Ablutofobia sau frica de a face baie: exista tratament?
 

Ablutofobia sau frica de a face baie

A avea o frică irațională de a face baie poate duce la complicații legate de sănătatea fizică și psihologică. În plus, ablutofobia are repercusiuni la nivel social.
Ablutofobia sau frica de a face baie
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 17 martie, 2023

Deși pentru mulți oameni a face baie este foarte relaxant, pentru alții poate fi o adevărată tortură. Aceasta este ablutofobia sau frica irațională de a face baie, o fobie rară – dar gravă – care poate afecta viața de zi cu zi.

Această frică apare mai des în rândul femeilor și copiilor, deși poate afecta și bărbații. Este inclusă în subcategoria de fobii specifice, care corespund unei tulburări de anxietate. Cum se manifestă? Care este tratamentul potrivit?

Ce este ablutofobia?

Ablutofobia este un tip de fobie specifică în care există frica irațională de a face baie. După cum explică The Lancet Psychiatry, aceste tipuri de fobii implică atât frică, cât și evitare.

În acest caz particular, pacienții experimentează frică excesivă, anxietate, panică sau angoasă atunci când trebuie să facă baie sau să se spele parțial. Chiar și gândul este copleșitor. Bolnavii pot experimenta anxietate când văd săpunuri, bureți, prosoape sau orice element asociat cu baia.

Deși evitarea devine o modalitate de a reduce severitatea suferinței, nu este cea mai bună opțiune. Baia este un obicei esențial, nu doar din motive de igienă și sociale, ci și de sănătate. Refuzul poate duce la dezvoltarea de boli infecțioase și afecțiuni ale pielii.

Copiilor le displace baia. Cu toate acestea, fobie este ceva diferit. Pentru ca ablutofobia să fie diagnosticată, Asociația Americană de Psihiatrie afirmă faptul că simptomele trebuie să persiste mai mult de 6 luni.
Copil afectat de frica de a face baie
Ablutofobia este mai frecventă la copii și femei.

Ce simptome are frica de a face baie?

Ablutofobia are simptome similare tuturor fobiilor. Acestea, fiind asociate cu frica, presupun activarea sistemului nervos simpatic:

 • Transpiraţie
 • Tahicardie
 • Respirație accelerată
 • Creșterea tensiunii arteriale
 • Tremurături
 • Dureri de cap
 • Atacuri de panică

Pe lângă cele de mai sus, trebuie să menționăm câteva comportamente deosebite ale persoanelor cărora le este frică de baie. Bolnavii folosesc cantități mari de parfumuri și evită compania altora. De asemenea, pot mesteca gumă excesiv.

Ce cauze are frica de a face baie?

Originea fobiilor este diversă. Din acest motiv, este important să se lucreze cu pacientul pentru a reconstrui istoricul și debutul simptomelor.

De exemplu, poate fi vorba despre traume cauzate de accidente (experiență negativă directă), cum ar fi înecul. Un alt motiv poate fi un eveniment tragic petrecut altcuiva, cum ar fi o cădere în cadă, un accident în apă, etc.

Badós (2009) menționează și un al treilea motiv, care are legătură cu transmiterea de informații amenințătoare în raport cu obiectul fobiei.

Unele studii sugerează că există și componente genetice. Mai mulți membri ai aceleiași familii pot avea diverse fobii.

Posibile complicații

Nu toate fobiile influențează viața oamenilor în același mod. Cei care suferă de arahnofobie (frica de  păianjeni) sunt cu siguranță mai puțin afectați decât cei care suferă de agorafobie (frica de mulțimi). În cazul ablutofobiei, deoarece afectează igiena personală, complicațiile apar în toate domeniile vieții. Inițial, apar la nivel social și interpersonal, deoarece imaginea corporală și igiena sunt considerate o carte de vizită.

Mai târziu, lipsa igienei personale favorizează răspândirea virusurilor, bacteriilor și altor microorganisme care cauzează boli. Există un risc crescut de infecții ale pielii, probleme digestive, tulburări respiratorii, probleme ale părului, etc.

Tratamente pentru frica de a face baie

Specialist care tratează frica de a face baie
Dacă simptomele interferează cu viața de zi cu zi, este important să consultați un specialist în sănătate mintală pentru a obține un tratament eficient.

Nu toate persoanele cu ablutofobie știu că suferă de această boală. Mulți oameni pot alege să se izoleze sau să se angajeze în comportamente de evitare înainte de a căuta ajutor. Cu toate acestea, este o afecțiune care poate fi tratată prin psihoterapie.

În acest caz, terapia cognitiv-comportamentală dă rezultate bune. Tehnici precum desensibilizarea sistematică sunt recomandate în mod regulat. Aceasta constă într-o expunere progresivă la stimulul sau obiectul fobic. Într-un mediu care permite o abordare graduală a sursei fobiei, pacientul poate face față fricii.

Restructurarea cognitivă face ca pacientul să identifice gândurile dezadaptative pentru a le înlocui cu altele mai potrivite. Relaxarea musculară progresivă face si ea parte din ședințele inițiale de tratament.

Frica este adaptativă, fobia nu

Fobiile sunt o frică intensă și excesivă. Frica este o emoție de bază și este adaptativă. Ne permite să fugim din acele situații pe care le considerăm periculoase. Totuși, atunci când scapă de sub control, vorbim despre o fobie.

Nu toate fobiile sunt la fel de deranjante, dar dacă interferează cu rutina — așa cum se întâmplă cu ablutofobia — cel mai bine este să cereți ajutor profesional.

S-ar putea să te intereseze...
Aporofobia: respingere și dispreț pentru săraci
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Aporofobia: respingere și dispreț pentru săraci

Aporofobia este un termen nou care denotă ura, frica sau dezgustul față de cei săraci, cei fără resurse sau cei neputincioși. • American Psychiatric Association -APA- (2014). DSM-5. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Madrid: Panamericana.
 • Bados, A. (1998). Fobias específicas. En Vallejo, M.A. (Ed.), Manual de terapia de conducta, (Vol I, págs. 169-218). Madrid: Dykinson.
 • Bados, A. y García-Grau, E. (2010). La técnica de la reestructuración cognitiva. Publicación electrónica.
  http://hdl.handle.net/2445/12302.
 • Eaton WW, Bienvenu OJ, Miloyan B. Specific phobias. Lancet Psychiatry. 2018 Aug;5(8):678-686. doi: 10.1016/S2215-0366(18)30169-X. PMID: 30060873; PMCID: PMC7233312.
 • Samra CK, Abdijadid S. Specific Phobia. 2022 May 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29763098.
 • Villafuerte S, Burmeister M. Untangling genetic networks of panic, phobia, fear and anxiety. Genome Biol. 2003;4(8):224. doi: 10.1186/gb-2003-4-8-224. Epub 2003 Jul 28. PMID: 12914652; PMCID: PMC193636.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.