescencia/index.shtml
-
Zhiqiang, S., Yela, J., & Yuchao, W. (2006). Therapeutic Changes of Brain Brain Neurotransmiters in Depression. Qinghai Medical Journal, (8), 4.
-
Sullivan, P. F., Neale, M. C., & Kendler, K. S. (2000). Genetic epidemiology of major depression: review and meta-analysis. American Journal of Psychiatry, 157(10), 1552-1562.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.